tisdag 30 december 2008

Tävlingsåret 2009

I de flesta tidningar och program på TV sammanfattas just nu det gågna året. Jag vill blicka framåt mot tävlingsåret 2009. Hur ser det ut? RB konferensen som hölls för några veckor sedan gav ju ett dystert resultat för oss el-buggyförare när det visade sig att ingen klubb tog på sig varken Sverige Cup eller RM. Men intresset att ordna nationella tävlingar finns ute bland klubbarna så länge vi förare kör racen. Jag skickade några frågor till Kai Koivuranta i Trelleborg för att höra vad de har på gång till sommaren 2009.



Kristofer: Ni har Sveriges grymmaste bana varför är ni inte intresserade av att ordna Sverige Cup eller RM 2009?

Kai Koivuranta: Vi kommer att köra i Trelleborg nästa år 2-3 maj och 22-23 augusti. Skall träffa Daniel nu i helgen och prata om att vi vill köra både RM och/eller SC dessa datum.

Min kommentar: Daniel Persson (bbq) är elkontakt inom RB.

Kristofer: På Sverige Cupen i Sjöbo 2008 var det få startande i både 2WD och 4WD. Vad tror du det låga antalet startande beror på?

Kai: Antalet startande i Sjöbo beror mycket på att dom kör sent på säsongen. Sen har vi ju fått ett uppsving av många förare i Skåne men dom ville inte lösa licens till en tävling så sent på hösten, men i Trelleborg så är dom 5-6 till nästa år som skall åka med på tävlingar.

Kristofer: Har du något tips på hur man skall få ner buggyfolket i Mellansverige till Skåne?

Kai: Tyvärr har jag ingen idé om varför killarna i Mellansverige inte vill köra ner hit, det tar inte mer än 5-6 timmar. Säsongen i Skåne är betydligt längre än där uppe så varför inte racea en tävling till. Tror att det flesta börjar tänka på inomhus säsongen lite väl tidigt där uppe.

Tack Kai!

Analys
Brist på racing 2009 behöver vi förmodligen inte oroa oss för då det nu finns många förare inom elbuggy och många banor som ordnar lokala tävlingar. Söderhamn kommer säkerligen köra sitt Majrace i början av sommaren och Örebro sitt Fredriks minne i augusti. Sen har vi Falun som ordnade ett riktigt bra race i juni 2008. Gärna en repris 2009! I Skåne kördes det Syd Cupen i Trelleborg, Sjöbo och Tomelilla under hela sommaren. Med en växande skara förare i Skåne kan den cupen bli riktigt rolig. 2009 har vi också Nordiska Mästerskapen på MHF Skarpnäck att se framemot. Men blir detta den enda stortävlingen? Jag hoppas inte det. Lokala tävlingar i all ära, det behövs också några race som är större och som debutanter kan ta poäng för att klassa upp sig. Viktigt för motorsporten är också att de bästa förarna i Sverige får tävla emot varandra i stora tävlingar. Risken är annars att elbuggy inte får den goda utveckling som vi hoppades på när vi såg antal startande i SC i Örebro och på RM:et på Skarpnäck. Vad jag hoppas på är att någon klubb i Mellansverige tar på sig ansvaret att ordna en SC 2009 och att vi förare tar oss ner till Skåne och Trelleborg för att köra en SC eller ett RM där nere. Med två eller tre stora nationella tävlingar om året med många förare tror jag att vår motorsport skulle få möjlighet att växa sig ännu större. Elbuggy är tävlingsåret 2009 helt klart den bästa klassen med borstlösa motorer och LiPo. Enklare väg till bra racing finns inte. Nu saknas bara lite fler visionära klubbar. Heja Trelleborgs MK och MHF Skarpnäck!

söndag 28 december 2008

Långt till sommaren

Är det fler än jag som tycker det känns långt till sommaren? Satt och tittade igenom fotografier från tävlingen i Trelleborg i somras och kom på mig själv att längta till utomhussäsongen. RCbuggy gör sig bäst på en slirig och studsig bana en riktigt varm sommardag. En sådan dag var det i Trelleborg i somras när de körde sin tävling Ladusvängen (Läs om tävlingen HÄR). För egen del gick det uselt på tävlingen men det var rolig körning. Återvände till banan några veckor senare och körde några accar. Kanske Sveriges mest spännande bana 2008. Här kommer några bilder som jag tog under dagen och som jag inte tidigare visat. Inga närgågna actionbilder precis men jag hoppas ni förstår min känsla.













lördag 27 december 2008

Hotupa RB5

Skrev i augusti i år ett inlägg om tillgängliga hotups till RB5:an som Kyosho har i sitt sortiment(inlägget finns HÄR). Skrev samtidigt att jag skulle göra en liknande sammanställning med hotups till RB5:an från andra tillverkare. Har nu äntligen fått lite tid över för att finkamma nätet på tillverkare och här kommer resultatet. Om det är något som ni saknar i listan så skicka ett mail till mig så lägger jag till det (skruvar, kullager och diffkulor har jag inte tagit med).

Karosser
Det har ju ganska nyligen kommit en ny kaross från Kyosho till RB5:an (finns att beskåda HÄR). Tre andra tillverkare har redan gjort sina versioner.

Från JConcepts kommer den här snygga karossen. Karossen kommer med en "6.5” Illuzionized high downforce wing".

Pro-Lines kaross Vortex är designad för att passa dagens borstlösasystem. Här finns tre stycken håll för kylning. Lite fyrkantig jämfört med de andra karosserna men mycket retro.

Team Azarashi gör förmodligen den mest futuristiska karossen till RB5:an. Framtiden är här! Karossen skall passa Associateds B4 också.

Kolfiber

Diggity Designs gör lite coola grejer i kolfiber till RB5:an.

Här är deras "3mm Carbon Fibre Front Shock Tower".

Deras första baktorn i 3mm kolfiber.

Det nya baktornet i 4mm kolfiber. Otydligt om de här två baktornen är gjorda utifrån det gamla tornet från Kyosho eller det nya lite lägre.

Kyosho har ett eget batterifäste i komposit (UMW503), här är Diggity Designs "3mm Carbon Fibre Battery Strap".

Atomic Carbon var snabbt ute med kolfiberprylar till RB5:an.

Atomic Carbons framtorn har tillverkats med fler inställningsmöjligheter än original.

Baktornet är av den äldre och lite större modellen.

Titan

Lunsford Racing har en massa prylar i titan till olika bilmärken.

De flesta av oss kör med "turnbuckles" från Ass men frågan är om inte Lunsfords "Kyosho ULTIMA RB5 Turnbuckle Kit" är de snyggaste!

3Racing har gjort en del titan och aluminium grejer till Lazern som bör passa RB5:an.

Titan King Pin för Lazer ZX.

"Titanium Ball Stud Set For Lazer ZX-05" bör passa RB5:an.

Även "Titanium Pivot Ball Set For Lazer ZX-05" bör passa RB5:an.

3Racing har också de här bakre hubbarna i aluminium. Snygga!

Riemon Speed Work har gjort följande delar i aluminium till RB5:ans stötdämpare:

onsdag 24 december 2008

God Jul och Gott Nytt År!

Nu har jag tagit jullov från racingen och bilen står och tar igen sig. Beräknar vara igång igen efter nyår för att då ladda till MSEC tävlingen i Eskilstuna. Det har varit ett riktigt spännande år med mycket racing och nya bekantskaper runt om på banorna i Sverige. Roligt att få tävla och träna på banor i Trelleborg, Sjöbo, Tomelilla, Örebro, Söderhamn och Falun. Det är nu många och givande banor som vi har i Sverige och det är bara att hoppas att vår motorsport fortsätter växa 2009. Mycket tid har så klart spenderats på min hemmabana vid MHF Skarpnäck – både utomhus och inomhus. RM på vår bana var en hit. 2009 kommer vi att hålla Nordiska Mästerskapen i 1:10 buggy och det kan bli hur bra som helst. Välkomna!

Titta in på RCbuggy i mellandagarna för att jag tar inte jullov från bloggandet utan kommer att lägga upp lite schyssta inlägg om bland annat raceåret 2009.

Jag önskar alla mina läsare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Och så ses vi på buggybanorna 2009.

lördag 20 december 2008

Vinterträning VI

Var och körde i fredags igen. Många duktiga förare hade tagit sig ner för att köra några timmar och det var mycket lärorikt att bara stå och titta när de körde. Spårval och hoppteknik intresserade mig den här fredagen.

Bilen fungerade bra denna fredag och jag fick ta med mig en hel bil hem. Skönt! Dock strular fartreglaget. Det är inget fartreglage för tävling som jag har och jag har kört ganska hårt med det. Kanske dags att köpa sig ett riktigt reglage. Har tittat en del på Novaks GTB "SS" Brushless fartreglage som skall vara anpassat till 2.4GHz systemet på radion. Blir kanske ett sådant så småningom.

För alla som inte kör på ”Stubben” tänkte jag här i några bilder visa vilken typ av bana vi tränar på under vintrarna. Eftersom vi delar lokal med track byggs banan om varje vecka. Just den här helgen körde vi på följande bana:

Fredagens bana börjar med en chikan innan raksträckan. Utlagd för att få ner farten. Viktigt att komma i rätt spår i chikanen för att få med sig farten på raksträckan.

Raksträckan avslutas med en tvär 90 graders kurva upp på ett relativt stort hopp. Direkt efter hoppet är det en hårnålskurva och därefter en litet hopp. Viktigt att bromsa i tid på raksträckan och sedan i låg fart rulla över hoppet så att man snabbt kommer runt i hårnålen. Efter det lilla hoppet valde jag i fredags att inte gå för hårt in i 90 graders kurvan utan istället ha en vidare sväng så att bilen kom runt ordentligt och stod rättvänd inför whoppisarna.

Ett svårt parti på fredagens bana var de fyra whoppisarna. Jag valde ta dem två och två, det gick relativt fort och jag gjorde minst misstag så. Whoppisarna avslutas med en tvär hårnålskurva två whoppisar till, en ny hårnål och sedan ett riktigt parti där man får hoppa.

Att komma rätt i detta överhopp är inte helt enkelt. Jag tar nästan alltid i för mycket. Eftersom det är en bra kick på hoppet behöver man inte trycka på alls mycket för att flyga över till nerfarten. Snabbaste alternativet var att landa mitt i nerfarten snabbt bromsa in och så göra en tvär rundsväng in bakom pelaren.

Bakom pelaren befinner sig det här permanenta hoppet som alltid avslutas med en 90 graders kurva som leder tillbaks ut i lokalen. Det viktigaste här är att inte trycka på för mycket utan bara i lugn och låg fart rulla över hoppet och sedan ta kurvan. Trycker man på hamnar man helt fel i kurvan och i värsta fall i väggen.

Banan avslutas med ett parti ojämnheter. Under den gröna mattan ligger diverse banmarkeringar i olika storlekar vilket gör att bilen studsar och far när man kör över. Riktig offroad! Bästa vägvalet i fredags var att hålla sig intill banmarkeringen där ojämnheterna var som minst och sedan i låg fart krypa runt i 90 graders kurvan som leder ut på raksträckan.

måndag 15 december 2008

Foto III

Här kommer lite bilder som jag tagit under körningarna på "Stubben" i höst. Bilderna är inte av den bästa kvalité men det kan kanske vara av intresse för dem som inte spenderar fredagskvällar på ”Stubben” att se vad vi kör med där. För oss som inte har något annat vettigt för oss än att stänga in oss i en lokal och köra RCbuggy erbjuder jag här en bildkavalkad. Håll till godo!

Tight racing på "Stubben". Det har periodvis varit väldigt många bilar ute på banan i höst. Trångt, trångt.

Mattias ”Foppa” Forsberg var och testade sin Atomic Carbon S2 när klubben öppnade dörrarna för vinterns körningar. Bilen var inställd för "Green hill". Var det någon som sa svårhoppad?

Marko går om med sin Ass B4 medan Peglas sitter fast med sin Team Losi XXX-CR.

Peglas Losi igen.

Mr. Pinks Kyosho RB5. Vi är nu många som kör den bilen på klubben. Var det någon som sa folkbil?

En sån där Losi igen. Denna gång Chonkas.

Det är inte många men en del kör 4WD inomhus på klubben. Här en Kyosho Lazer ZX-5 4WD SP.

En av våra nya medlemmar kör en Kyosho Lazer ZX-5 4WD RDS. Var det någon som sa enhetsfärg?

söndag 14 december 2008

Vinterträning V

Ny träning betyder nya tester. Försöker göra något annorlunda på bilen varje gång jag är iväg och kör. I fredags testade jag att soppa både fram- och bakdäck i god tid inför varje körning och vilken förbättring. Bilen går nu mycket bra och jag är en nöjd förare (vilket inte betyder att jag kommer sluta testa inställningar). Just nu kör jag på ett par rejält nerslitna Schumacher Mini Pin Yellow med Schumacher ”Foam inserts hard” bak och samma typ av däck fram men inte lika slitna. Jag soppar med ”CS-Grip Tyre Conditioner high grip” ungefär 20 minuter förre varje körning. Med andra ord betyder detta att man kan köra väldigt länge på Mini Pin även efter det att piggarna slitets bort. Bra tycker jag eftersom det blir billigare och man behöver inte köpa en massa nya däck hela tiden. Frågan är bara vad man skall starta racen på? Helt nya Mini Pin eller gamla slitna?

På Rsb vill Daniel Persson ha hjälp med att testa Mini Pin som slicks (tråden hittas HÄR). Skall ge mitt bidrag till testet så fort mina däck slitets ner.

torsdag 11 december 2008

Differential III



I våras skrev jag en del om differentialen här på bloggen (Differential I och Differential II). Sen dess har jag inte skrivit något men jag har fortsatt att testa både olika diffkulor och olika tekniker för att rengöra och sätta ihop diffen. Det är därför dags att följa upp tidigare inlägg och presentera den metod som jag har funnit funkar bäst för att rengöra och bygga om diffen - för mig skall jag kanske skriva.

Gäller det träning brukar jag köra med diffen tills den börjar kärva riktigt ordentligt. Är det däremot tävling har jag byggt om diffen inför varje start för att veta att jag har en fräsch diff när jag åker iväg. Att behöva byta eller bygga om diff på tävling är inget roligt, det är ett pilleri som passar dåligt för den tävlingsstress jag ofta upplever mellan heaten. Med en fräsch diff blir också bilens vägegenskaper så mycket bättre.

1. Jag börjar alltid med att skruva sönder transmissionen samt diffen och inspektera delarna så de är hela och inte allt för slitna. Diffdrevet brukar ta mycket stryk och kan behövas bytas med jämna mellanrum. Diffkulorna byter jag än så länge ut för varje gång eftersom jag inte hittat några som håller tillräckligt länge. De mindre kulorna och brickorna som sitter vid skruvens topp, diffens ”thrust bearing”, byter jag aldrig ut, de slits väldigt lite.

OBS: markera drevens rotationsriktning i växellådan innan de tas bort. Eftersom de slits i rotationsriktningen är det viktigt att de får fortsätta att rulla i samma riktning som innan renoveringen. Själv har jag satt en liten svart prick med en markeringspenna på den sida av dreven som skall vara på högersida i bilens färdriktning.

2. Rengör sedan alla delar. Mest effektivt är det att använda sig av CRC Bräkleen och en trasa eller tandborste. Bara speja på och torka bort kladdet. T-röd på en trasa fungerar också. Många av dessa rengöringsämnen är hälsovådliga så sörj för god ventilation. Själv brukar jag göra all rengöring utomhus. Man bör också använda sig av skyddshandskar, fast det är jag själv dålig med. Men vill man hålla på med den här hobbyn och slippa allergier och andra trista saker kan det vara en ide att dra på sig några billiga skyddshandskar.



3. Efter rengöring skall diffbrickorna slippas. Här använder jag mig av våtslippapper nummer 320. Fukta upp slippapperet och lägg det på en plan yta (till exempel en glasskiva). Använd outdriven som stöd och slippa sedan bort alla slitmärken i brickan. Det är bara sidan som ligger mot kulorna som behöver slippas. Fördelen med denna metod, istället för att köpa nytt, är att man tjänar lite pengar, får en helt plan bricka och en ruggad yta som biter fast lite bättre i kulorna. Bara fördelar med andra ord! Brickorna kan slippas om många gånger. Avsluta med att på nytt rengöra brickorna från slippspån.



4. Nu börjar processen att få ihop diffen. Börja med att sätta en liten klick diffett på varje hål där kulorna skall sitta. Det gäller att varken få för lite eller för mycket fett utan precis lagom. Jag brukar precis täcka hålet med fett och så trycka ut lite extra. Tryck sedan ner kulorna i hålen med en pincett eller med hjälp av en skruvmejsel. Ungefär så mycket fett som bilden ovan visar är lagom.

Det finns många olika typer av diffett ute på marknaden och de varierar en del i viskositet. Har själv inte märkt någon skillnad i diffverkan mellan de som är lite mer lösa i konsistensen och de som är mer klibbiga. Men det är bara att testa sig fram.

5. På diffens ”thrust bearing” brukar jag bara smeta på lite tjock molybdenumfett på den ena sidan av brickan och så peta ditt de gamla kulorna. Det är ett litet pillgöra. Sen är det bara att skruva samman alla delar (OBS rotationsriktningen på diffdrevet).

6. När allt är ihop skruvat skall diffen köras in. I instruktionsmanualen brukar det stå hur det skall göras. Oftast är det bättre att spänna diffen lite för hårt vid de första körningarna eftersom den i början oftast släpper något. Av denna anledning är det också viktigt att vid de två, tre första accarna kontrollera diffen lite extra noggrant och spänna efter behov.

På Lars Jonssons blogg finns en bra genomgång av renovering av diff som jag hämtat mycket ifrån. Den finns HÄR.

Alexander Hagberg har också en väldigt bra genomgång som man hittar HÄR, klicka på "Tech Tips" och sedan "Car Maintenance Part 1".

onsdag 10 december 2008

Ghea Racing har gjort det igen!



Just nu har Ghea Racing ett introduktionserbjudande där man kan få sitt namn eller signatur ingraverat på Losi CR Bulkhead. Trist att man inte kör Losi!

Ghea Racing är för övrigt så ovanligt som ett svenskt produktionsföretag inom miniracingen. Det går dessutom grymt bra för dem. Vad sägs om följande förare i Ghea Racing Team: Craig Drescher, Neil Cragg och Lee Martin.

Ghea Racings hemsida hittar du HÄR.

måndag 8 december 2008

Vinterträning IV

Nu rullar det på bra. Börjar få lite rutin på körandet och försöker därför pressa lite extra. Förutom att göra mindre misstag behöver jag få upp farten och få ner varvtiderna. Ofta en svår kombination. Extra svårt blir det när det är väldigt mycket trafik på vår lilla bana nere på ”stubben”. I lördags var det inte ovanligt om det var fem 1:10 bilar och en eller två 1:18 bilar ute samtidigt. Svårt att träna rätt spårval i sådana förhållande, dock får man bra träning på att hålla sig borta från ”trubbel”. Inte helt enkelt att hålla reda på bilar som går snabbare, långsammare eller för den delen förare som väljer andra spårval än en själv. Men det är bra träning att lära sig att kunna planera sin körning i förhållande till de andra förarna.

Någon som körde riktigt snabbt i helgen var Mikael Johansson med sin RB5:a. Han var enda föraren på lördagen som låg under 13 sekunder. Var väldigt inspirerande att studera hans körning. Mikael har en väldigt aggressiv körstil där han klipper kurvorna väldigt tajt och satsar rejält i hoppen. Oftast går det vägen och då går det också snabbt. Själv visade datorn att jag hade någon tid på 13 sekunder och någonting mer. Om det verkligen stämmer bör jag vara riktigt nöjd.

onsdag 3 december 2008

MSEC here I come

Så, nu är jag anmäld till racet på MK Eskil den 24 januari nästa år. Känns bra att ha ett race att se framemot och kanske till och med träna lite inför. Kan säkert bli några rundor till nere på klubben med RB5:an för att få in vanan att köra på nålfilt. Sen är jag fortfarande inte nöjd med hur bilen beter sig på banan. Måste testa fler inställningar helt enkelt och så klart bli bättre förare.

På RSB är cupen ett hett diskussionsämne för buggyfolket. Rubrikerna för inläggen skvallrar vad det handlar om: Lekhage eller seriös racing???, Var är MSEC buggy klassen på väg?, Varför kör man inte med foams på buggy inomhus? Jag skall inte uttala mig för jag har inte kört någon tävling i cupen ännu. Däremot tycker jag det är intressant att se hur just denna cup drar till sig så många debattlystna. Varför skapar den här cupen så många inlägg? Kanske är det så att vi i MSEC kör på touringfolkets villkor och måste anpassa bana och hopp efter dem. Med en egen cup hade vi kunnat bygga banor som hade mer likheter med våra banor utomhus. Men å andra sidan hade det också varit mindre folk på tävlingarna när det bara hade varit buggyfolk som hade dykt upp. Hur som helst, roligt att folk känner sig manade att debattera de olika inläggen, då får vi andra något att läsa. Nu skall jag bara själv köra första tävlingen så skall ni få veta vad jag tycker om lekhagar och foams.

Hemsidan för Mellansvenska Elbilscupen hittar man HÄR.

Och tävlingskalendern för MSEC ser i skrivande stund ut så här:

2009-01-24 MK Eskil
2009-02-07 Nyköping MK
2009-02-21 Norrtälje RCM
2009-03-14 Nyköping MK
2009-03-28 MK Eskil

tisdag 2 december 2008

Tebo + Kyosho = Sant

(källa: RedRC).

Den stora nyheten igår måste ha varit att Jared Tebo nu kommer att köra för Team Kyosho. 2009 kan med andra ord bli hur fett som helst för Kyosho då det är VM-dags. IFMAR:s VM för rcbuggy 1/10 2WD och 4WD körs mellan den 4 och 11 oktober i Pretoria, Sydafrika. Det blir då dags för Tebo att försvara sin titel i 4WD från VM 2007 i Japan (och kanske knippa en 2WD-titel också). Kyosho har inte legat på latsidan den senaste tiden vad gäller utvecklingen av sina bilar. Skall bli intressant att se vad de hittar på till VM och vad Tebo kan tillföra.

Läs mer om nyheten på RedRC HÄR.

Kolla in banan i Pretoria HÄR.

En sammanställning med intervjuer och annat material med Tebo finns på bloggen. Klicka HÄR.