tisdag 27 maj 2008

Majracet



Inför majracet såg vädret kritiskt ut och helgen innan hade det regnat och varit riktigt kalt i Söderhamn. På diverse forum på Internet presenterades väderguider i tid och otid, möjligtvis var det ett försök att blidka vädergudarna. Men när de första bilarna rullade ut på banan klockan 8.00 gavs en blå himmel för knappt fyrtio förväntansfulla förare. Själv hade jag tagit på mig långa shorts. Det var lite för kalt visade det sig när jag själv gick upp på föreställningen för att köra mitt första träningsheat. Efter 5 minuter och några varv senare kom jag tillbaks till depån frysen och lite illa till mods, detta var en tekniskt svår bana som skulle kräva en hel del för att behärska. Men trots min känsla skulle det under dagen bli bättre, både varmare och riktigt rolig rcbuggykörning. Nedan följer bilder från dagen och ett referat om min egen insats på tävlingen.

BANAN



Jag hade inte tidigare kört banan i Söderhamn men hört mycket gott om den. Så här i efterhand kan jag säga att den införlivade alla mina förväntningar och är än så länge det roligaste jag kört. Banan bjuder på varierande underlag och blandade hopp i olika svårighetsgrader. Längst bort från förarställningen finns en lång raksträcka där man verkligen får testa bilens fartresurser, denna avslutas sedan med en velodrom belagd med nålfilt.



Kort där efter är det en hårnålssväng på ett stenplattsunderlag, vilket blev väldigt halt under tävlingsdagen när det samtidigt kom upp grus och sand på plattorna. Man lämnar sedan svängen och plattorna med ett litet hopp för att på grus köra fram till nästa hårnålssväng. Där efter bär det av mot förarställningen och en L-sväng innan det stora platåhoppet.



Här är det Thomas Pettersson som i 4wd lättar bilen och flyger över platåhoppet. Efter detta hopp är det en kort raksträcka innan ett parti med kluriga s-svängar, ett dubbelhopp och sedan en ”plåtdubbel”. Detta senare hopp var nybyggt och strulade en del under dagen, men kan säkert bli riktigt bra med en del förändringar. Kort där efter är det en L-sväng som leder fram till ett dubbelhopp som ligger i en krök och som det kan vara svårt att få rätt hopplinje på. Efter hoppet kör man fram till en hårnålssväng som leder ut till raksträcka.



Daniel Tengvall i en av A-finalerna i 4wd attackerar banans parti med S-svängar.

KVALIFICERINGSHEAT OCH FINALER



Vi var många från MHF Skarpnäck och det såg bra ut redan i kvalificeringsheaten. Jag stod kurvvakt i heatet som Thomas Pettersson körde och redan på första heatet gick det säkert och snabbt för honom. Vid det hopp och den kurva som jag bevakade gjorde han få misstag och träffade rätt på landning varje gång och tog svängen perfekt. Thomas gjorde en god prestation och tog startruta 2 i A-finalen. Han hade sen lite otur i finalerna och fick nöja sig med en sjunde placering.



I kvalificeringsheat 4 körde Daniel Persson på jämna varvtider runt 30 sekunder och kunde ta TQ. I finalen var han sedan ohotad och kunde ta hem vinsten.



I 4 WD fick Thomas Pettersson till en supertid och kunde kvala in på ruta 2. Daniel Tengvall tog TQ och körde sen hem vinsten. Thomas kom 6 och även i finalerna i 4wd hade han otur och fick inte till den snygga körning han visade upp i kvalificeringsheaten.



Daniel med vinnarbilen.

KONCENTRATION

Jag är djuptimponerad av Daniel Tengvall körning i både kvalificeringsheaten och finalerna. Gör den mannen aldrig misstag? Varv efter varv satte han varje kurva och varje hopp helt rätt. Snyggt kört!





DEPÅN



Precis som i Örebro kom jag sent till tävlingen och alla de bästa platserna var tagna i depåtältet. Dessutom hade jag glömt att ta med eget bord. Som tur var kunde jag låna ett bord, men fick placera det precis i utgången av tältet vilket resulterade i att någon förare av misstag tömde sin bil fylld med grus över bordet. Inför nästa tävling skall jag vara ute i god tid och få de bästa platserna.



Mina 2 depågrannar under tävlingen Patrik och Stig Eriksson. Här i färd med att få klara sina "Losi:s" till ett av kvalificeringsheaten. Hade efter tävlingen i Örebro hoppats att få ta lite revansch på Patrik, men i Söderhamn var han klassen bättre än mig. Tog sig lätt upp i B-finalen där han slutade på en 19-plats. Däremot fick jag möta Stig i C-finalen och med lite tur tog jag mig förbi honom i resultatlistan.



Lars Andersson var också depågranne och servade sin egen Losi och sonen Ludvigs Losi. Ludvig visade upp dagens bästa tävlingsnerver och vann C-finalen.



Mattias Forsberg körde sin första tävling i klassen 2wd och slutade på en 25-plats. Gjorde bättre och bättre tider under dagen och kan bli vass inför nästa tävling.

MINA EGNA INSATSER

Trots två träningsheat kände jag mig under första kvalificeringsheatet osäker på banan. Det blev inga bra tider och jag gjorde också några misstag som kostade på. Körde ändå in på tredje bästa tid i mitt heat, med mina två klubbkamrater Patrik Eriksson och Rolf Karlsson framför mig. Men även om det inte gick så bra så skulle det visa sig att detta var mitt bästa heat för dagen. Under andra kvalificeringsheatet körde jag in som 2:a, men nu med en sämre tid än första heatet. Framför mig hade jag Andreas Wadell från Smk Dala Falun. Inför kvalificeringsheatet 3 stod det klart att jag var i C-final och behövde förbättra min tid med runt 15 till 20 sekunder för att komma upp i B-final. Jag hade nu blivit lite säkrare på banan och kände att jag skulle kunna få till en tid för B-final om jag körde säkert och inte gjorde så många misstag som i de föregående heaten. Denna press klarade jag inte riktigt av, utan gjorde istället dagens sämsta 5 minuter och körde ett helt varv mindre än föregående kvalificeringsheat. Gjorde under detta heat också en riktig tabba när jag efter en krasch med 3 bilar började följa fel bil ut på raksträckan. Upptäckte inte detta direkt och först efter några sekunder tyckte jag att det var något som inte stämde. När jag vände tillbaks blicken till området där jag kört ihop med de andra förarna stod min bil kvar uppe på banmarkeringen. Vilken miss! Jag fick lov att starta i C-finalen som bil nummer 3.

Målet för dagen var att under finalerna hålla min placering från kvalificeringsheatet och inte tappa placeringar till förare som jag kört snabbare än i kvalet. I final 1 drog Ludvig Andersson och Stig Eriksson från klubben iväg tillsammans med Daniel Steen/Röjsel från Smk Dala Falun och det var inget jag kunde göra för att hänga med deras tempo. Jag körde rätt ohotad in på en fjärde plats. Ludvig vann denna första C-final, följd av Daniel och Stig. I final 2 hade jag lite tur när större delen av fältet körde ihop på första varvet medan jag och Ludvig kunde dra ifrån. På varv 3 gjorde jag min bästa varvtid för dagen på 33.66, medan Ludvig gjorde ett lite sämre varv. Jag var om och i ledningen. Nu gällde det att hålla denna. Ludvig jagade och gjorde inga misstag, men jag körde någon sekund snabbare på varje varv och kunde öka min ledning något. På varv 7 ledde jag med cirka 5 sekunder när jag gjorde ett misstag i ett hopp och la bilen upp och ner. Oturligt nog skedde misstaget precis när kurvvakten vid detta hopp var upptagen med att vända en annan bil och jag blev liggande på rygg några sekunder längre än vanligt. Ludvig gick om och kunde skapa sig en liten ledning på några sekunder. Nu tog jag upp jakten för att köra ifatt honom, men Ludvig var säkerheten själv och ökade istället sitt tempo och presterade sitt snabbaste varv under final 2. Ludvig vann denna andra final och hade därmed tagit hem segern i C-finalen. Väldigt snyggt kört! Jag kunde köra in på en andra plats och var nöjd med detta. Inför den sista finalen var det öppet om andra och tredje platsen mellan mig, Stig och Daniel. Började denna final med att göra 2 riktigt dåliga varv och låg långt efter. Försökte sedan komma in i körningen igen men på det sjätte varvet hängde sig kolen i motorn och bilen stannade. Jag fick bryta och det kändes lite tråkigt för bilen började gå riktigt bra och jag började få kläm på banan. Trots missödet i sista finalen blev jag 3:a i C-finalen och behöll därmed min placering från kvalet. Jag blev 23:a av 31 startande. Jag är mycket nöjd med denna placering på min andra tävling.

Avslutningsvis vill jag tacka Smk Söderhamn för en riktigt rolig tävling!

Läs Andreas Wadells blogginlägg om tävlingen på http://andreaswadell.blogspot.com/ (inlägg från den 26 maj, 2008).

Läs Thomas Petterssons blogginlägg om tävlingen på http://rc-xtreme.blogspot.com/ (inlägg från den 24 maj, 2008).

torsdag 22 maj 2008

Inför Majracet

Okej, allt är inte klart ännu inför Majracet i Söderhamn på lördag men det är ju mycket tid kvar innan start... Bow Tie-däcken har ännu inte dykt upp på posten och hoppas, hoppas att de kommer idag. Om de inte gör det står jag utan nya, färska däck. Däremot kom ”Main gear shaft” (UM518) igår onsdag, men den har så klart inte monterats in. Detta skall jag försöka göra på fredag och då slipper jag förhoppningsvis ett vobblande huvuddrev. En annan sak som kan behövas göras är att ändra bilens ”Set up” till något som möjligtvis passar banan i Söderhamn. Skall kanske också åka förbi den lokala hobbybutiken i stan och hämta ett nytt bakre stötdämparfäste och då skall jag passa på och köpa lite ny # 350 stötdämparolja.

Hade hoppats på att få möjlighet att få till en körning på klubben i helgen, men alla sådana möjligheter regnade bort. Så nu har jag inte kört rcbuggy sedan Örebro. Jag får istället hoppas på den mentala uppladdningen jag bedrivit sedan förra tävlingen: ”jag kan köra bil fort, jag gör inga misstag”. Målet för Majracet är annars det samma som för Örebro. Jag skall ha roligt, försöka att inte bryta i kval och finaler samt få lite tävlingserfarenheter. Inför Söderhamn skall jag också, om det går, försöka hålla mina nerver lugna under finalerna och inte tappa så många placeringar som jag gjorde i Örebro. I Örebro hade jag den näst bästa tiden i min final och hade jag bara varit lite bättre på att förvalta den så hade jag förmodligen också kunnat få en lite bättre placering. Så det får bli mitt nya mål inför lördagens begivenheter: att hålla mig lugn och inte göra dumma misstag i finalerna. Vi får se hur det går!

måndag 19 maj 2008

Set up Örebro

Tänkte presentera min ”Set up” som jag använde på Sverige Cupen i 1:10 OR 2 WD i Örebro. Det gick inget vidare på tävlingen, men jag tyckte att jag fick till mina inställningar och till finalerna gick RB 5:an helt okej. Det enda problemet jag hade var att bilen slirade när jag var för ivrig på gasen men det problemet såg det ut som i stort sätt alla förare hade, oavsett bil eller inställning. När jag läste Daniel Perssons blogginlägg om tävlingen fick jag lära mig att man på radion kan ställa ner expon på gasen och därmed få en lugnare acceleration. I sin blogg skriver han: ”Jag ändra lite på roll centret bak och ställde ner expon på gasen till -30% från -20% nu kändes bilen som om den hade ett tuggummi i motorn men vart betydligt snällare att köra utan att tappa toppfart” (inlägg från 12 maj). Precis vad jag hade behövt: tuggummi i motorn! Då behöver man inte oroa sig för att man blir för ivrig under tävlingen och drar på för mycket gas i utgången av kurvorna, vilket resulterar i sladd på den typ av bana som fanns i Örebro under Sverige Cupen. Om man inte kan fixa den här inställningen på sin radio tillåter en del fartreglage att man ändrar expon på gasen. Ett annat alternativ är att öka drevningen med en större piong. Jag tror att detta var vad jag saknade på min ”Set up” i Örebro.



Så här tänkte jag:
Centralt för just denna ”Set up” är att jag jobbat med ”roll centret” på bilen genom att ändra camberstagens längd. Jag har också jobbat med stötdämparnas placering bak samt att få rätt på stötdämparnas hårdhet fram. Definitionen av roll centret kan sägas vara den centrumlinje i bilen där stötdämpningen på höger och vänster sida är lika och i identiska positioner. Bilens så kallade ”sprung mass” – bilens totala vikt – är då centrerad och lika på höger och vänster hjul. Om det uppstår en skillnad mellan bilens centrerade vikt och roll centret uppstår en ”hävstångseffekt” och bilen börjar rulla i sidled. Detta fenomen uppstår när bilen utsätts för acceleration i sidled, som vid till exempel kurvtagning. Genom att ändra camberstagens längd kan denna hävstångseffekt påverkas. Långa camberstag skapar en bil som rulla, mer eller mindre, tills stötdämparna tar emot. Korta camberstag skapar en bil som inte rullar så långt och därmed skapas en hävstångseffekt tidigare, vilket i rcbuggy resulterar i sladd. Samtidigt skapar korta camberstag en bakvagn som känns mer stabil och som sladdar ut senare. Sladden är också lite mer kontrollerbar. På banan i Örebro skapade korta camberstag i bakvagnen en bil som var lite mer kontrollerbar så länge man inte accelererade för mycket i kurvorna. Med andra ord gällde det att ta sig runt kurvorna i ett lugnt tempo (alltså ha tuggummi i motorn eller ha lugna tävlingsnerver). För att öka greppet i bilens bakvagn valde jag också att ändra stötdämparnas placering bak så att de lutade mer inåt.

I det sista kvalet upplevde jag att bilen understyrde något och för att öka styrningen valde jag en mjukare fjäder fram. Jag ändrade samtidigt olja med lägre viskositet (från 350 till 300). Detta gjorde jag dels för att den mjukare fjädern skulle orka dra upp stötdämparen, dels få en bil som reagerade snabbare i styrningen.

Det skulle vara intressant att ta del av någon annan RB 5 Set up från tävlingen i Örebro. Maila gärna till mig så lägger jag ut den här på bloggen.

onsdag 14 maj 2008

Anmäld till Majracet

Nu är jag anmäld till det så kallade ”Majracet” i Söderhamn den 24 maj, en tävling som arrangeras av Smk Söderhamn. Eftersom jag hade så otroligt roligt på tävlingen i Örebro så vill jag inte missa denna tävling. Skall också bli roligt att få testa banan i Söderhamn då många av mina klubbkamrater har pratat gott om den. Har varit inne på klubbens hemsida och tittat en del på bilderna på den nyrenoverade banan och den ser ut att kunna erbjuda en del rolig körning. Här finns en del ordentliga hopp som säkert kan bli svåra att bemästra under tävlingen. På banan finns också en "plåtdubbel" som ser väldigt intressant ut (jag tar mig friheten att publicera en bild på plåtdubbeln från klubbens hemsida här på min blogg).

Eftersom det mesta fungerade ganska bra under tävlingen i Örebro kommer jag inte göra några stora förändringar till denna tävling. Mina ”Orion Rocket Pack” skall löddas om så att jag kan använda dem i urladdaren. Dessa kommer att vara godkända på tävlingen och jag kommer att använda dem under något kval. Två stycken Proline Bow Tie däck skall också beställas. Har kört en del med det däcket på ”fotbollsplanen” och tycker om dess egenskaper. Skall samtidigt beställa lite nya reservdelar. Stötdämparfäste bak saknar jag efter Örebro och så skulle jag behöva några brickor till differentialen. Har lite kärv ekonomi förtitillfället och får försöka hitta en budgetnivå på mitt tävlande.

Om det är möjligt på banan i Söderhamn skall jag satsa på en lite mer aggressiv körstil än den jag hade i Örebro. Borde försöka få upp farten lite mer och inte vara så rädd för att göra misstag. Inför kvalen och finalerna i Örebro satsade jag på en säker körstil för att minimera misstagen. Detta resulterade att jag hellre drog ner på farten på vissa partier på banan än gasade på. Men sen hamnade jag också långt bak i resultatlistan! Måste också komma på ett sätt att få kontroll på mina tävlingsnerver. Tips någon?

Smk Söderhamn hemsida finns på: www.eletric-buggy.blogspot.com

måndag 12 maj 2008

Tävling i Örebro

Debuten är genomförd! Var i lördags i Örebro och körde Sverige Cupen i 1:10 OR 2 WD. Många förare hade tagit sig till tävlingen och Sveriges främsta elit inom denna klass var där. Konkurrensen var med andra ord stenhård. Mitt mål för dagen var att få lite tävlingserfarenhet, inte bryta i kvalen och finalerna samt inte placera mig sist. Jag lyckades med dessa tämligen lågt ställda krav och kom på plats 35 av 38 startande. Tävlingen gav definitivt mersmak.



Lördagen började tidigt. Klockan halv fem ringde klockan och jag steg upp för att snabbt få i mig lite frukost och bära ner väskorna och RB 5:an till bilen. Övriga familjen låg och sov när jag kom iväg. Resan till Örebro gick snabbt och jag var framme vid banan klockan halv åtta. Då hade de flesta förare redan kommit till banan och fått upp sina grejer. Gänget från Skarpnäck hade ockuperat ett antal bord i ena kortsidan av depån och Lasse var igång med att få sin Losi körbar. Jag slängde snabbt på ett batteri på laddning för att jag skulle hinna få ut bilen till första träningsheatet klockan 8:28. Batteriet blev inte fulladdat men halv nio körde jag mina första varv på den nypreparerade banan i Örebro. Redan innan jag kom iväg fick jag en kommentar från en annan förare om att jag var den första föraren som körde träningsheat på helt nya däck. Det var så klart inte så smart av mig. Hade inte tid att byta utan fick lov att köra med kvaldäck under första träningsheatet. Banan var slirig och det var väldigt svårt att få kontroll på bilen. Dessutom slirade min differential. Jag sprang snabbt ner från förarställningen och tillbaks till depån för att dra åt differentialen. Fick ut bilen någon minut senare och hann köra några varv till.

Min ”Set up” som jag hade åkt till Örebro med fungerade inte något vidare så det var bara att börja laborera. Tillbaka i depån valde jag att flyttade in stötdämparna i det övre fästet och placerade batteriet längds bak i bilen. Allt för att få mer fäste på däcken bak. Innan andra träningsheatet fick jag hjälp av Nille att ställa in slirkopplingen. Nille var väldigt behjälplig i depån med att skruva och ge tips. Inte minst han och Kim tokskruvade på morgonen för att få klart Kim och hans son Robins bilar. Kim och Robin var för övrigt, tillsammans med Per, mina depågrannar under tävlingen och gav mig hjälp och lånade ut lödkolv med mera under tävlingen.

Vid andra träningsheatet gick det lite bättre och jag kunde vara ute en längre tid och fick testat banan. Men bilen var fortfarande konstigt inställd och understyrde och slirade om vart annat. Gjorde en del nya förändringar på ”Set Up:en” när jag kom in i depån, bland annat mer negativ Camber på bakhjulen. Nu stundade första kvalificeringsheatet.

Skulle starta som bil 4 i kvalificeringsheat 2 och var lagom nervös inför denna debut. Kvalificeringsheatet var för övrigt ett riktigt Skarpnäcksheat med klubbkamraterna Stig, Patrik, Lars och Kim. 11:32 började heatet och jag kom iväg bra. Hade som målsättning att köra stabilt och göra så få misstag som möjligt. Det lyckades nästan. Hamnade på taket några gånger och blev liggande lite för länge. När heatets 5 minuter var klara kändes det ändå bra att få ha kommit igång och inte brutit. Det skulle visa sig att jag trots mina misstag hade den andra bästa tiden i mitt heat, men det var mest för att det var så många som bröt detta första heat. Efter varje heat var det dags att lämna in bilen på besiktning och sedan gå ut på banan och agera banvakt för nästa heat. Här är klubbkamrat Patrik in action, inför kvalificeringsheat 3.

Tillbaks i depån visade det sig att bakre stötdämpartornet hade spruckit. Gjorde trots allt några ordentliga framåt volter under heatet och landade förmodligen lite olyckligt vid någon av dessa. Det var bara att börja skruva av tornet och sätta ditt ett nytt. Passade också på att ändra vingfästena som sitter på tornet och placerade dem nu högst upp. Genom att ha vingen högre upp hoppades jag öka trycket på de bakrehjulen och på så sätt få en bil som inte slirade så mycket. I kvalificeringsheat omgång 2 skulle jag starta som bil nummer 2 på grund av min placering i föregående heat. Det kändes lite jobbigt att nu veta att det var jag som skulle bli jagad. Kände mig därför stressad och började därför med att göra några misstag innan jag kunde lugna ner mig och köra säkrare. Slutade längre bak i heatet denna omgång men förbättrade min tid och fick även ett bättre snabbaste varvet tid.

Tävlingsledningen fick snabbt upp listor på resultaten efter varje heat. Daniel Persson var snabbt framme och kollade av sina tider. Men vem var den hemliga sms-kontakten? För egen del blev det rätt snabbt klart att jag skulle hamna i de lägre finalerna. Låg på 11 varv och gick ut på tredje och sista heatet med hopp om att få till en 12-varvare, vilket skulle behövas för att klättra upp i finalheaten. Lyckades dock inte, men förbättrade trots allt mitt snabbaste varv på detta sista heat. Det gick med andra ord framåt! Räckte dock inte till någon högre final utan fick lov att starta som bil nummer 2 i D-finalen. Hade känts bättre att få en placering längre ner som jag kunde ha kämpat mig upp ifrån. Nu skulle jag istället ha en massa förare bakom mig som skulle jaga mig, bland annat stod klubbkamrat Patrik bakom mig på startruta 3.

Inför första finalen som skulle börja 15:32 svarvade jag kollektorn i motorn och fixade lite på inställningarna. Inför varje heat eller final under dagen gjorde jag små ändringar på ”Set Up:en”, men blev aldrig riktigt nöjd. Inför finalerna bytte jag fjädrar och stötdämparolja i de främre stötdämparna för att få en mjukare framvagn och därmed en bil som kunde svängda in bättre i kurvorna. Hade upplevt att jag hade en understyrd bil i kvalificeringsheaten. Satte också på nya backdäck och nummerdekalerna 2. Nu skulle det bli race!

Jag gjorde ett riktigt dåligt första varv i den första D-finalen. Klarade inte av att hålla mig lugn utan hamnade ganska omgående på taket och blev liggande så en stund medan större delen av startfältet körde om mig. Misstagen fortsatte på första varvet och en del på andra varvet. Gjorde säkert 4 eller 5 enkla misstag som att jag till exempel svängde för tidigt inför en kurva och körde istället utanför banan. Efter detta hade jag hamnat så långt bakom täten att jag kunde slappna av och köra mitt eget race. Det blev rätt odramatiskt och jag kunde köra in på en fjärde plats. Inför sista D-finalen tänkte jag skärpa till mig och kom också iväg bra i starten men gjorde redan på första varvet några misstag som gjorde att jag hamnade efter. Fick åter igen börja jaga, vilket gjorde mig lugn och jag gjorde mycket färre misstag. Jobbade mig ifatt Hans Östlund från MRC Huddik och Andreas Wadell från SMK Dala Falun och hade ett roligt och tajt race med dem något varv. Gjorde dock något misstag och fick släppa Hans men kunde köra ifrån Andreas. Min klubbkamrat Patrik hade jag aldrig någon chans på, utan han körde ifrån mig i båda finalerna. Till Patrik säger jag: snyggt kört, du har nu blivit min främsta konkurrent och jag kommer att ligga i hårdträning för att till nästa tävling kunna bjuda på lite motstånd.

För egen del hade jag väldigt roligt under dagen och tävlandet gav definitivt mersmak. Hoppas kunna komma iväg på tävling snart igen. Örebro erbjöd en utmanande bana att köra på och jag lyckades i andra D-finalen hitta några medtävlande som jag kunde race emot. Fick också mycket tävlingserfarenhet som kommer att vara värdefull att ha med sig. Inför kommande tävlingar kan det nog vara värt att satsa på att ha 3 tävlingsbatterier, 2 omatchade batterier och 2 motorer. Då kan man ha de omatchade batterierna till träningsheaten och sedan ladda tävlingsbatterierna i två omgångar under kvalificeringsheaten och finalerna. Som det var i Örebro fick jag stressa med laddningen på de 2 batterier jag hade med mig vilket gjorde att de blev aldrig ordentligt urladdade och nerkylda och blev aldrig heller färdigladdade. Med 2 motorer skulle jag också slippa svarva på tävling. Då kunde jag ha en motor fram till finalerna och sedan bytta till en nysvarvad motor. Däremot verkar jag klara mig ganska bra på en laddare och kan nog vänta ett tag till jag köper en extra.

Förutom att det var väldigt roligt med det egna tävlandet, var det också spännande att se på A-finalerna. Bästa förare från MHF Skarpnäck blev Daniel Persson på en tredje plats. På söndagen körde sedan Sverige Cupen i 1:10 4 WD och den vanns av Daniel Persson. Klubbens andre eminenta förare Daniel Tengvall kom på en andra plats. Grattis till er båda!

Här nedan följer lite bilder från A-finalerna i 2WD.



TQ Magnus Hedqvist från MK Ran Askersund med sin Losi.




Inför starten av A-finalen. Daniel Perssons, MHF Skarpnäck, Losi skyms av flaggan. PerErik Nordman, SMK Dala Falun, startar från ruta 2.




Starten har gått och fältet är utspritt.




Magnus Hedqvist tar hårnålen innan rakan.




Otto Ausfelt, SMK Helsingborg, ligger steget förre Mathias Larsson, Borås MRK. Otto slutade tvåa totalt.




Finalbilarna inför besiktningen. 3 Losi i topp.




Tävlingen i Örebro fick celebert besök av Alexander Hagberg, som satt som en kung i en solstol.

Avslutningsvis vill jag tacka Örebro RBC för en väldigt rolig och väll genomförd tävling!

• Läs Daniel Perssons eget blogginlägg från tävlingsdagarna på www.bbqsthlm.blogspot.com (klicka fram inläggen från den 12 maj, 2008).

• Läs Tomas Petterssons eget blogginlägg från tävlingsdagarna på www.rc-xtreme.blogspot.com (klicka fram inlägget från den 12 maj, 2008).

fredag 9 maj 2008

Inför Örebro

Det har varit enormt mycket jobb för att få allt klart inför Örebro. Hade jag inte haft lite ledig tid denna vecka hade jag förmodligen aldrig hunnit. Efter träningen förra helgen såg alla delar ut att ha klarat sig, men när jag började skruva sönder bilen visade det sig att motorplatan hade blivit sned och huvuddrevet kraftigt slitet. Även huvuddrevets stång såg ut att ha blivit skadat då det vobblade när man snurrade på det. Även en av plaständarna på camberstagen var böjda. Gjorde en beställning i tisdag och i torsdags kunde jag åka in till centrala Stockholm och hämta nästa alla grejer. Huvuddrevets stång fanns inte med (UM518: ”Main gear shaft”) och camberstagen (UM 112: ”4.8 mm Ball End”). UM 112 skall kanske levereras idag fredag, UM518 fanns inte i Sverige och kunde inte levereras denna vecka. Detta gör mig tokig! RB5:an har funnits i Sverige i över ett år nu och fortfarande kan man behöva vänta väldigt länge på reservdelar. Hur skall man kunna träna och tävla med den här bilen om inte Kyoshos leverantör i Sverige kan förse en med reservdelar? Detta är inte första gången det händer mig och det finns många andra RB5-förare på klubben som haft liknande problem med leveranser. Jag kommer dock kunna åka till Örebro då huvuddrevet slår max 1 millimeter (får ställa piongen tajt efter den sida där huvuddrevet är närmast piongen, så blir det ett lite för stort glapp när andra sidan på drevet når piongen). Vad gäller plaständen har jag redan böjt till den så att den är rak, men förmodligen är den nu försvagad i plasten.

När jag gjorde min beställning tog jag den nya svarvade motorplatan (UMW 509) och den ser väldigt bra ut! Har också köpt 4 skruvar i titan från Kullagergrossisten till de övre stötdämparfästena fram och bak (3x22 mm Cap screw Titan). Originalen i stål håller inte riktigt utan böjer sig. Skruvarna i titan kostar bara 8 kronor styck. Via klubben har jag fått köpa en personlig transponder till rabatterat pris, denna monterades in igår. Personlig transponder är dock inte nödvändigt att köpa på sig utan det går precis lika bra att hyra en sådan av den klubb som håller i tävlingen.

Har också fått lite rätsida på laddningen. Ringde företaget som jag köpt batterierna av och företaget som jag köpt laddaren av och slutsatsen jag kan dra av samtalen är att jag måste laborera med laddarens millivolt per cell. Genom att öka millivolten kan man göra laddaren mindre känslig så att den inte stänger av sig. Har gjort ett test där jag laddade batterierna med 6 millivolt per cell, istället för 4 som förra helgen, och det verkar fungera.

Förutom att jag under veckan försökt få ordning på allt ovanstående har jag också ställt i ordning bilen inför tävlingen. Följande checklista kan vara bra att ha inför kommande tävlingar:

• Rengör bil och kaross.

• Renovera differentialen.

• Gå igenom alla skruvar och kontrollera att de sitter på plats. Kontrollera samtidigt att alla delar är hela och raka (bytt ut det som är slitet eller sönder).

• Fyll på ny olja i stötdämparna.

• Rengör kullagren från synligt smuts och olja dem.

• Ställ in bilen efter en ”Set up” som mest troligt kommer fungera på den bana som tävlingen går på. Vet egentligen inte om detta är så bra råd, men tänker mig att det går snabbare att hitta en "Set up" om bilen redan vid ankomsten till banan har en inställning som kan fungera för ens körstil.

• Svarva motor(erna) (om man nu kör kolmotor det vill säga).

• Limma de däck som skall användas under tävlingen.

• Gå igenom alla grejer som skall med och se till så att allt finns i väskorna.

Mycket jobb. Men så roligt man kan ha sen! Är nu väldigt spänd att få komma till Örebro och köra deras bana. Återkommer med en rapport om hur det gick på tävlingen. Och föresten, är inte klart med allt på checklistan ännu. Har några timmar på mig…

onsdag 7 maj 2008

Batterier och laddning I



Har, som jag tidigare skrivit, köpt nya batterier. Valet föll på 2 stycken ”Orion 4200 SHO” accar. Det blev därmed också första gången jag skulle lödda ihop batterier. Har alltid fasat för detta då jag tycker det har verkat komplicerat att dels få till en bra lödning som håller, dels inte skada batteriet med värmen från lödkolven. För detta tillfälle hade jag därför köpt på mig en lödjigg från Schumacher samt lödbläck och lödtenn från Novak. Jag hade sedan tidigare en lödpenna på 100 W inköpt på Clas Ohlson för 129 kronor. Det skulle visa sig under arbetets gång att spetsen på denna lödkolv inte håller - under arbetet började spetsen, mer eller mindre, smälta. Jag köpte därför nya järnpläterade ”Long life” spetsar på Clas Ohlson för 69 kronor och dessa fungerade utmärkt. De håller och ledder värmen bra. Om man inte vill satsa på en dyrare lödstation tycker jag att lödkolven tillsammans med "Long life"-spetsen är ett bra alternativ. Köp då samtidigt Clas Ohlsons lödkolvställ för 69 kronor så står lödkolven säkert och åker inte i golvet. Så här gick jag till väga:

• Placera batterierna i lödjiggen på det sätt som de senare skall ligga i bilen. Det är inte nödvändigt att använda sig av en lödjigg men det gör arbetet mycket enklare då batterierna står säkert och är rätt placerade i förhållande till varandra. Min lödjigg från Schumacher kostade 118 kronor, vilket jag tycker är ett överkomligt pris.

• Därefter ruggade jag ytorna på batterierna som skulle löddas med sandpapper, mest för att få en bättre anläggningsyta för tenn och lödbläck.

• Jag fäste sedan lödbläcket med lite tenn på plussidan på batteriet för att det skulle ligga fast under lödningen. Själva lödningen började jag göra på minussidan.

• Vid själva lödningen är det viktigt att ha ett bra elektroniklödtenn och en fuktad svamp att torka av lödspetsen emot. Börja att torka av spetsen så att den gråsvarta oxidskiktet försvinner. Sätt sen lödspetsen emot lödbläcket och tillför en liten mängd lödtenn för att förbättra värmeöverföringen. När man ser att tennet börjar flytta ut är det dags att börja lödda. Tillför så mycket lödtenn att det fyller ut ytan runt lödbläcket och att det bildar en jämn yta. Ta sedan bort lödpennan och låt tennet stelna. Det är viktigt att inte låta lödkolven ligga emot för länge eftersom tennet då börjar bli grått och matt – det oxiderar – och kan lätt bli svagt. Det finns också risk att man skadar batterierna av värmen om man håller kvar lödkolven för länge. Fortsätt sedan på samma sätt med de andra lödblecken.


Ungefär så här skall det se ut när det är klart.

Därefter skall man välja kontakter. Själv har jag tidigare använt guldkontakter, men nu gått över till T-kontakter. Fördelen med den senare kontakten är att jag kan använda både mina ”Stick Pack” och mina nya batterier med lösa celler och ändå ha kortast möjliga kabel från motorn och fartreglaget genom att jag anpassar kablarna från batterierna.

Nu är det bara att sätta igång och ladda och köra (och urladda). Ladda och urladda är en hel vetenskap för sig tycker jag och jag håller just nu på att lära mig mer om detta. Har än så länge haft problem med att laddaren stängt av sig långt innan batterierna är färdigladdade. Får nog snart anledning att återkomma med mina försök att få bukt på detta.

måndag 5 maj 2008

Foto II

Här kommer några glada bilar på grönbete! Bilderna är fångade under helgens träning på ”Green Hill”. En sådan där härlig helg med solsken, rcbuggy och skönt folk.





















Körning II & III

I helgen var det körning både lördagen och söndagen för egen del. Kände att jag behövde så mycket bantid som det var möjligt inför Örebro. Förra helgens körning kändes vinglig och jag upplevde det som svårt att komma rätt på hoppen. Dessutom hade jag monterat in en för svag motor som gjorde att jag knappt kom över hoppen. Jag behövde också testa igenom de nya batterierna, den begagnade motorn och rattradion. Tog mig till klubben efter lunch på lördagen och kom snabbt ut på banan då jag hade laddat ett av mina ”Orion Rocket Pack” hemma. Men oj vad häpen jag blev när den begagnade motorn drog iväg bilen med väldans fart. Motorn är en Corally med 12 linningar och den fart som den motorn producerade kunde jag inte riktigt hantera på lördagen. Det blev många misstag och bilen låg bitvis mer upp och ner än rättvänd på banan. När jag sedan kopplade in mina nya ”Orion 4200 SHO” blev bilen nästan helt okontrollerbar. På tredje och sista accen för dagen var jag okoncentrerad och jag hann inte mer än vända bilen nere på banan från det att jag gjorde ett nytt misstag och bilen hamnade upp och ner igen. Jag sprang nog upp och ner på förarställningen minst fem gånger under några minuter. Vem har sagt att miniracing inte är en konditionssport? Jag kände mig rätt uppgiven när jag åkte hem klockan halv fem.

På söndagen tog jag nya tag och åkte till banan vid samma tid som på lördagen. Precis som dagen innan var det mycket folk som hade tagit sig till ”Green Hill” för att köra lite rcbuggy. Söndagens körning blev lite mer lyckad för mig. Jag lyckades hitta ett bra spår i banan och fick till hoppen bättre och bättre under dagen. Motorns farter kändes också lite mer kontrollerbara. Denna dag var det istället en annan sak som ställde till det. Min laddare stängde av någon anledning av sig och laddade bara in runt 1000 mAh i batterierna, trots att batterierna var ordentligt urladdade. Vad detta fel beror på vet jag inte men jag måste komma till rätt med problemen inför Örebro. Men trots laddarens vilja att leva ett eget liv blev det en lyckad söndag och det känns bra inför premiären i Örebro. Jag är inte speciellt snabb och jag gör fortfarande många misstag, men med helgens körning känner jag ändå att jag kan ta mig runt banan med en viss värdighet. Nu skall bil och motor skruvas sönder inför tävlingen och jag skall fundera vidare på problemet med laddaren. Skall också beställa ett nytt huvuddrev då det blivit slitet och kanske några nya fjädrar i lite andra hårdheter än de jag har idag.

torsdag 1 maj 2008

Anmäld till Örebro

Har idag anmält mig till tävling i klassen 1:10 OR 2wd i Örebro, som skall gå av stapeln den 10 maj. Skall bli spännande att få komma iväg och köra banan i Örebro. Har egentligen inga direkta förväntningar på mina egna prestationer utan ser det som en möjlighet att få träffa lite RC-folk och förhoppningsvis få lite tävlingserfarenhet. De flesta som har anmält sig i klassen 2wd har antingen A- eller B-licens vilket betyder att de har mycket erfarenhet och troligtvis kommer jag ha svårt att hänga på deras tempo. Så mitt mål får bli att göra en bättre debut än den prins Carl Philip gjorde i Porschecupen för några veckor sedan, alltså att inte bli sist.

Det är fortfarande många frågetecken och oklarheter inför tävlingen. Har köpt två uppsättningar batterier som är godkända för tävling och håller just nu på att lödda dem. Detta är inte helt enkelt och jag får lov att återkomma med mina vedermödor kring detta senare. Ett annat frågetecken är laddningen och urladdningen av dessa batterier. Jag har inte hunnit läsa på hur just den version batterier jag köpt bäst laddas och urladdas. Jag har också köpt mig en ny Futaba 3PM 2.4 GHz rattradio. På den senaste träningen på ”Green Hill” hade jag väldiga störningar med min gamla radio och på en del partier levde bilen sitt eget liv. Med den nya radion slipper jag förhoppningsvis detta och så behöver jag inte bry mig om frekvenser. Men det är en avancerad radio och jag har inte haft tid att läsa bruksanvisningen, så jag vet inte hur den fungerar. En annan oklarhet är motorn. Jag vet fortfarande inte om jag har någon motor som det är tillräckligt mycket fart i för att åka på tävling. Alla frågetecken måste redas ut under kommande vecka för att jag skall ha en bil som jag kan ta med till Örebro. Och föresten en anan grej också, jag vet fortfarande inte hur jag skall ta mig till Örebro. Mycket att lösa med andra ord.