torsdag 31 mars 2011

Folkets VM

I morgon börjar EOS i Tomelilla och när man tittar på vem som är anmälda kan man tro att det är VM. Själv skall jag köra Short Course 2WD, vilket så klart skall bli hur kul, men minst lika roligt är att på plats få se de riktigt stora göra upp. Personligen tror jag det är mycket som står på spel, det är nu det finns möjligheter att vissa musklerna inför VM i Finland. Grymma race med andra ord.

Har själv väntat på att ledningen i EOS skall förtydliga deras definition av elektronikbegränsningen i Short Course 2WD, men det kom ingen. Så nu är det "Stock RTR electronics only" som gäller. När jag för en vecka sedan bestämde mig för att köpa RTR-grejerna visade det sig att Kyosho:s RTR-motor var slut i Sverige. Men Kyosho Sweden hjälpte till och kunde hitta en RTR-motor i gömmorna. Ett stort tack till Kyosho Sweden!

Ett stort tack skall också Magnus Vässmar på Autopartner RC ha som har svarat på mail och skickat prylar i tid och otid! Utan hans hjälp hade det inte blivit något EOS för min del.

Nu är bilen klar och RTR-grejerna monterade, motor och fartreglage. I morgon börjar det stora racet. Om jag inte är för trött på kvällarna kommer jag lägga upp bilder och kortare reportage från racen, men som sagt, det är om jag orkar.

måndag 28 mars 2011

Förändringar på sidan

Den uppmärksamma läsaren har säkert redan märkt detta men jag har gjort en del mindre förändringar på RCbuggy. Allt för att underlätta för dig som läsare! Här är förändringarna:

• RCbuggys kanaler: här hittar du mina andra kanaler där jag publicerar sådant som länkas till bloggen. På Youtube kommer jag fortsätta att lägga upp kortare filmer från olika tävlingar och träningar. Jag har också öppnat upp mitt fotoalbum. Än så länge finns där bara ett album där jag samlat 35 av de bästa RCbuggybilderna som jag tagit genom åren. Alla bilderna har någon gång varit publicerade här på bloggen. Lite längre fram hoppas jag kunna publicera lite fler fotografier från tävlingar som jag inte lägger upp här på bloggen.

• Etiketter: jag har fixat till mina etiketter och har nu färre ord. Gör det lättare att hitta.

• RCbuggy resurser: jag har också lagt till en ny länklista som jag kallar RCbuggy resurser. Här finns länkar till olika forum och nyhetssidor som kan vara av intresse för den som håller på med RCbuggy. Denna lista kommer att utökas efterhand som jag hittar nya sidor av intresse. Saknar du någon länk på listan så skicka ett mail eller meddelande till mig.

Mycket nöje!

lördag 19 mars 2011

Va, skall det se ut så här!?

Så här kan det också se ut, bränd diff efter träning på Micro Indoor Raceway för några veckor sedan. Transmissionen på Ultima SC-R får utstå rätt stora krafter när man kör inomhus på underlag med bra fäste, har man då som jag inte ställt in slirkopplingen rätt är det kört. Men kan ändå säga att med rätt inställd slirkopplingen och det starkare mellandrevet (UMW513, läs mer om detta HÄR) så fungerar bilen felfritt. Att köra drevdiffen är inget alternativ, så kan man läsa följande kommenterar från Brandon Devroede ute på nätet:

"After a year running gear diff with various oils, and it was ok... but ball diff more consistent on varying conditions and corners smoother everytime, just a little more attention to maintenance!" (PDF-källa finns HÄR).

Inte den bästa engelskan men ni fattar vad jag är ute efter, det är kullor och inte drev som gäller!

Kommentaren har jag hittat på Petit RC:s setup guider, där börjar det nu komma allt fler setups till SC-R. Så kolla in HÄR för lite tips.

fredag 18 mars 2011

Katastrofen i Japan

Just nu går mina tankar till katastrofen i Japan och de drabbade. På Kyosho Twitter kan man följa utvecklingen på företaget, den finns HÄR.

måndag 14 mars 2011

Indoor Final Racet

I det avslutande Indoor Final Racet den 13 mars på Micro Indoor Raceway var det 9 stycken SC anmälda. Roligt värre! Verkligen en klass som växer i Skåne. Denna söndag var det en mängd blandade bilmärken som ställdes upp på banan, varav fyra var 2WD och resterande fem var 4WD. På banan skådades också en helt ny SC-bil.

Som i de tidigare Indoor Racen var det ingen som kunde hänga med i Christoffer Nicklasson tempo, han är helt enkelt för snabb med sin HongNor. Men bakom honom var det en jämnare strid. Roger Olsson, tvåa i förra Indoor Racet, hade också skaffat sig en HongNor och gick ut hårt i kvalen och var i topp. Kvalade in som trea. En annan som också skaffat sig en ny SC-bil var...

...Mikael Olsson, som förmodligen är först i Sverige med Team Durangos DESC410R. Cool SC-bil! Han låg inte långt efter Christoffer och kvalade in som två till finalen. Själv lyckades jag hålla ihop körningen i kvalen och fick startposition fyra i finalen, bästa 2WD.

I första finalen av tre stack Christoffer iväg snabbt och Mikael hängde på skapligt de första varven men fick sen släppa. De placerade sig efter den 10 minuter långa finalen på en första och en andra plats. Roger höll sin tredje plats. Själv var jag inblandad i en krock precis i starten och hamnade sist. Började sen köra upp mig och förbi en massa bilar men tappade helt räkningen vilken placering jag hade när jag samtidig började bli varvad av Christoffer, Mikael och Roger. Inte så lätt på en liten bana. Paul Vesterlund och jag hade under finalen några bra fajter med våra Ultima SC-R bilar. Kunde till sist köra in på en fjärdeplacering.

I den andra finalen stack de tre 4WD-bilarna direkt i starten medan jag var inblandad i en krock precis i starten. Inte så lätt när man har 4WD-bilar bakom sig som ångar på och trycker bort en från banan. I denna final överhettade Rogers motor så att han fick bryta och något hände i Mikaels körning så plötsligt låg jag tvåa. Lyckades hålla detta in i mål. I sista finalen hade Roger bränt sina motorer och kunde inte starta. Christoffer stack direkt och jag försökte hänga på Mikael men märkte rätt snabbt att det inte gick. Hade då lyckats få ett bra avstånd till fyran och hade egentligen ingen placering att köra för så jag slog av lite på tempot. Så resultatet blev...

...Christoffer etta, Mikael tvåa och jag trea. Bilarna från vänster är min Kyosho Ultima SC-R, Christoffers HongNor SCRT10 4WD och avslutningsvis Mikaels Team Durangos DESC410R.

Sett och hört
På en del bord var det mååånga SC-bilar.

Inte ensam med min Kyosho, på Indoor Final Racet var vi två som körde Ultima SC-R och en som körde Ultima SC RTR.

Jessica Pålsson blev med sin Mugen Seiki bästa junior och körde in på en sjätte plats, snart är hon i kapp pappa Pålsson.

lördag 12 mars 2011

Final Racet

I morgon är det Indoor Final Racet på Micro Indoor Raceway och jag har fixat lite optiondelar till Ultima SC-R. Mer exakt är det två nya tillbehör jag satt på bilen från GHEA Racing och som jag inhandlat på Everöds RC Hobby. Vad sägs om...

...bulkhead fram i mässing. Är framtagen för RB5:an men passar också SC-R. Kör redan en massa extra vikt i bilen och det här tillbehöret gör ju bara att man får ner vikten än mer mot banan. Och sen kunde jag inte låta bli de här...

...batteri strap skruv. Har kört med ass:ens skruvar men de här är lite större och därmed enklare att skruva i och ur. Sen är de mycket snyggare!

För övrigt har jag tittat närmare på GHEA Racings Koniska kolvar, Anti-squat block och Toe in block. Finns till RB5:an och passar förmodligen också SC-R, får bli inköp längre fram. Kommer då de här options göra mig snabbare? Nä, förmodligen inte men lite svenskt bling, bling är aldrig fel.

fredag 11 mars 2011

Förtydligande

Har nu fått höra att Uwe Rheinard kommer att förtydliga definitionen av vilken elektronik 2WD Short Course får använda. Detta kommer förmodligen att ske i helgen och i början av veckan skall det finnas en tydligare definition hur de har tänkt sig på tävlingen. Så det är bara att ligga lågt med inköpen (om man inte är stolt ägare av ett RTR-system)!

torsdag 10 mars 2011

Rättelse

Skrev i förra inlägget om osäkerheten kring SC-klasser eller däck på EOS på TMK Raceway, men det gick tydligen lite för fort. Reglerna finns HÄR. Det som gäller för SC är (citerat från sidan):

Tires:
Short Course 2wd & 4wd
Must be SC 2.2″/3.0″ tires. Type is open.

Batteries:
EOS allows all hard case LiPo batteries.
LiPo packs have to be charged in a special LiPo charging bag.

Electronics:
Short Course 2wd:
Stock RTR electronics only.

Short Course 4wd:
All brushless speed controllers and motors (no limit) are allowed.

Additive:
No tire additives are allowed.

Minimum weights:
SC class: 2,100 grams

Ganska vag definition vad gäller SC 2WD. Har skickat en fråga till organisatören Uwe Rheinard för att få detta förtydligat men inte fått svar ännu. Nu börjar det bli ont om tid om man skall beställa nya grejer.

Jag tolkar definitionen som att man kan välja vilket system man vill bara det marknadsförs i en RTR-bil. Frågan då är vilket system som är bäst.

Samtidigt, det känns som lite överkurs att behöva köpa ett nytt fartreglage bara för att det är en vag definition. Jag borde till exempel få köra med mitt Novak och sen välja Kyoshos G20-motor eller Reedy 540R-motor på 3300 kV (båda sitter i RTR-bilar). Men allra bäst hade ju varit om definitionen hade varit "RTR-motor or 13.5T", men det är den nu inte!

För övrigt tycker jag att RTR-motor är helt rätt med tanke på hur halt det var på TMK Raceway. Kan bli mycket mer race om alla har kraftigt begränsade motorresurser, än om några duktiga förare får briljera för att de kan hantera snabba bilar på det underlaget. SC 2WD kan med andra ord bli folkfest!

måndag 7 mars 2011

Träning TMK Raceway



Var i söndags i metropolen Onslunda och testade för första gången banan på TMK Raceway. Vilken bana och vilken anläggning, man blir lyrisk! Och samtidigt blir jag lite förbryllad på mig själv med tanke på att jag nu bott mer än ett och ett halvt år nere i Skåne och bara en timmes bilfärd från detta mecka och denna söndag var mitt första besök. Men, som man brukar säga, bättre sent än aldrig. Anledningen att jag nu tog mig till Onslunda just denna söndag var, så klart, att det gavs möjlighet (stressad familjefar) och att det vankas Race med stor R. Ville helt enkelt få en möjlighet att testa bilen på banan en gång innan tävlingen och vilken tur för det var något utöver det vanliga. Har aldrig varit med om något halare och mer svårkört, tog hela dagen bara för att hitta lite, lite, lite fäste. Men roligt var det!

Här ovan är det en video som jag satt samman från söndagen. Det är Oskar Levin - Sjöbo MK - som visar var skåpet skall stå.

Banan
Det finns många bilder ute på banan men tänkte ändå publicera mina på anläggningen.

Förarställning och avkörningsramp. I bakgrunden syns kafét, där det också finns en del mekplatser.

Bakom sargen finns ytterligare mekplatser och i bakgrunden syns det nya ventilationssystemet som är tänkt att klara av avgaser från 1:8 nitro (än så länge inte riktigt helt klart).

Det stora hoppet som jag inte riktigt fick till under dagen (kanske skall man försöka ta sig ditt en gång till innan 1 april enbart för att träna på detta).

Hela denna del av banan upplevde jag som en riktig rolig del att köra i, svår och utmanande.

Mekplatser bakom sargen, närmast i bild min mekplats för dagen. Just den plats jag valde var den sämsta eftersom det var ett stort sandmoln varje gång 1:8 el drog förbi, allt jag hade med mig blev skitigt.

Kafét och ytterligare mekplatser. Dagen är slut och besökarna från El Stockholmo packar ihop för att dra hem.

Sett och hört

Storbesök! Ett gäng från hufvudstaden var nere under helgen för att förbereda sig for EOS-racet. På bilden är det Otto Ausfelt, Niclas Månsson och Robert Gustavsson.

Det är sant!

Ny bil nr 1...

...och ny bil nr 2. Båda tillhörande Otto Ausfelt. Hade för dagen också den nya DX3R Pro DSM2. Den radion och Tamiyan passar väldigt bra ihop eller hur?

Det var många som körde SC denna söndag och nästan alla körde 4WD. Får se hur det blir på EOS-racet. Frågade runt en del men ingen hade hört något om SC-klasser eller däck. Det kommer väl ut ett mail snart om hur man har tänkt sig. Om det blir fritt däcksval för oss som kör SC tror jag att man skall satsa på Prolines Hole Shot SC 2.2"/3.0" M4. Jag testade tre olika däck och Hole Shot gick klart bäst. Oskar Levin använde också detta däck på sin 2WD och som ni kan se på filmen ovan gick det snabbt. Annars har jag hört att Bow-Tie SC 2.2"/3.0" M4 Super Soft skall vara bra, men det hade jag inte möjlighet att testa denna söndag.

torsdag 3 mars 2011

Träning Micro Indoor Raceway



Var igår onsdag och körde SC på Micro Indoor Raceway fina anläggning. Fick möjlighet att testa igenom lite setup-idéer som jag haft men inte vågat/hunnit testa på de senaste tävlingarna. Jobbade främst med bilens rollcenter och lyckades få fram en stabilare bil som inte längre kränger lika mycket som den gjort tidigare.

Var bara tre stycken som körde SC denna kväll men desto fler körde 1:8 buggy el. Filmade en del och har satt ihop en liten film. Försöker lära mig det här med redigering! Den snabba bilen i filmen körs av Mikael - Micke - Pålsson. Där har man ett och annat att lära sig.