lördag 26 april 2008

Körning I



Idag startade utomhussäsongen på min hemmabana ”Green Hill”. Det var solsken och vår i luften när jag kom fram till klubben. Hade ett batteri färdigladdat för att jag snabbt skulle komma igång och köra och efter en del justeringar på bilen var jag på banan. Första laddningen gick inget vidare. Jag tyckte det kändes ovant att köra och jag träffade fel på både kurvor och hopp. Efter några minuter hamnade bilen upp och ner i ett av de svårare hoppen. En annan förare såg inte detta utan hoppade rakt in i min bil så att en del av stötdämparen gick sönder. Ingen bra start på utomhussäsongen. Som tur var hade jag denna reservdel och kunde efter en del skruvande få bilen körklar igen. Jag lyckades få till två laddningar till och kom under dagen in i körningen något mer. Gjorde också en del mindre justeringar på bilen som gjorde den lättare att köra.



Även om det mesta av dagen gick åt att få till en körning som tog mig runt banan utan allt för många fel, koncentrerade jag mig också på en av de två hårnålar som ”Green Hill” har. På bilden här ovan syns denna svåra kurva. Man kommer in ganska snabbt med bilen och har precis kört över ett högfartshopp, när det är dags att bromsa. Det gäller att få ner farten i tid, för att sedan få ett sent apex så att man får fart med sig in i den långa böjen. Att komma rätt i denna kurva är a och o för att lyckas i det övriga partiet med den långa svepande kurvan. Lyckades jag? Nej, det gjorde jag inte. Här kommer jag behöva mycket träning.

Hade under alla tre körningar en så långsam motor i bilen att jag inte kunde ta mig över de svåraste hoppen. Detta var så klart inte så lyckat, men den långsamma farten gjorde å andra sidan att jag kunde få rätt på banans spårval. Skall till nästa träning testa en begagnad motor som jag köpt och som det förmodligen kommer att vara lite mer fart i. Min gamla Orion Method V2 13x2 som jag köpte i vintras tog för mycket stryk när jag valde fel piniong vid inomhuskörningen och slutade sedan helt att fungera på fotbollsplanen. Hade jag skött den lite bättre hade det förmodligen varit en perfekt motor för mig nu. Funderar på att köpa en ny. Och denna gång skall jag dreva den rätt!



Misskött…

fredag 25 april 2008

Kurvfilosofi I

Har de senaste körningarna satsat på att träna kurvtagning och har inriktat mig på hårnålen. Detta är en av de svåraste kurvorna och det gäller att både bromsa i tid och träffa tangeringspunkten, den så kallade apex, rätt för att få hög utgångsfart. Vad jag har försökt få till är att få ett sent apex så att man sen får ett rakare spår under accelerationen ut ur kurvan. Misstaget man gärna gör är att bilen kommer för fort in i kurvan och att man då bromsar skarp samtidigt som man börjar svänga. I buggy resulterar detta endast i sladd och man förlorar fart. Istället skall man tänka: långsamt in, snabbt ut. Inte helt enkelt! Jag har under träningen försökt hitta en markering på banan där jag vet att jag skall bromsa, för att på så sätt få en lagom hastighet in i kurvan. Jag har också försökt gå ut lite i kurvan för att få ett sent apex och sedan gasat mig ut ur kurvan för att få maximal fart. För att verkligen träna denna sväng har jag kört sex laddningar på fotbollsplanen och varje gång koncentrerat mig på denna kurva.



En kurva det är lätt att göra många misstag i: bromsa för sent, komma för snabbt in i kurvan, svänga för tidigt, svänga för sent.

Det har blivit sammanlagt femton laddningar på fotbollsplanen och jag känner mig nöjd. Har fått bra träning på grusunderlag. När jag började köra på fotbollsplanen var den fuktig, men gruset har efterhand torkat upp och under de senaste körningarna har banan varit torr och sandig. Bilen behöver nu en total renovering. Skall samtidigt byta ut kullagerna som börjar bli slitna.

tisdag 22 april 2008

Set up ”Fotbollsplanen”

Som jag har skrivit tidigare är fotbollsplaner inget bra underlag att köra rcbuggy på. Trots detta har jag stretat på och nu kört sammanlagt nio laddningar på en fotbollsplan i närheten av min bostad. Det är framför allt två saker jag har velat få ut av körningarna: (1) Att hitta en ”Set up” för grusigt och uppkört underlag samt (2) träna på detta svårkörda underlag. Jag kan nu presentera en "Set up" med en kort sammanfattning kring hur jag tänk kring de olika inställningarna. Vad gäller träningen är det framför allt kurvtagning på detta underlag som jag tränat på. Jag har koncentrerat mig mycket på att hitta rätt spår in i kurvorna för att inte förlora fart och inte sladda. Det har också varit bra träning för att lära sig parera bilen när den antingen sladdar eller kastar i ojämnheterna.



Så här tänkte jag:
Det är tre inställningar jag jobbat extra mycket med i denna ”Set up”: stötdämparna, längden på de övre stagen samt Camber-vinkeln på däcken. Vid första körningen utgick jag från en ”Set up” jag hittat på internet och som gällde ett liknande underlag som jag skulle köra på. De bakre stötdämparna fungerade utifrån dessa inställningar bra och behövdes inte ändras. Fram hoppade bilen för mycket. Efter en del laborerande kom jag fram till att stötdämparkolven 3-A tillsammans med Kyoshos olja #350 och de oranga fjädrarna gav en mjuk men snabb framdämpning (utan att det blev stelt). Denna inställning tar upp ojämnheterna i marken väldigt bra och gör bilen följsam i styrningen.

Genom att minska stagens längd både fram och bak eftersträvade jag en stabilare bil på det hala underlaget. Det var främst bak som detta gjorde extra stor nytta. Kortare stag bak ger en bil som slirar ut senare och mer plötsligt. Denna förändring gör också sladden mer kontrollerbar. Ändringen gjorde att jag kunde ha en mycket högre fart i de långa kurvorna utan att behöva parera sladdar. Jag försökte sedan hitta en bra avvägning på den negativ Cambervinkeln på de främre och bakre däcken för att få en väghållning där bilen var följsam och inte sladdade så lätt. Jag fastnade för ganska mycket negativ Camber fram som gav bra fäste och gjorde det möjligt att svänga mycket. Ökad negativ Camber ger bilen en bättre väghållning i kurvorna på ojämna underlag, samtidigt finns det risk att däcken tappar fäste på raksträckorna (vilket inte är bra om man kör tvåhjulsdrivet och vill ha mycket fäste bak för att få en snabb bil).

Ställ till bilen



Inspirerad av Thomas, klubbkompis som driver bloggen rc-xtreme, fixade jag i helgen ett eget meckställ till bilen. Istället för att köpa ett ställ för runt 300 kronor (vilket många ställ idag kostar), blev det nu långt mycket billigare. Tog en gammal genomskinlig platsburk, sprayfärgerna jag använde till bilen, några skyddstassar från Ikea och så lite klistermärken. Platsburken sprayade jag från insidan för att bilen inte senare skall ligga emot och skava av färgen. Maskerade också upp ett enkelt mönster för att få en skön racekänsla. Skyddstassarna satte jag uppe på burken så att bilen kan stå mjukt och stabilt. Avslutade med lite klistermärken för att matcha min kaross. Jag blev själv nöjd med resultatet!



Att få upp bilen från bordet underlättar meckandet en hel del. Hjul och bärarmar ligger inte emot underlaget och det är lätt och enkelt att snurra runt bilen. För den mer ambitiösa kan håll borras upp i plasten för att hålla uppe stötdämpare när man byter olja. En liten magnet kan också klistras fast på insidan av burken för att man lättare skall hålla reda på skruvar och muttrar. Så mycket fixande hade jag dock inte tid med i helgen, utan nöjde mig med en färgglad burk.

Kolla in Thomas burk/meckställ på hans egen blogg rc-xtreme.blogspot.com, klicka fram inlägget från den 11 mars 2008.

fredag 18 april 2008

YouTube favoriter

YouTube kan försaka mycket nyttigt arbete som man egentligen borde ha gjort! Efter ett antal timmars tittande på YouTube har jag hittat följande favoriter som på ett eller annat är kopplade till miniracing (även om det inte är bilar i alla filmer).



Den senaste världsmästaren i 2wd Hayato Matsuzaki besöker en talkshow och visar sina talanger för häpna programledare. Men det går inte så bra!



Jared Tebo mottar sitt pris efter att ha blivit världsmästare i Japan 2007. I sitt tal bli han så rörd att han börjar gråta. Men det är inledningen av filmen jag gillar: vilken fest de här killarna har ställt till med!



Ryan Cavalieri visar att han har talanger även utanför banan!



Masami Hirosaka visar sina talanger. Fickparkeringen är grym!

onsdag 16 april 2008

Kullager och skruvar

I måndags kom beställningen från Kullagergrossisten: 10 stycken 5x10x4 gummitätade kullager, 4 stycken 10x15x4 kullager och så en massa skruvar, muttrar och brickor. Allt som allt gick det på 382 kronor. Äntligen ett företag inom miniracing där man kan köpa produkter till rimliga priser. Skulle jag köpa dessa produkter via något annat RC-företag hade det blivit långt mycket dyrare. Som exempel kostar ett 5x10x4 kullager på de vanligaste RC-företagen på internet mellan 20 och 30 kronor, på Kullagergrossisten kostar de 7,20 kronor. Dessutom finns det ett stort urval på olika typer av kullager samt skruvar i olika material. Till många av dagens RC-bilar har de också färdiga skruv- och kullagersatser, tyvärr finns det idag inte några sådana satser för Kyoshos Ultima RB5 och Lazer ZX-5SP. Men är vi många som efterfrågar skruv- och kullagersatser till våra Kyoshobilar så kanske de tar fram några satser. Skicka ett mail till dem!

Genom inköpet av skruvar och muttrar har jag nu nästan en hel skruvsats till bilen. Saknar nu endast 4 typer av skruvar. Skall också byta ut kullagren i den främre och bakre ”huben”, kullagren har börjat rulla dåligt efter all körning på den grusiga fotbollsplanen.

Kullagergrossisten hittar man på www.kullagergrossisten.se.

söndag 13 april 2008

Kolmotorer I

Jag har tidigare skrivit att jag köpt en begagnad kollektorsvarv och det är nu dags att komma med en första rapport om mina tappra försök att svarva kollektor. Det är inte helt enkelt och trots två försök känner jag mig fortfarande som en novis.



Som bilden förtäljer är det en fördel att ”duka” fram allt innan man sätter igång med arbetet. Kaffe med mjölk är kanske det mest centrala! Nya kol kan också vara bra att ha i närheten om de gamla är slitna och behöver byttas. För själva svarvningen har jag följt en lista med ett antal punkter som jag har sammanställt efter ett inslag av motorlegenden Oscar Jansens på www.rctvlive.com, där han visar och berättar hur man svarvar sina Orion-motorer. Följande lista kan med fördel användas för alla kolmotorer:

• Börja med att rengöra skårorna i kollektorn med en vass hobbykniv för att få bort gammal kol. Spreja kollektorn med anpassad motorsprej (jag har än så länge inte hittat någon motorsprej och får återkomma när jag hittat en bra produkt).

Obs: Är det första gången motorn plockas isär är det viktigt att markera var man lyfter av armaturen så att man sätter tillbaks den på rätt läge senare. Dra ett streck från armaturen ner i kannan.

• Montera rotern i svarven. Ställ sen in stålet på svarven så att det precis börjar ta på kollektorn. Kör ut stålet bredvidd kollektorn och ändra det så att det tar en aning mer under svarvningen. Svarva konsekvent igenom kollektorn och tillbaks igen.

Obs: Svarven bör ha ett lågt varvtal för att undvika vibrationer (vad lågt varvtal är vet jag ännu inte så jag får återkomma när jag vet bättre).

• Rengör skårorna med en hobbykniv för att få bort löst kopparspån från svarvningen och för att få bort vassa kanter vid skårorna. Speja kollektorn på nytt med motorsprej.

• Kontrollera motorns armatur och kanna så att det ser okej ut. Kör man rcbuggy krävs oftast omfattande rengöring för att få bort grus och smuts. Jag använder pensel och trasa för att ordentligt kunna torka ur kanna och armatur. Man skall inte använda några kemikalier eftersom det finns en risk att magneternas limning då släpper.

• Kontrollera kullagerna så att de glider utan problem.

• Kontrollera att det finns rätt antal brickor på rotorn.

När motorn skruvas ihop är det viktigt att inte dra åt de två skruvarna för hårt eftersom det då finns risk att man böjer den skena i aluminium som skruvarna är fästa i. Efter dessa procedurer är motorn klar att användas på nytt. Skall nya kol monteras bör man vid lödningen leda bort värmen från lödkolven genom att trycka ner hobbykniven på kolets ledning. Kolet måste också köras in, men mer om detta i "Kolmotorer II" (vilket jag kommer att skriva när jag lärt mig mer om inkörning).

söndag 6 april 2008

Sommarsäsongen har börjat



I helgen kom sommarsäsongen igång. På lördagen var det arbetsdag för att få i ordning banan på klubben och på söndagen körde jag två laddningar på en fotbollsplan i närheten av där jag bor. Lördagen var tungt arbete som till största delen bestod i att bära plattor och skyffla grus för att förbättra de befintliga hoppen på banan. Det resulterade i träningsverk dagen efter. Banan kommer med stor sannolikhet bli klar de närmaste veckorna och det skall bli roligt att se hur mycket jag utvecklats av körningen inomhus.

Allt byggande på banan gjorde att jag blev väldigt sugen på att få köra rcbuggy. På söndagen tog jag mig därför samman och kom igång med utomhusträningen genom att fixa till en enkel bana på en fotollsplan som ligger på gångavstånd från min bostad. Fotbollsplaner är förmodligen inte det bästa underlaget att köra rcbuggy på eftersom det oftast är väldigt mycket lös grus som inte har blivit tillräckligt packad. På sommaren ryker det som bara den när man kör och på våren är gruset fuktigt och tungt för bilen att köra på. Men det hindrade inte mig! Jag tog mig till banan två gånger under söndagen och körde sammanlagt 4 x 5 minuter. Det blev riktigt rolig körning med mycket grussprut. Eftersom fotbollsplanen inte är packad blev den uppkörd redan efter första körningen. Framhjulen hoppade och studsade och det blev svårt att köra. Vid andra laddningen för dagen ändrade jag till mjukare fjädrar fram och genast blev det en lugnare bil. En rolig och givande träning!




Skall köra några gånger till på den här hemmagjorda banan och försöka hitta en bra ”set up” för underlaget grusigt och uppkört.

torsdag 3 april 2008

Vintersäsongen slut

Det är nu dags att sammanfatta vintersäsongen och blicka framåt. Hade egentligen trott att det skulle bli någon mer träning inomhus, men så blev det inte då stubben stängde i slutet av mars. Det blev sammanlagt tio träningstillfällen. Jag känner att detta var tillräckligt för att komma igång med rcbuggy. Främst är det min körteknik som har utvecklats och jag känner att jag har fått bättre kontroll på bilen. Stubbens många hopp har verkligen varit en god träning för att nöta in hoppteknik. Jag känner också att jag kommit en bra bit på vägen att hantera den tekniska biten kring bilen. Främst har jag lärt mig mer om inställningarna på bilen och hur jag skall sköta mina kolmotorer och min differential. En del av det tekniska har också varit att köpa på mig reservdelar och bra produkter för att kunna serva bilen. Jag har nu bland annat köpt, som jag skrivit tidigare, en begagnad kollektorsvarv och några riktigt bra och billiga verktyg från Team magic. Vad gäller verktygen är det Team magic:s serie ”Black HC Tool”. Jag upplever att dessa ligger skönt i handen och är lätta att mecka med.

Om jag blickar framåt är målet att fortsätta träna regelbundet på klubben under våren och sommaren. Jag skall försöka träna fyra gånger i månaden, det är ungefär vad jag beräknar ha tid med. Förra sommaren körde jag en del på en fotbollsplan i närheten av där jag bor. Skall även denna vår och sommar försöka få ihop några träningstillfällen på denna grusiga och hala fotbollsplan. Jag planerar också att ställa upp i några tävlingar till sommaren. Just nu försöker jag fixa en tävlingslicens för att få möjlighet att tävla. Hur många tävlingar det blir och vilka vet jag ännu inte. En viktig del under våren och sommaren kommer också att vara att fortsätta lära mig mer om bilens inställningar samt att köpa på mig en del produkter som jag kommer att behöva vid tävling. I ett första skede handlar det om att köpa en eller två bra laddare samt batterier som är godkända för tävling. Ett annat inköp som håller på att bli allt mer nödvändigt är en stor och bra väska att ha alla prylar i samt några bra förvaringslådor. Som det är nu ligger bil och produkter utsprida i ett hörn i vardagsrummet.