fredag 31 december 2010

GOTT SLUT & GOTT NYTT ÅR!



Året 2010 var inte mycket racing för min del, men det har varit roligt att följa ett antal svenskars framfart på buggybanorna i Sverige och i Europa. Främst är det de unga förarna som visat var skåpet skall stå, både David Ronnefalk och Mikael Johansson har kört in på fina placeringar på tävlingar här i Sverige och ute i Europa. Skall bli roligt att få se hur det går för dem i VM i Finland 2011, de kan komma långt och det skulle inte förvåna mig om någon av dem kör A- eller B-final.

Short Course har börjat få fotfäste i Sverige under hösten och 2011 kan det mycket väl vara så att denna klass växer sig större. Klassen bjuder på billig och roligt racing, och många har insett detta. Kan arrangörerna få till ett bra reglemente som ger konkurrens på lika villkor kan det mycket väl vara så att denna blir en bra instegsklass för många ungdomar.

Själv har jag så smått kommit igång på nytt under hösten. Byggt två nya bilar, var av den ena - Short Course - rullar. Om tid och möjlighet ges 2011 kommer detta att bli min huvudklass 2011. Har också som målsättning att ha 2WD och 4WD körklara och få till något race med dem, men vi får se. RM i Tomelilla och NM i Danmark lockar, alltid roligt att köra stora race med många deltagare.

Men främst är det just nu mini-z för hela slanten i vardagsrummet. Har byggt en bana och kör med min gamla MR-02 som jag förbättrat med ny motor och lite nya delar. Kör mest för att komma in i körningen på nytt.

Och till slut, Axials XR10 Competition Rock Crawler skall byggas klar och bli en bil för mig och barnen till våren.

GOTT NYTT RACING ÅR 2011!

torsdag 23 december 2010

PerErik Nordman

På PerErik Nordmans egen hemsida kan man nu läsa att han slutar att tävla, där motiverar han också sitt beslut. PerErik har alltid varit en enormt hjälpsam kille som på en mängd tävlingar gett mig tips på allt från inställningar till körning. Han har också alltid varit med längst fram i resultatlisorna och gjort tävlingarna mer spännande. Hans avhopp blir en förlust för sporten. Här bjuder jag på en bildkavalkad!

Vinst i 4WD på Nordiska 2009, MHF Skarpnäck.

TQ på Nordiska 2009 med sin Kyosho.

PerErik vid mekbordet.

PerErik som TQ i 2WD på SC i Trelleborg 2009.

PerErik efter segern i Mellansvenska Elbilscupen, här med sin pappa Gustaf Nordman.

PerErik efter vinst efter första A-finalen på RM i 2WD 2008, MHF Skarpnäck.

PerErik på RM i 4WD 2008, MHF Skarpnäck.

Lycka till PerErik med vad du än tar för dig nu!

En äldre intervju med PerErik kan läsas HÄR.

måndag 20 december 2010

Kyosho Ultima SC-R

Som jag skrev i förra inlägget tänkte jag ge en kort recension på mitt nya inköp, en Kyosho Ultima SC-R. Än så länge har det bara blivit ett körtillfälle och det var på tävlingen i Furulund. Med andra ord har det inte blivit möjligt att testa bilen ordentligt. Vad jag ser fram emot är att få testa bilen på en riktig grusbana, typ i Trelleborg.

Kyosho Ultima SC-R bygger på Kyosho:s framgångsrika 2 WD Ultima RB5 samt trucken Ultima RT-5. Så den som kör eller har kört någon av dessa bilar känner igen sig i byggandet. Här den främre infästningen för bärarmarna, samma delar som på de två andra bilarna.

En vid det här laget klassisk servoräddare, återfinns på alla Kyosho:s tävlingsbilar, även 4WD Lazer ZX-5. Ute på nätet finns en setup för bilen som Jared Tebo kör och där kan man läsa att han har limmat servoräddaren. Vet inte om det finns risk att den löser ut med de lite tyngre Short Course däcken. Själv kör jag standard. Vad jag har köpt till är flänskullager till servoräddaren, mer om detta finns HÄR.

Framvagnen klar, dock utan stötdämpare. Jag gillar den feta kofångaren!

På Ultima SC-R sitter en kulldiff, här är alla delar utlagda. Jag byggde ihop bilen med de medföljande kullorna och diffen fungerade bra på tävlingen i Furulund ändå fram tills växellådan pajade. Samma växellåda sitter i Ultima RB5 och det har inte tidigare hänt mig. Jag gillar den här kulldiffen, den är lätt att bygga ihop och fungerar bra.

Växellådan ihopbyggd. Muttern till slirkopplingen är utbytt mot en i aluminium som ger lite större möjligheter att lätta på kopplingen. Sen matchar det motorplattan bättre!

Dom här, vad dom nu heter, följer med i stål som standard, det är bra eftersom de håller.

Bakvagnen klar!

I byggsatsen medföljer de gamla kulledsändarna i mjuk och svart plast, de är värdelösa då de inte tål någonting alls. Köpte direkt till de hårda kulledsändarna (97021H).

Bil utan kaross! Det fick bli Novak och Futaba eftersom det fanns hemma. Har också satt batteri strap skruv från ASS för att få in fler typer av lipo, mer om denna förändring finns HÄR.

Bil med kaross! Jag hade byggt ihop bilen utifrån Jared Tebo:s setup och de inställningarna fungerade bra. Skulle behövt mer tid för att testa lite olika inställningar men det fanns det inte riktigt tid med på tävlingen i Furulund. Eftersom jag inte kört så mycket så kändes det väldigt osäkert till en början men det är en snäll bil att både köra och skruva med.

Det är riktigt bra stötdämpare på bilen och den känns enkel att hoppa med. Stötdämparna tar också upp ojämnheterna i marken bra. Karossen och de stora kofångarna fram och bak gör bilen tålig. Gjorde en del vurpor på tävlingen utan att bilen tog någon skada. Köregenskaperna är inte som en 4WD Short Course men det är, efter en del inställningar, en lugn bil som kommer runt kurvorna snabbt.

onsdag 8 december 2010

Short Course i Furulund



Inhandlade en Kyosho Ultima SC-R på Autopartner för två veckor sedan och hetsade med att sätta samman den för att kunna köra ett race i Furulund i helgen. Nio stycken Short Course dök upp. För egen del var det första körningen på bana på årtal, faktiskt. Senast jag körde på bana var på nordiska i Skarpnäck 2009. Men fan vad roligt det var att äntligen få köra lite igen och Short Course var helt rätt för denna nystart.

Banan i Furulund har matta som underlag och på sina ställen blandat material. Hyfsat bra fäste. Starten går längds med sidan.

Inga jättehopp som kräver timing men många mindre hopp och andra ojämnheter gör banan spännande.

Bild från en av finalerna i 1:8 el. Tyvärr inga bilder från Short Course då jag körde alla kval och finaler. Mikael Pålsson körde snabbt och säkert och vann.

Vinnarna i Short Course: 1:a Linus Sjöberg, 2:a Mikael Olsson och 3:a Stefan Åkesson. Själv lyckades jag kvala in som 3:a men lyckades sen inte hänga med i finalerna. I första finalen körde jag stabilt men inte tillräckligt snabbt. I andra körde jag snabbt och hängde nog med rätt bra (svårt att hålla någon koll på sin placering när man kör final på 8 minuter på en liten bana). Tyvärr rasade växellådan och bilen blev stående efter 5 minuter. Skruvade som en galning inför det sista heatet och lyckades få ut bilen med en ny växellåda. Fick en dålig start och var inblandad i en krasch vilket gjorde att jag hamnade sist. Körde sen upp mig till en femte placering och höll den in i mål.

Gruppbild!

Vinnarbil!

Short Course är klart roligt och jag är väldigt nöjd med att jag nu äntligen har kört ett race igen. Kyoshon var väldigt lättkörd men jag hade behövt några timmar till för att få rätt på inställningarna. Klart roligt format med bilar som håller och som inte kräver en massa träning för att behärska. På tävlingen i Furulund tävlade 2wd och 4wd tillsammans vilket inte riktigt fungerar, men det var roligt ändå.

Återkommer med en recension på Kyosho Ultima SC-R.