torsdag 10 december 2009

Jag har varit 'off road'

Fick en kommentar av Thomas Pettersson här på bloggen för ett par månader sedan (läs inlägg nedan). Tack! Bloggen är inte glömd Thomas men jobb, familj och flytt har fram till nu verkligen tagit all tid. Har inte haft en sekund över och har det fortfarande så. Men RCbuggy:n kommer jag inte släppa utan planerar nu som bäst vad jag vill få ut av denna hobby. Jag har varit borta från tävlingarna men jag har följt dem på internet och jag kan bara säga, det har varit trist att inte ha kunnat vara med och tävla.

Inför flytten från Stockholm i slutet av juli i år. Alla mina rc-prylar samlade på en plats, det mesta står fortfarande så här i vår nya lägenhet i Lund, men snart, snart.

Det har varit trist att inte kunnat vara med mer under sommaren 2009. RM i Trelleborg hade jag verkligen sett framemot men missade det helt eftersom jag då stod och målade om i lägenheten. Men jag är mycket imponerad av de resultat som kom därifrån. Vad jag har förstått kommer många av 1:8 killarna att köra 1:10 under sommaren 2010 och det kommer bli grymt roligt att följa detta. Där är verkligen många internationellt duktiga förare inom 1:8 som kan höja tävlingarna inom 1:10. EM nere i Spanien var ju också en höjdare att få läsa och riktigt roligt att så många Svenskar presterade så bra. Några år till och vi är på pallen. VM var däremot en katastrof. Jag förstår inte att man från ansvarigt håll tog i beräkning att vi just i somras var inne i en av de värsta kriserna i ekonomin på länge. Man borde ha agerat fort och flyttat VM:et till Europa eller USA. Som det blev nu känns det som om EM:et var årets VM.

Jag har passat på att uppdaterat sidan. Tagit bort en del blogg-länkar som inte längre ledde någon stans. Race-kalendern är också borta men kommer att komma i nu tappning så småningom beroende på vad jag satsar på.

Och till sist. Jag måste bytta klubb ny när jag flyttat, kan inte vara med i en Stockholmsklubb när man bor i Skåne. Har tidigare kört för Staffanstorp HS men de har inte direkt någon buggybana (men däremot många bra buggyförare). Har gjort en liten omröstning här bredvidd eftersom jag behöver lite hjälp. Vilken klubb tycker du att jag skall vara med i?

tisdag 28 juli 2009

Byggprojekt Lazer ZX-5 FS, del VIII

Okej, halva sommaren har redan gått, minst, men jag tänkte avsluta tråden "Byggprojekt Lazer ZX-5 FS" genom att publicera några bilder på karossen och vilken elektronik jag har stoppat in i bilen. Det har ju inte blivit så mycket körande den här sommaren och den lilla jag kört har varit med Lazern. Efter NM:et på "Green Hill" har jag än se länge bara kört lite på asfalt (därav de slitna däcken). I bakgrunden på bilden här syns min ofärdiga renovering av RB5:an. Får se om jag får tid att sätta samman den inför RM:et i Trelleborg, om inte så blir det bara 4WD för mig.

Prylarna inmonterade. Är mycket nöjd med Corallys LiPo. Vad som dock skulle behövas är att Kyosho anpassar sitt chassi till LiPo. Som det är nu var jag tvungen att "dremla" lite i chassiet för att få ner LiPo:sarna ordentligt. Ass-skruvarna till batterihållaren fungerar också bra. Enda problemet är att jag kapade plaststagen får mycket. De fungerar än då men borde väl egentligen byttas.

Det är alltid trångt i en 4WD och min starkaste sida har aldrig varit att dra kablar. Som det är nu har jag satt in ett Novak GTB reglage med tillhörande Velocity 6.5 Bruchless motor. 6.5 är tillräcklig fart för mig. GTB-reglagen är stora så mottagaren får placeras på motorsidan. Transpondern har hamnat på servot, som är ett Futaba S 9452 Digitalt Servo. Kör med det servot i RB5:an också och är nöjd med vad det presterar.

Motorn är som sagt en Velocity 6.5 Bruchless från Novak och på den kör jag en 16-piong. Mottagaren, en Futaba R603FS, har jag fått trycka in bakom motorn. Även här blir det trångt med alla kablar.

Så, då var den här tråden avslutat. Åtta delar har det blivit om byggandet av Lazern. Utifrån det lilla som jag kört med bilen kan jag lugnt skriva att jag är nöjd. 4WD är riktigt roligt att köra och Lazern är lättkörd. Den är också hoppvänlig. Nu hoppas jag kunna köra på banan snart.

måndag 27 juli 2009

”Gamla” nyheter

Senast jag publicerade en nyhet från Kyosho här på bloggen var den 2 februari. Det är ju ett tag sen och en del nyheter har kommit. Tänkte presentera det som kommit.

UMW514
En ny bärarmshållare till den nya Ultiman. Så här skriver Kyosho: "Optional part used with the middle suspension arm on rear of the RB5. Realizes sure suspension function and improves rear grip. (for forward side). Optional part for ULTIMA RB5 SP".

UMW515
Kyosho skriver: "Optional part used with the middle suspension arm on rear of the RB5. Realizes sure suspension function and improves rear grip. (for rear side). Optional part for ULTIMA RB5 SP".


W5196V
VELVET COAT TRIPLE CAP RED SHOCK SET har Kyosho döpt dessa till och skriver samtidigt: "Use with KYOSHO’s unique velvet coated shocks to deliver superior durability, surface tracing, smoother jump landings and cornering. Spare part for ULTIMA RB5 SP".

30065B
Kyosho släpper i augusti/september sin nya truck Ultima RT5 . Förmodligen har man tagit fram denna bil för att klassen är stor i USA och Kyosho satsar stort där. Vi får se om klassen kan växa även i Sverige eller om det fortsätter att vara några entusiaster som kör dessa bilar.

30074SP-B
Ultima RB5 SP är en riktigt gammal nyhet som jag publicerat tidigare. På Kyosho Americas hemsida har man publicerat vilka delar som behövs för att bygga om den gamla RB 5:an:

1 st LA218 Front & Rear Wheel Hexes

1 st LA247 Complete Down-force Wing Set

1 st LAW39 Steel Suspension Bushings (8pcs.)

1 st UM505B Front Knuckle & Hub Carrier Set

1 st UM508B Gear Box Set

1 st UM519 Rear Hub Type-B

1 st UM520 Carbon Composite Short Rear Tower

2 st UM521 Front & Rear RB5 Arm Set

1 st UM522-02 New Rear Wheel Shaft

1 st UMB02 Sword Body

1 st W5181-55 Orange Front Springs

1 st W5183-04 Silver Rear Springs

2 st W5185-01V Front Velvet Coated Shock Body

2 st W5196-01V Rear Velvet Coated Shock Body

1 st W5202W New White Rear Wheel (2pcs.)

1 st 96643 5x7mm Shim Set (10pcs.)

3 st 97008-40H New SP Ti-Rods (2psc.)

1 st 97021H New SP Ball Cups (12pcs.)

Med tanke på vad Kyosho tar för sina lösa delar blir det sanolikt billigare att köpa en ny SP-bil direkt. Man kan ju vara lite kritiskt till detta ständiga producerandet av nya grejer och så klart handlar det om att Kyosho vill tjäna pengar, men det handlar också om att man vill ha bilar som kan vara med i toppen. Och det är ju positivt! Själv behåller jag min gamla RB5:a ett tag till och kommer inte köpa några SP-delar.

onsdag 22 juli 2009

Bilbao vs. Sweden

EFRA:s European Championship i Bilbao närmar sig. Start den 10 augusti. Ett gäng från Sverige kommer att åka ner och köra. Det rycktas om att Viktor Wilck kommer att åka ner ditt. Det bilgeniet kan säkert ställa till med ett och annat. Andra svenskar är Mattias Forsberg, PerErik Nordman, Daniel Persson och Otto Ausfelt. Säkert någon jag glömt. Banan är i astroturf så en del fördelar kanske de tillresta nordborna kan tänkas ha. Å andra sidan lär väl engelsmännen ha de där fördelarna också. Hur det än går så tror jag att detta är precis vad sporten behöver för att växa i Sverige. Det behövs en gäng duktiga förare som åker ut i Europa och racer och som kan ta hem nya erfarenheter och visa på sportens storhet.

Ett Warm-up kördes i Bilbao i slutet av maj och både filmer och bilder från detta tillfälle finns ute. En del bilder hittar man HÄR. Från Warm-up:en kan man dra slutsatsen att Hupo Hönigl från Österrike ser farlig ut. En förstaplacering i 4WD och en andraplacering i 2WD. Men å andra sidan är han alltid farlig. De här filmerna från hans körning i Bilbao finns ute:

Hupo tränar 4WD. Rolig bana!

Hupo testar en rövare. Okej så skall man inte göra.

En tajt och spännande final A2 mellan Hupo och Borja Hernandez Cordoba från Spanien.

Lycka till i Spanien!

lördag 18 juli 2009

Upplysningsfilm à la UR



Red RC har ju startat en filmserie med mecktips från de som kan det här med RC, alltså proffsen. Först ut är Jilles Groskamp som berättar och visar alla små knep för att få till stötdämparna. Han är så extremt noggrann så man blir vimmelkantig. Å andra sidan kör han också touring där millimetrarna spelar roll. Men man lär sig alltid något. Själv fick jag en hel del nyttiga tips som jag skall använda mig av. Tack Gros!

Vad jag däremot saknar i denna upplysande film är lite reflektioner och råd om det här med miljö och hälsa rörande RC. Det vet väl alla idag att man inte häller ut sina gamla oljor i sopptunnan? Gammal olja häller man över i en behållare och lämnar sen in till närmaste återvinningscentral. De flesta klubbar har idag också en miljöpolicy och Bilsportsförbundet i Sverige jobbar hårt med detta. Som RC förare är det bara att ta sitt ansvar, även om det bara gäller små mängder olja (ni vet: många bäckar små gör en stor å, typ).

En annan sak är det här med den egna hälsan. Personligen upplever jag en viss irritation om jag får för mycket stötdämparolja på mina händer. Någon som känner igen det? Det är inte helt fel att använda handskar när man håller på med oljorna. Speciellt om man tänker sig hålla på med sporten en längre tid och inte vill utveckla trista hudallergier i framtiden.

torsdag 9 juli 2009

Schulman och det ständiga bloggandet

Landets mesta bloggare Alex Schulman skriver i DN den 4 juli att den svenska bloggen är både ointressant och betydelselös (artikeln finns HÄR). Han syftar då på att bloggen som ett nytt media skulle ha möjlighet att påverka den politiska agendan. Det kan tänkas vara så även om han fått mycket mothugg. Vad som däremot fångar mitt intresse i hans artikel är följande mening: ”SOM-institutets nyliga undersökningar visar att bloggarna är en sluten arena där en liten grupp människor diskuterar saker som är intressanta för just denna lilla grupp av människor". Mm, tänker jag så kan det faktiskt vara. Bloggar och forum på Internet har de senaste åren gjort det möjligt för människor med särintressen att på ett helt nytt sätt dela erfarenheter med varandra. Tänk bara på hobbyn miniracing. När jag tävlade i början av 1990-talet var det "Allt om hobby" man läste och fick nyheter ifrån. Man hade också en hobbyhandlare och några klubbkamrater som delade med sig av det de visste. Men det var inte speciellt mycket. Idag finns det istället en handfull bloggar och några stycken forum där man i stort kan få all den information som man behöver för att bli kunnig och insatt i denna hobby. Man begränsas inte heller till en lite klick människor i sin klubb utan kan ta del av tankar och funderingar från alla världens hörn. Tänk bara på följande: MHF Skarpnäcks forum om offroad (el) har 1031 trådar och 8525 inlägg, RSB.se har 636 trådar och 9951 inlägg om eloffroad och oOple.com har allt som allt 26236 trådar och 259042 inlägg. Snacka om mycket information om en rätt liten hobby. Och intressant! Så det så Schulman.

Vad skulle man då kunna önska sig mer av? Ja, det finns en del saker som jag skulle välja läsa mer om. Bland annat saknar jag bra blogginlägg om alla race som går runt om i Sverige. De filmer som man hittar på Youtube duger oftast inte. Kvalitén är för dålig. Då är det roligare att läsa en text om racet och se på några bra och välutvalda bilder. Jag skulle också vilja ha lite mer opartiska tester om alla nyheter som kommer. Inlägg som belyser både fördelar och nackdelar med en ny bilmodell eller en ny motor. Mycket av de här testerna hittar man i forumen men de har ofta en förmåga att bli väldigt partiska.

Oavsett vad Schulman tycker så är våra gemensamma forum och våra personliga bloggar intressanta för att utveckla vår hobby. Själv skall jag försöka bli lite bättre på att uppdatera och skriva inlägg som intresserar nybörjaren.

tisdag 7 juli 2009

Något gammalt, något nytt

Har nu äntligen fått lite tid att fixa till bloggen. Racekalendern är uppdaterad med Fredriks minne den 8 augusti. Skulle varit roligt att köra tävlingen med sitt speciella upplägg (speedway start) men resan från Skåne upp till Örebro är för lång. Satsar nu på att få möjlighet att köra RM i Trelleborg. Helst skulle jag vilja köra både 2WD och 4WD men står just nu utan fartreglage sedan det brann upp på NM. Om det bara blir en klass så kommer det bli 4WD. Fick definitivt mersmak för det på NM:et.

Sen är jag peppad på SCS i både Tomelilla den 29 augusti och i Sjöbo den 12 september. Sjöbo har definitivt en av mina favorit banor.

Sen kör danskarna en offroad cup - Offroad DRCMU - också och det hade varit enormt roligt att få komma över och köra ett race där. Kanske kan bli något på Midtjyllands RC-Arena den 5 september. Mer om deras tävlingar hittar man HÄR.

Jag har också lagt upp två nya bloggare i min lista. Markus RC Blog och Hottuna RC buggy. Roligt att det nu är så många som bloggar. Själv skall jag försöka vara lite flitigare på att uppdatera, men kan inget lova. Just nu går allt tid åt att vara hemma med barnen och förberedda flytten.

fredag 3 juli 2009

NM på Green Hill

Här kommer en sen uppdatering av Nordiska mästerskapen dag 2, alltså 4WD på söndagen. Det blev en välförtjänt seger till PerErik Nordman - SMK Dala Falun - på Green Hill. I 4WD var han relativt ohotad i de två första A-finalerna och hans snabbhet och säkerhet tog honom till seger. Själv debuterade jag som 4WD-förare och dessutom första accet på bana sedan tävlingen inne på Stubben i april. Nervöst, nervöst.

För egen del började dagen inte så bra. Hade limmat två framdäck med, vilket jag inte viste, de gamla fälgarna fram till Lazern. Detta resulterade i att bilen inte gick ner i besiktningslådan. Som tur var fick jag köpa ett par nya däck av PerErik och så hade jag ett par godkända fälgar i reservlådan. Det blev att ta ut bilen på den första jungfrufärden som var första, och enda, träningsomgången. Vad jag snabbt kunde konstatera var att det är roligt att köra 4WD.

Efter detta lyckades jag sedan bränna ett fartreglage och köra sönder ett stötdämparfästebak. Kai var dagens hjälte när han lånade ut ett av sina fartreglage till mig. Stort tack Kai du räddade min dag! Han på grund av haveriet bara köra två kvalomgångar och blev siste man i sista finalen. Fick starta på ruta 11 och nu kunde det ju bara bli bättre.


A-finalerna

Om min egen körning aldrig verkar bli bättre så var det desto roligare att se på de 10 förare som tog sig till A-final. Här blev det riktig bra och sevärd racing.

Per-Erik tog TQ och såg mycket säker ut i sin körning under kvalen.

PerErik skapade sig en liten ledning som han sen höll under den första finalen. Här tätt följd av Mikael Johansson, MHF Skarpnäck. Obs bakgrunden! Roligt att det kom många besökare under dagen.

PerErik bjöd på snygg körning även i A-final 2. Christoffer Svensson - Staffanstorps HS - och Mikael Johansson och Ketil Pettersen - Trondheim RC Bil Klubb - låg tätt bakom. PerErik gick in som segrare även i denna final och blev därmed vinnare. Stort grattis PerErik!

Johannes Edrén - MHF Skarpnäck - tog sig till A-final och startade från ruta 10. Roligt var det också att Mattias Forsberg - MHF Skarpnäck - tog sig till A-final. Starkt jobbat!

PerErik stod över sista finalen och det blev en öppen strid om de sista pallplatserna. Här är det Ketil Pettersen som var bra med i striden. Vann denna sista final gjorde Christoffer Svensson som därmed kunde ta hem andra platsen följd av Mikael Johansson.

Några av bilarna från A-finalen.

Lite bilder från dagen

Dallas Mathiesen var dagens domare. Riktigt, riktigt roligt att klubben hade fått ditt honom. En stort internationellt namn inom sporten. Hans son Fredrik var under dagen mekaniker åt Christoffer Svensson.

51 startande! Mycket folk och härlig racekänsla.

En del pappor kör andra mekar. Här Mikael Johanssons pappa.

PerErik vid mekbordet.

Den här Schumachern brukar man inte se så ofta i Sverige. En del norrmän körde med bilen och jag tycker det är en av de snyggare 4WD-bilarna just nu.

Hur gick det?

När det drog ihop sig till final samlade jag ihop mig och fick till några bra race i mina två finaler. Speciellt i sista finalen hade jag ett riktigt roligt race med Marco Schenk - MHF Skarpnäck - där jag på de sista varven hade en liten ledning men där han körde lite fortare och närmade sig. Men jag höll ihop och lyckades gå förre in i mål. Körde upp mig fem placeringar och hamnade på en 47-plats. Första 4WD-racet för mig och första gången jag körde 4-WD på bana. Det var riktigt roligt och förmodligen fortsätter jag med 4WD under sommaren och låter 2WD vila ett tag.

Alla på MHF Skarpnäck hade gjort ett enormt bra jobb. Allt funkade perfekt under hela dagen. Banan och anläggningen var super. Synd bara att man inte kan skryta att man varit en del av det.

måndag 15 juni 2009

Ljuset i (bil)tunneln

Anmälde mig igår kväll till NM på MHF Skarpnäck, i 4WD. Känns som ett lagom vanskligt projekt med tanke på att jag aldrig kört 4WD. Men tiden räcker fortfarande inte riktigt till och det är den bilen av mina två som jag har störst chans att få klar. Och så känner jag att jag måste ha min 4WD premiär snart. Någon träning på Green Hill lär det inte bli inför tävlingen men jag hoppas få testköra lite på någon bakgård. Jag väljer därför att avstå från 2WD. Att ha två tävlingsdagar i rad bemäktigar jag för tillfället inte.

Nu skall lite däck beställas bara.

torsdag 4 juni 2009

Pausfågel

Som de flesta av er har märkt vid det här laget är jag dålig på uppdateringen. Ännu dåligare är jag på att få igång mina bilar. Men det finns en anledning: flytten söder ut. Sen slutet av april fram till idag har i stort sätt varje timme gått till att köpa och sälja bostad. Det har letats och fixats och ringts och städats och så vidare men nu är det mesta löst. Hoppas snart få lite tid så att man kan få köra igen. Tyvärr kommer det inte bli något race i Örebro eller Falun men jag hoppas kunna köra någon av dagarna på NM. Hur som helst, kliar i fingrarna gör det i alla fall.

lördag 2 maj 2009

SC i Trelleborg den 2 maj

Hade verkligen sett framemot att få köra race i Trelleborg men så blev det inte. Flytten ner till Skåne, som jag skrivet kort om här på bloggen tidigare, tar just nu all tid. Så trots att biljetterna ner till Skåne var bokade har jag nu fått ägna tid till att leta boende här nere istället för att köra RC. Men jag fick några timmar ledig idag lördag och tog mig då ner till banan i Trelleborg för att titta på de två första finalerna i 2WD. Här kommer lite bilder för alla som har planerat att åka ner till RM:et och köra. Och för egen del kliade det rejält i fingrarna av att bara stå bredvidd och titta på när de andra fick köra den fina banan i Trelleborg.

Banan i Trelleborg har samma sträckning som förra året men man har jobbat på att få bättre flytt i den. Alla förare jag pratade med verkade gilla den nya layouten, det enda man klagade på var att det var halt men det är väl det som kalas buggy!

Den extrema klättringen har tagits bort och nu ser man bilen hela vägen runt nålfilten.

Kicken på en del hopp har fixats till så att bilarna verkligen lyfter.

Feldosering modell större, även kalad Pimpscorner.

En syn som vi i Mellansverige blivit ganska vana vid under vintern; PerErik som TQ. Så blev det även idag.

A-finalister redo.

Start i första A-finalen. PerErik tog ledningen men fick ganska snabbt en jagande Otto bakom sig. Blev en jämn och spännande körning några varv men sedan fick PerErik släppa Otto som kunde ta hem segern i första finalen.

Kai pressar i B-finalen. De var bara två förare i denna final men det var sevärda finaler. Mycket stod på spel! Kai drog det längsta strået med en stabil körning.

I andra A-finalen trasslade många bilar in sig med varandra i hoppen och Foppa kunde ta ledningen.

Foppa körde stabilt men kunde inte hålla Otto bakom sig. Körde dock in på en andra placering med en jagande PerErik bakom sig.

Dagens segrare i 2WD Otto.

Otto körde med en vikt precis över den godkända viktgränsen och det såg väldigt stabilt ut på banan. Många andra förare följde efter. Kan tänkas att det blir lätta bilar med dämpningen riktigt mjuk i sommar.

torsdag 23 april 2009

Renovering av Ultima RB5 III


Det fjärde och näst sista steget i renoveringen av RB5:an är att få rätt på bakvagnen. Denna byggs ihop i steg sexton till tjugosex i byggbeskrivningen. På min egen bil sitter uppgraderingskittet med de "nya" - är inte så nytt längre - tornet, bärarmarna, hubbarna och kortare stötdämparhus. Jag satte på detta inför vintersäsongen och dessa delar är av denna anledning i bra skick. Annars är det just bakvagnen som får ta mycket stryk och om delarna inte är slitet så är de ofta nya eftersom de precis körts sönder. För egen del sitter där nu en ny T-platta och några bärarmar och har också gått under vintern.

I steg sexton byggs stötdämparfästet ihop och det bör man kontrollera extra noggrant då man ofta landar på det när man misslyckas vid hopp. Skruvarna som stötdämparna sitter på är ofta skadade och bör byttas. I steg sjutton är det bulkheaden och tillhörande "Ball stud:s" som skruvas ihop och det är delar som också får ta mycket stryk (se bild). På min bil var dessa delar hela och får därför sitta kvar ett tag till.

I steg arton byggs T-plattan. Titta extra noggrant vid skruvhålen då det lätt blir sprickor här. Är plattan sönder så satsa på en platta i komposit (UMW505). Något dyrare men min erfarenhet är att den håller bättre (men köp två direkt för du kommer köra sönder även den).

Kostand för två skruvar: 6 kronor

I nästa steg (nitton och tjugo) monteras bärarmarna på T-plattan. Bärarmar och infästningar är utsatta så kontrollera att de inte är skadade. Lite glapp i bärarmsinfästningarna får man räkna med och jag brukar inte vara för snabb på att bytta ut infästningarna. Några av bussningarna var dock slitna på min bil och byttes ut. Jag hade några över från bygget av Lazer:n men annars finns det tre olika modeller att välja på. Original i plast (LA213), i delrin (LAW32) eller stål (LAW39). Det billigaste alternativet är de i plast (dock måste de byttas ibland vilket man inte behöver göra med de i stål).

I steg tjugoett och tjugotvå skruvas transmissionen på T-plattan samt motorskyddet. Motorskyddet kan ibland vara lite slitet men det fungerar bra även så.

Kostnad för LA213: 68 kronor


I steg tjugotre byggs drivaxlar och hub. Kontrollera så att hub:en är hel och inte "ball stud:en" böjd. Kullagrerna kotrolleras likt tidigare och rengörs samt smörjs. Mina rullade på bra men kommer förmodligen snabbt slitas när jag börjar köra ute. Drivaxlen är en kritisk del och det brukar ofta vara lite glapp i dem. Eftersom de är relativt dyra är min åsikt att hellre köra slut dem än att köpa nytt. Mina egna glappar något men de får hänga med ett tag till.

Om inte "Clamp Whell Hub" (order nr. LAW30) sitter på så är detta en bra investering. Man kan också fundera på att bytta muttern (läs mer om detta HÄR).

I steg tjugofem och tjugosex byggs stagen. Bytt "Ball end:sen" om de är böjda.

Sammanlagt kostnad så här långt (steg I, II och III): 381 kronor


Nu är det bara stötdämparna kvar att renovera sen är bilen klar för sommarens drabbningar.

fredag 17 april 2009

Renovering av Ultima RB5 II



Renoveringen fortsätter. Just nu har jag fixat till transmissionen, steg elva till femton i byggbeskrivningen. Här har jag inte gjort en regelrätt renovering utan under vintern har jag köpt på mig delar för att kunna montera in en ny transmissioner och ha den gamla som reserv. Tanken är att snabbt kunna bytta vid tävling om diffen rasar eller om kuggarna åker. Men i det här inlägget kommer jag inte skriva så mycket om den nya transmissionen utan om renovering av den gamla (som fortfarande fungerar bra).

I steg elva byggs diffen. Om diffen fungerar bra kan man komma undan med att göra en enkel ombyggnad. Hur man gör det kan man läsa HÄR. Gå igenom alla delar och kontrollera att de är hela. "Outdrives:en" får ta mycket stryk och bör kontrolleras noggrant liksom själva drevet och kulorna. Diffen i min bil är i bra skick och jag bygger om diffen och bytter ut drevet (UM509).

Kostand för UM509: 55 kronor

I steg tolv passar jag på att bytta ut mellandrevet som ingår i UM509 (obs att dreven alltid skall monteras in i på samma sätt då de slits i rotationsriktningen). Kolla huvudaxelen (bilden) extra noggrant och att tänderna inte är slitna samt att axeln inte är böjd och därmed vobblar. Huvudaxelen kostar runt 200 kronor och är en tråkig utgift att behöva lägga ut. Vid köp av begagnad bil hade detta varit en av de grejer jag hade tittat på för att kunna förhandla om priset. Gå också igenom kullagren och rengör dem samt smörj upp dem. Kullagren i min transmission rullade på fint.

Lägg motorfästet mot ett plant underlag och kontrollera att det inte är böjt. Är det lite böjt och man inte vill betala för ett nytt kan man försöka böja det rätt lite försiktigt.

I steg femton byggs transmissionen klart med huvuddrev och slirplattor. Kyoshos huvuddrev är rätt kast och av mjuk plast så kuggarna åker titt som tätt. Fick bytta mitt huvuddrev (LA206.78), vilket kostar 56 kronor. Mina slirplattor (LA205) har jag aldrig bytt och de är rejält slitna. Nya kostar 126 kronor. Kontrollera att slirdiskarna är plana och hela.

Kostnad för LA206.78 + LA205: 182 kronor

Sammanlagt kostnad så här långt (steg I och II): 307 kronor

torsdag 16 april 2009

Inför premiärtävlingen i Trelleborg



Säsongens premiärtävling i Trelleborg närmar sig och jag är nog inte den enda som längtar till att få ratta buggy utomhus. Att man dessutom har fått till en SC-tävling i Trelleborg är desto roligare. Just idag den 16 april är 12 förare anmälda. Än så länge en låg siffra men desto roligare att det är förare från större delen av Sverige. Vad sägs om Väst-8 (Göteborg), SMK Dala-Falun (även om PerErik bor i Stockholm), Ljusdals MS och så ett gäng från MHF Skarpnäck i Stockholm. Fler namn kommer självklart att droppa in så det här kan bli hur roligt som helst. Gör själv din anmälan HÄR. För att ta tempen på Trelleborg skickade jag iväg ett gäng frågor till Kai Koivuranta och till Jonas Johansson, båda kör för Trelleborgs MK.

Kai.

Kristofer: Trelleborgs MK satsar på två stora race i år, SC och RM. Roligt! Kommer vi att få se en come back av en av Sveriges mesta OR-klubben de närmaste åren?

Kai Koivuranta: Japp har fått full support från huvudklubben att utöka verksamheten för ungdomar. Med allt vad detta innebär (stora tävlingar mm.mm). Har planer på att köra rubbet igen SM, NM, EM och avsluta med VM, men måste beta av alla innan tror att dom skulle bli tokiga om jag hittar på för mycket sånt igen:-)

Kristofer: Det har varit många stora race på banan i Trelleborg. Kan du nämna de största och vilka år de kördes?

Kai: SM 1995 Niklas Håkansson Trelleborgs MK vann 4WD. NM 1997 Teppo Kauppinen Finland vann 2 WD Teemu Leino Finland vann 4WD. Tror att Daniel Asper och Fredrik Matthisen var bästa svenskar. Och så körde vi EM 2000.

Kristofer: Vilka stora förare har varit i Trelleborg och kört?

Kai: Jukka Steenari, Finland (7ggr EM mästare), Craig + massa andra från England. Hubert Höngil Österrike + alla andra topp förare från övriga Europa vid EM-2000.

Hupo vann 2WD 2000 med en Losi XXX.
Jukka vann 4WD 2000 med en Losi-XX4WE.

Kristofer: När kördes de första racen i Trelleborg? Själv var jag ju där och tävlade i slutet av 1980-talet.

Kai: Banan anlades 1986 och 1:a tävlingen kördes 1987, den så kalade Ladusvängen.

Kristofer: Ligger förra årets slinga kvar eller har ni gjort några ändringar i banlayouten?

Kai: Den ligger kvar med vissa ändringar (lol). Vi har lagt om vallen med mattan (kör inte upp och vänder)

Bilder på den gamla banan finns HÄR.

Kristofer: Några nya hopp?

Kai: Nä inga nya men dom gamla är ändrade lite grann för att få bättre flyt i banan. Vi har gjort en gigantisk feldoserad kurva, 2 meter hög, i stället för monsterhoppen längst bort. Nu kallad Pimpscorner (Daniel har aldrig gillat den kurvan).

Kristofer: Det var lite tunt med egna förare från Trelleborgs MK på förra årets race. Hur ser det ut den här säsongen?

Kai: Till SC ställer klubben upp med 4 förare resten får hjälpa till att köra tävlingen

Kristofer: Du är själv anmäld det här året, förra året fick du och många andra klubbmedlemmar agera funktionärer. Har det löst sig i år så ni själv kan köra?

Kai: Efter som Trelleborgs MK är en stor klubb som arrangerar allt från RB till Rally så har vi inom RB hjälp till vid Rally tävlingar, så ställer dom andra upp och hjälper oss tjänster och gentjänster (Jonas och jag kommer från Rallysidan från början).

Kristofer: Jag lyckades vinna över dig på Green Hill på förra sommarens RM, kommer jag ha någon chans att upprepa det på din hemmabana?

Kai: Varför inte! Banan är ny för i år och jag hinner inte träna tillräckligt innan SC. Men tänk på att vi kör på lera och inte på astroturf. Blir mycket halare. Sen kommer frågan på våran bana: Lipo eller Nimh? Vi har testat Lipo kontra Nimh och vi fick vikta upp bilen rejält (samma vikt som med nimh) för att få bilens inställningar att passa banan!

Tack Kai!

Gänget i Trelleborg.

Jonas Johansson är en av Trelleborgs hemmaförare. Han kör Team Associated B4, med en LRP X11 7.5T motor och ett LRP Sphere competition 07 reglage. Drivkällan är Intellect 5000 lipos. Han har en Futaba 3PM 2.4Ghz sändare.

Kristofer: Har du kört premiären ännu?

Jonas: Ja premiär turen gick idag 13/4 och jösses vad rattrostig man är.

Kristofer: Vad är din upplevelse av årets bana i Trelleborg (förutom att den är Sveriges bästa)?

Jonas: Det har blivit några ändringar sen förra året, så det är bättre flyt i körningen nu men den är hal.

Kristofer: Till första tävlingen är det begränsningar på däck till Team Losi Big shot och Proline Hole shot. Vilka av de två däck kör hemmaförarna på i 2WD respektive 4WD? Vad föredrar du själv?

Jonas: Har inte hunnit testa så värst mycket på årets bana men just nu skulle jag välja Bigshot däcket till 2WD, 4WD åkarna har inte visat sig än men skulle nog tro att dom med kör på Bigshot

Kristofer: Du kör med LiPo den här säsongen. Kommer du vikta bilen något inför racen på er bana? Hur mycket?

Jonas: Ja det är en väldigt bra fråga, men jag tror att jag kommer att vikta upp den. Hur mycket? en tegelsten så den ligger som ett strykjärn på banan... eller jag vet inte än, skall testa lite vid nästa körning.

Kristofer: Har du någon bra Set Up för B4:an till banan som du vill dela med dig av?

Jonas: Jag är värdelös på setuper så jag brukar köra standard setupen och försöker ta mig fram med den :)

Tack Jonas!

Min Set Up för RB5:an på Trelleborg liknar den som jag använde på tävlingen i Sjöbo förra året och den Set Up:en hittar man HÄR.

tisdag 14 april 2009

Renovering av Ultima RB5 I

Lagom till påsk känns det som ett bra tillfälle att påbörja en renovering av RB5:an till säsongens första race i Trelleborg. Gjorde en större genomgång på bilen innan vintersäsongen och har sedan kört måttligt med den under vintern. Men det tar hårt på delarna att köra på ”Stubben” så det kan vara värt att inspektera varje del av bilen lite extra noggrant. Har därför bestämt mig för att följa bruksanvisningen och renovera steg för steg. Lägger samtidigt upp lite text och bilder om detta här på bloggen. Kan tänka mig att det finns ett intresse för detta för alla som planerar att köpa en begagnad RB5:a men är osäker på vad som behövs byttas och vad det kostar. Kommer därför också skriva ner kostnaderna för denna renovering.

Min filosofi för renoveringsprojektet är att göra det så billigt som möjligt. Alltså, hellre fortsätta köra med en del som är lite sliten men helt okej än att byta. De delar som är defekta kommer givetvis att byttas ut. Bilen är i hyfsat bra skick och jag har kört aktivt med den under en utomhussäsong och en och en halv inomhussäsong. En hel del delar är utbytta under dessa säsonger.

De första tio stegen i bruksanvisningen är byggandet av framvagnen. Här är del ett till tre och sju till nio ihopbyggt och genomgått. Inget bytt. Plastdelarna var i bra skick. "Front suspension mount" (UM502) får ta mycket stryk och bör undersökas noggrant. Passade på att bytta ut denna del till en GHEA "Bulkhead fram Mässing RB5" som bland annat Everöds RC säljer, men inget som är nödvändigt för att få RB5:an att fungera bra.

Kullagren kontrolleras att de rullar bra och rengörs sedan. Lite ny olja och de rullar bra. Ett av de fyra kullagren börjar bli slitet fram men det får hänga med lite till.

"Ball cups:en" är alltid utsatta och en del byter ut dessa till större tävlingar. Själv kör jag med dem tills de går sönder. Kyoshos nya hårdare "Ball cups" (UM112H) håller bra.

Servoräddaren, steg fyra och fem, skruvas sönder och inspekteras. Kullagren oljas. Allt helt och inget att bytta. Kulledsdammskydd är bra att ha när man kör på våra dammiga banor. Mina slet jag ut förra säsongen så nu åker det på nya (UM145).

Kostnad för UM145: 64 kronor

Framvagnen monteras på chassit i steg sex, i steg 10 monteras stötdämparfästet. Jag kör på original chassit och det är vid det här laget rejält repat. Eftersom det inte har några andra skador fortsätter jag köra med det. Skruvarna för stötdämparnas infästning upp tar mycket stryk och brukar vara böjda. Byter ut dessa för en kostnad av cirka 6 kronor.

Kostand för två skruvar: 6 kronor

Sammanlagt kostnad så här långt: 70 kronor