torsdag 7 augusti 2008

Alla har en relation till…

…Tomelilla. Av någon anledning känns det som om alla som håller på med RC har en relation till Tomelilla i Skåne. Främst är det för Internetbutiken Everöds RC Hobby som ligger precis utanför Tomelilla. Alla har vi betsällt något från denna butik. Men nu har samhället ute på Österlen även fått sig en buggybana. Det är Martin Borglund som har fixat fram en bana bredvid den riksbekanta Svampabanan. Man var ju bara tvungen att åka ut till Tomelilla nu när man ändå är nere i Skåne.

Miniracing i Tomelilla bjuder på en familjär stämning med många besökare på banan.

Första anhalten

Agne Bing som har Everöds RC Hobby tog emot oss i sin affär.

Min pappa ville följa med på den här turen och vi kom iväg vid fyra på eftermiddagen. Första anhalten skulle vara Everöds RC Hobby. Hade lite svårt att hitta affären även om samhället Everöd var litet. Fick till sist ringa upp ägaren Agne Bing och få en vägbeskrivning. Nu var det enkelt. Det första som slår en när man kommer till Agnes hus, han har sin affär hemma, är den stora buggybanan för 1/8 nitro. Hade inte riktigt tid att testa banan men den såg spännande ut. Vilka möjligheter man hade haft att träna om man hade haft en egen bana på tomten. Men förmodligen mer jobb att sköta än att bara ha en gräsmatta som man behöver klippa lite då och då. Inne i affären träffade vi sedan Agne och pratade med honom. Plötsligt förstår man att det är lite märkligt med Internet där man gör affärer och skickar mail utan att möta människan på andra sidan tråden. Men här stod han alltså nu, mannen som vi alla, nästan, köper våra grejer av (visa kanske lite mer än andra). Och sen var jag ju tvungen att gå runt lite i affären. Det var riktigt roligt eftersom det verkligen finns ett överflöd på grejer i denna affär. Hade så klart kunnat gå mycket längre och titta men det var dags att åka vidare till Tomelillas nya buggybana.

Everöds RC Hobby måste verkligen vara platsen för prylnörden. Här hänger alla små tillbehör och reservdelar på ställ och tavlor ute i affären. Här hade jag lätt kunnat slå död på några timmar!

Andra anhalten

Jag lyfter. I bakgrunden syns banans meckbord med tak. Väldigt bra!

Tog oss så vidare till miniracingbanan som föreningen Tomelilla Motorklubb håller i. Hade tidigare under dagen pratat med Martin Borglund som hade gett mig vägbeskrivning. Det var bara att köra mot Tosselilla, Skånes eget sommarland. Det första som slår en när man kommer till denna klubb är den familjära stämningen. Har Tosselilla atmosfären smittat av sig? Här fanns förare i alla åldrar och alla typer av bilar var representerade. Verkligen roligt när det inte bara är de som har 10 000 kronorsbilar som kör. Martins fru körde också en gammal Associated. Själv hade jag ett laddat acc och kunde komma igång och köra direkt när vi kom. Banan var uppkörd så det var riktigt halt och bitvis stenigt. Av denna anledning uppvisade banan inte sin bästa sida. Med lite banarbete är detta en riktigt liten och rolig bana. Här har man lyckats klämma in en intressant layout på ett ganska begränsat område. Tyvärr gick ett kullager – tror jag – sönder inne i transmissionen på mitt tredje acc för dagen. Det var lite för ont om tid för att byta det så klockan åtta fick vi åka hem igen. Men min pappa han ta lite bilder på mig i action och jag tog några på banan. Håll till godo!

Racksträcka avslutas med en hårnål och sedan följer ytterligare en hårnål. Därefter ett hopp och sedan kommer man in i ett snabbare parti som avslutas med att man dyker ner i en tunnel.

Efter tunneln kör man runt för att i ett plattå hopp ta sig över tunneln. Rolig lösning! Bansträckan innan hoppet var för gruset för att man skulle kunna få fart och ta hoppet i ett hopp. Därefter bär det av mot en doserad kurva och så en ny hårnål.

Efter hårnålen kommer ett ordentligt hopp där man får möjlighet att flyga lite. Sen kommer man in i en lång och doserad kurva. Denna avslutades med en långsam s-kurva och sedan ett dubbelhopp. En sista L-sväng och sedan är man ute på racksträckan igen.

Tomelilla Motorklubbs hemsida finns HÄR.

Everöds RC Hobby hittar du HÄR.

2 kommentarer:

Robin sa...

Kul och intressant läsning. Är du nerifrån Skåne från början?
Jag har också satt igång en blogg.
buggyblogg.blogspot.com

//Robin

Kris sa...

Tack! Och roligt med en blogg. Kommer att följas.

Jo, jag kommer från Skåne och flyttade upp till Stockholm för några år sedan. Åker ner rätt ofta till Skåne och har börjat ta med bilen ner. Här finns många roliga banor här nere.