torsdag 9 juli 2009

Schulman och det ständiga bloggandet

Landets mesta bloggare Alex Schulman skriver i DN den 4 juli att den svenska bloggen är både ointressant och betydelselös (artikeln finns HÄR). Han syftar då på att bloggen som ett nytt media skulle ha möjlighet att påverka den politiska agendan. Det kan tänkas vara så även om han fått mycket mothugg. Vad som däremot fångar mitt intresse i hans artikel är följande mening: ”SOM-institutets nyliga undersökningar visar att bloggarna är en sluten arena där en liten grupp människor diskuterar saker som är intressanta för just denna lilla grupp av människor". Mm, tänker jag så kan det faktiskt vara. Bloggar och forum på Internet har de senaste åren gjort det möjligt för människor med särintressen att på ett helt nytt sätt dela erfarenheter med varandra. Tänk bara på hobbyn miniracing. När jag tävlade i början av 1990-talet var det "Allt om hobby" man läste och fick nyheter ifrån. Man hade också en hobbyhandlare och några klubbkamrater som delade med sig av det de visste. Men det var inte speciellt mycket. Idag finns det istället en handfull bloggar och några stycken forum där man i stort kan få all den information som man behöver för att bli kunnig och insatt i denna hobby. Man begränsas inte heller till en lite klick människor i sin klubb utan kan ta del av tankar och funderingar från alla världens hörn. Tänk bara på följande: MHF Skarpnäcks forum om offroad (el) har 1031 trådar och 8525 inlägg, RSB.se har 636 trådar och 9951 inlägg om eloffroad och oOple.com har allt som allt 26236 trådar och 259042 inlägg. Snacka om mycket information om en rätt liten hobby. Och intressant! Så det så Schulman.

Vad skulle man då kunna önska sig mer av? Ja, det finns en del saker som jag skulle välja läsa mer om. Bland annat saknar jag bra blogginlägg om alla race som går runt om i Sverige. De filmer som man hittar på Youtube duger oftast inte. Kvalitén är för dålig. Då är det roligare att läsa en text om racet och se på några bra och välutvalda bilder. Jag skulle också vilja ha lite mer opartiska tester om alla nyheter som kommer. Inlägg som belyser både fördelar och nackdelar med en ny bilmodell eller en ny motor. Mycket av de här testerna hittar man i forumen men de har ofta en förmåga att bli väldigt partiska.

Oavsett vad Schulman tycker så är våra gemensamma forum och våra personliga bloggar intressanta för att utveckla vår hobby. Själv skall jag försöka bli lite bättre på att uppdatera och skriva inlägg som intresserar nybörjaren.

Inga kommentarer: