onsdag 31 augusti 2011

Twitter

Har skaffat en Twitter som kan följas här bredvid. Skall försöka twittra från bland annat tävlingar och träningar (det senare lär det inte bli mycket ifrån eftersom jag aldrig tränar). Kommer att skriva på engelska för omväxlings skulle.

Du hittar den också på användarnamnet: RCbuggySweden.

Trevlig läsning!

Optima är tillbaka


Kyosho släpper nu en riktig Mini-Z buggy och det kan bli hur roligt som helst. Körde mycket i våras med min gamla Mini-Z på min bana i vardagsrummet, men saknade hoppen. Med en buggy öppnas nya möjligheter. Är väldigt sugen på att införskaffa en sådan här när den kommer i november. Till en början bara köra hemma för att det är roligt och för att hålla igång körningen, men kan också tänka mig att det växer fram tävlingar i Sverige.

Kyoshosan:s blogg kan man läsa:

"According to an insider who had already had a chance to drive the new Mini-Z Buggy, it turns on a dime, jumps like a Lazer and soakes up the bumps like a champ. It does have oil shocks and it does use AAA batteries". Källa

Låter onekligen häftigt!


Gillar också att man använt den gamla Otiman som förebild för karossen. Kan man hoppas att det kommer uppföljare med karosser hämtade från Kyosho klassiska bilar. Själv skulle jag vilja ha en Kyosho Turbo Rocky inspirerad kaross eftersom jag hade en sån bil när jag var barn (för er som inte kom ihåg!). Dessutom skall det vara 4WD, vilket förmodligen gör det möjligt att köra inomhus utan en massa mattor (Källa).

tisdag 30 augusti 2011

Sverigecupen och Stallturen

Är nu anmäld till Trelleborgs MK:s nästa tävling den 9 till 11 september. Kommer endast att köra på söndagen och då dubbla i klasserna 4WD och Short Course Mod. Det senare körs som supporterklass och tävlingen har fått det klassiska namnet "Stallturen". Ett namn som användes redan när jag körde tävling i Trelleborg 1990 (finns ett inlägg om detta HÄR). Kommer köra med min Ultima SC-R och stoppa in min 7.5. David Ronnefalk och Mikael Johansson är också anmälda med sina SC-R i denna klass. Skall bli intressant att se vad de kan sätta upp mot de som kör 4WD i denna klass. Än så länge nio anmälda men jag hoppas att många av de som körde i Trelleborg i lördags passar på att anmäla sig.

4WD klassen går som deltävling 4 i Sverigecupen. 20 anmälda så här långt, men man kunde hoppas på några fler. Hade varit roligt om det kunde bli tre fulla finaler, så får man i alla fall köra en C-final med mer än 4 bilar.

Beställde igår däck till tävlingen från Evolution Racing och fälgar samt lite smått och gott från Autopartner RC. Det är JConcepts "Double Dee's" som gäller både fram och bak. Det är också så att det bara är standard foams som är tillåtna (Källa). Som jag ser det är det helt rätt tänk på alla punkter här. Man har valt ett prisvärt däck, jag betalade 98 kronor för mina bakdäck och 95 för framdäcken. Att nu också begränsa foamsen till original gör att toppförarna inte förköper sig. Allt som kan hålla nere kostnaderna och istället skapa likvärdiga race är positivt för sporten.

För övrigt är tanken just nu att jag skall åka till banan på fredagen den 9 september och träna lite extra och förhoppningsvis hitta några bra inställningar. Man kan alltid hoppas att David, Mikael eller Johannes är där och kan ge lite goda råd. Eller så blir det som vanligt, en massa jobb som sätter stopp för allt som stavas RC.

måndag 29 augusti 2011

Banlayout: Trelleborg MK

När jag var och tävlade i Trelleborg i helgen passade jag på att ta lite bilder på banan. Personligen tycker jag att det är en av de roligaste banorna vi har i Sverige. Har funderat en del på varför det är så och kommit fram till att det förmodligen beror på att den är i ständig förändring. Kai ändrar alltid något på banan, vilket gör att den ständigt skapar nya utmaningar. Det är också en bana som förändrar karaktär under tävling. I helgen var detta uppenbart när det började med en blöt bana som torkade upp efterhand och det gavs mer fäste.

Banan har en lång raksträcka där bilens toppfart verkligen kan testas. Den avslutas sedan med en 180 graderskurva och en klurig nivåskillnad.

Direkt efter kurvan kommer två platåhopp.

En till 180 graderskurva och sen några mindre hopp, som de snabba förarna tog i ett hopp på tävlingen i lördags. Efter detta är det ett långt och kurvit parti som är svårkört om det skall gå fort.

Stora hoppet.

Avslutande parti kurvigheter som är lite tajtare och inte går så fort. Banan avslutas med ett hopp där man inte riktigt ser uppfarten, så det är svårt att få till det bra.

Och föresten, jag glömde nästan en annan fördel med den här banan och det är att det är en riktig buggybana. Det är ojämnt och hoppigt, bilen flyger ibland åt ett håll som man inte hade tänkt sig och underlaget bjuder på sitt motstånd. Ibland är det grepp så det blir över, ibland slirar bilen bara runt. Det gäller med andra ord att planera sin körning och känna banan.

Nya bilar runt hörnet

Kyosho är på g med uppdateringar av sina ZX-5 och RB5, alltså 4WD och 2WD elbuggy. Inga stora förändringar men små justeringar. Har ju kommit många små, och dyra, uppdateringar den senaste tiden och nu samlar man dem på bilarna. Det är bra!

LAZER ZX-5 FS2 SP (#30045)
Lazern kommer med en del riktigt bra uppdateringar. Sånt man inte ser på bilden är tungstenskullor i diffen. Annars är det mest synligt i de här bilderna...

Big Bore dämpare, nytt material i servoräddaren, "Cramp Wheel Hub" i aluminium (LAW30), batteristolpar i aluminium (LAW41) och den nya anodiseringen på aluminiumet. Oklart om det senare är för att hitta ett nytt utseende på bilarna eller om det gör delarna starkare.

Källa 1 Källa 2

Ultima SP2 WC Limited Edition (#30067)
RB5:an känns igen, men tittar man närmare på delarna skall den nya SP2 WC Limited Edition vara utrustad med en ny anodisering på aluminiumet, tungstenskullor i diffen (bra!), "Cramp Wheel Hub" i aluminium (LAW30), det starkare mellandrevet i växellådan, uppdaterad servoräddare, "Trident" kaross, "Blast" vinge och så...

... uppdaterat slirsystem...

... 2 mm längre bärarmar fram (nya bärarmar är ett koncept på Kyosho, är det någon som håller ordning på alla modeller som kommit?)...

... och slutligen, uppdaterade axlar fram.

Vad jag kan se på bilderna så är det big bore dämparna, vilket skulle vara konstigt om man inte satte ditt dem. På nätet diskuteras också om det längre chassit som körde på VM i Finland skall komma, men det verkar mer oklart om det kommer ut till oss amatörer.

Källa 1 Källa 2

Får se om det blir någon ny köp. Blev väldigt peppad på att komma igång och köra 4WD när jag nu tävlade i Trelleborg i helgen. Men kanske är det främst en 2WD jag borde köpa, min gamla RB5:a är i delar och kräver en mindre investering för att börja rulla igen.

söndag 28 augusti 2011

Sydcupen-serien

Short Course Mod är det som gäller i Skåne just nu om man vill köra elektriskt. Tolv startande i helgens Sydcupen-serien i Trelleborg får ses som mycket bra. Dessutom, det var underhållande att titta på!

I helgen kördes den fjärde deltävlingen i Sydcupen på Trelleborg MK:s trevliga bana. Hade planerat att köra nästan alla deltävlingar i denna cup men kraftig förkylning och semester har satt stopp (därav min frånvaro här på bloggen, skall bli bättring på det). Men i lördags kom jag så iväg till Trelleborg med både min SC och min 4WD. Senats jag körde en tävling med 4WD var på Nordiska på Skarpnäck 2009.

Skall inte orda så mycket om mitt eget körande som lämnar mycket i övrigt att önska sig. Men tränar man aldrig så får man skylla sig själv. Det var däremot väldigt, väldigt roligt att köra en massa rc-bil. I Short Course Stock försökte jag hänga på de som körde 4WD, men det gick inte riktigt. Däremot blev det en del racing mellan mig och Catharina, där jag lyckades hålla ihop min körning i de två första finalerna. I sista finalen gick tyvärr hennes bil i sönder. I 4WD hade jag egentligen ingen chans att hänga på det tempo som kördes, utan fick se det mest som träning. Kvalade också in som sista bil. Körde upp mig några placeringar i finalen, men mest för de andras bilar gick sönder. Hur som helst, kom på att 4WD är riktigt roligt och jag skall nu verkligen försöka komma igång och köra den bilen mer.

2WD hade fem startande. Oskar Levin, Sjöbo MK, TQ:ade och vann sen finalerna.

Åtta startande i 4WD tycker jag var väldigt bra. Det kunde bara varit några fler nybörjare som jag kunde matcha mig mot. Otto Ausfelt, SMK Helsingborg, tog hem segern. Ottos bil på bilden.

Tre startande i 1/8 el gjorde den klassen till den minsta i Trelleborg. Vann gjorde Niclas från Tomelilla MK.

I Short Course Mod kvalade Christoffer in som TQ. Bakom sig var det ett stort startfält.

Starten har gått. Tajt racing!

Christoffer pressar i en av kurvorna.

Mikael lyfter. Kvalade in som trea, men vann sen de två första finalerna och tog hem vinsten i Short Course Mod. Christoffer slutade två och Roger trea. Alla tre från Sjöbo MK.

Det går inte att pressa de här bilarna hur mycket som helst.

Om det blir mer Short Course tävlingar inomhus i vinter är jag en stark spekulant på en 4WD Short Course. Klart roligast racing i Trelleborg.