tisdag 28 juli 2009

Byggprojekt Lazer ZX-5 FS, del VIII

Okej, halva sommaren har redan gått, minst, men jag tänkte avsluta tråden "Byggprojekt Lazer ZX-5 FS" genom att publicera några bilder på karossen och vilken elektronik jag har stoppat in i bilen. Det har ju inte blivit så mycket körande den här sommaren och den lilla jag kört har varit med Lazern. Efter NM:et på "Green Hill" har jag än se länge bara kört lite på asfalt (därav de slitna däcken). I bakgrunden på bilden här syns min ofärdiga renovering av RB5:an. Får se om jag får tid att sätta samman den inför RM:et i Trelleborg, om inte så blir det bara 4WD för mig.

Prylarna inmonterade. Är mycket nöjd med Corallys LiPo. Vad som dock skulle behövas är att Kyosho anpassar sitt chassi till LiPo. Som det är nu var jag tvungen att "dremla" lite i chassiet för att få ner LiPo:sarna ordentligt. Ass-skruvarna till batterihållaren fungerar också bra. Enda problemet är att jag kapade plaststagen får mycket. De fungerar än då men borde väl egentligen byttas.

Det är alltid trångt i en 4WD och min starkaste sida har aldrig varit att dra kablar. Som det är nu har jag satt in ett Novak GTB reglage med tillhörande Velocity 6.5 Bruchless motor. 6.5 är tillräcklig fart för mig. GTB-reglagen är stora så mottagaren får placeras på motorsidan. Transpondern har hamnat på servot, som är ett Futaba S 9452 Digitalt Servo. Kör med det servot i RB5:an också och är nöjd med vad det presterar.

Motorn är som sagt en Velocity 6.5 Bruchless från Novak och på den kör jag en 16-piong. Mottagaren, en Futaba R603FS, har jag fått trycka in bakom motorn. Även här blir det trångt med alla kablar.

Så, då var den här tråden avslutat. Åtta delar har det blivit om byggandet av Lazern. Utifrån det lilla som jag kört med bilen kan jag lugnt skriva att jag är nöjd. 4WD är riktigt roligt att köra och Lazern är lättkörd. Den är också hoppvänlig. Nu hoppas jag kunna köra på banan snart.

måndag 27 juli 2009

”Gamla” nyheter

Senast jag publicerade en nyhet från Kyosho här på bloggen var den 2 februari. Det är ju ett tag sen och en del nyheter har kommit. Tänkte presentera det som kommit.

UMW514
En ny bärarmshållare till den nya Ultiman. Så här skriver Kyosho: "Optional part used with the middle suspension arm on rear of the RB5. Realizes sure suspension function and improves rear grip. (for forward side). Optional part for ULTIMA RB5 SP".

UMW515
Kyosho skriver: "Optional part used with the middle suspension arm on rear of the RB5. Realizes sure suspension function and improves rear grip. (for rear side). Optional part for ULTIMA RB5 SP".


W5196V
VELVET COAT TRIPLE CAP RED SHOCK SET har Kyosho döpt dessa till och skriver samtidigt: "Use with KYOSHO’s unique velvet coated shocks to deliver superior durability, surface tracing, smoother jump landings and cornering. Spare part for ULTIMA RB5 SP".

30065B
Kyosho släpper i augusti/september sin nya truck Ultima RT5 . Förmodligen har man tagit fram denna bil för att klassen är stor i USA och Kyosho satsar stort där. Vi får se om klassen kan växa även i Sverige eller om det fortsätter att vara några entusiaster som kör dessa bilar.

30074SP-B
Ultima RB5 SP är en riktigt gammal nyhet som jag publicerat tidigare. På Kyosho Americas hemsida har man publicerat vilka delar som behövs för att bygga om den gamla RB 5:an:

1 st LA218 Front & Rear Wheel Hexes

1 st LA247 Complete Down-force Wing Set

1 st LAW39 Steel Suspension Bushings (8pcs.)

1 st UM505B Front Knuckle & Hub Carrier Set

1 st UM508B Gear Box Set

1 st UM519 Rear Hub Type-B

1 st UM520 Carbon Composite Short Rear Tower

2 st UM521 Front & Rear RB5 Arm Set

1 st UM522-02 New Rear Wheel Shaft

1 st UMB02 Sword Body

1 st W5181-55 Orange Front Springs

1 st W5183-04 Silver Rear Springs

2 st W5185-01V Front Velvet Coated Shock Body

2 st W5196-01V Rear Velvet Coated Shock Body

1 st W5202W New White Rear Wheel (2pcs.)

1 st 96643 5x7mm Shim Set (10pcs.)

3 st 97008-40H New SP Ti-Rods (2psc.)

1 st 97021H New SP Ball Cups (12pcs.)

Med tanke på vad Kyosho tar för sina lösa delar blir det sanolikt billigare att köpa en ny SP-bil direkt. Man kan ju vara lite kritiskt till detta ständiga producerandet av nya grejer och så klart handlar det om att Kyosho vill tjäna pengar, men det handlar också om att man vill ha bilar som kan vara med i toppen. Och det är ju positivt! Själv behåller jag min gamla RB5:a ett tag till och kommer inte köpa några SP-delar.

onsdag 22 juli 2009

Bilbao vs. Sweden

EFRA:s European Championship i Bilbao närmar sig. Start den 10 augusti. Ett gäng från Sverige kommer att åka ner och köra. Det rycktas om att Viktor Wilck kommer att åka ner ditt. Det bilgeniet kan säkert ställa till med ett och annat. Andra svenskar är Mattias Forsberg, PerErik Nordman, Daniel Persson och Otto Ausfelt. Säkert någon jag glömt. Banan är i astroturf så en del fördelar kanske de tillresta nordborna kan tänkas ha. Å andra sidan lär väl engelsmännen ha de där fördelarna också. Hur det än går så tror jag att detta är precis vad sporten behöver för att växa i Sverige. Det behövs en gäng duktiga förare som åker ut i Europa och racer och som kan ta hem nya erfarenheter och visa på sportens storhet.

Ett Warm-up kördes i Bilbao i slutet av maj och både filmer och bilder från detta tillfälle finns ute. En del bilder hittar man HÄR. Från Warm-up:en kan man dra slutsatsen att Hupo Hönigl från Österrike ser farlig ut. En förstaplacering i 4WD och en andraplacering i 2WD. Men å andra sidan är han alltid farlig. De här filmerna från hans körning i Bilbao finns ute:

Hupo tränar 4WD. Rolig bana!

Hupo testar en rövare. Okej så skall man inte göra.

En tajt och spännande final A2 mellan Hupo och Borja Hernandez Cordoba från Spanien.

Lycka till i Spanien!

lördag 18 juli 2009

Upplysningsfilm à la UR



Red RC har ju startat en filmserie med mecktips från de som kan det här med RC, alltså proffsen. Först ut är Jilles Groskamp som berättar och visar alla små knep för att få till stötdämparna. Han är så extremt noggrann så man blir vimmelkantig. Å andra sidan kör han också touring där millimetrarna spelar roll. Men man lär sig alltid något. Själv fick jag en hel del nyttiga tips som jag skall använda mig av. Tack Gros!

Vad jag däremot saknar i denna upplysande film är lite reflektioner och råd om det här med miljö och hälsa rörande RC. Det vet väl alla idag att man inte häller ut sina gamla oljor i sopptunnan? Gammal olja häller man över i en behållare och lämnar sen in till närmaste återvinningscentral. De flesta klubbar har idag också en miljöpolicy och Bilsportsförbundet i Sverige jobbar hårt med detta. Som RC förare är det bara att ta sitt ansvar, även om det bara gäller små mängder olja (ni vet: många bäckar små gör en stor å, typ).

En annan sak är det här med den egna hälsan. Personligen upplever jag en viss irritation om jag får för mycket stötdämparolja på mina händer. Någon som känner igen det? Det är inte helt fel att använda handskar när man håller på med oljorna. Speciellt om man tänker sig hålla på med sporten en längre tid och inte vill utveckla trista hudallergier i framtiden.

torsdag 9 juli 2009

Schulman och det ständiga bloggandet

Landets mesta bloggare Alex Schulman skriver i DN den 4 juli att den svenska bloggen är både ointressant och betydelselös (artikeln finns HÄR). Han syftar då på att bloggen som ett nytt media skulle ha möjlighet att påverka den politiska agendan. Det kan tänkas vara så även om han fått mycket mothugg. Vad som däremot fångar mitt intresse i hans artikel är följande mening: ”SOM-institutets nyliga undersökningar visar att bloggarna är en sluten arena där en liten grupp människor diskuterar saker som är intressanta för just denna lilla grupp av människor". Mm, tänker jag så kan det faktiskt vara. Bloggar och forum på Internet har de senaste åren gjort det möjligt för människor med särintressen att på ett helt nytt sätt dela erfarenheter med varandra. Tänk bara på hobbyn miniracing. När jag tävlade i början av 1990-talet var det "Allt om hobby" man läste och fick nyheter ifrån. Man hade också en hobbyhandlare och några klubbkamrater som delade med sig av det de visste. Men det var inte speciellt mycket. Idag finns det istället en handfull bloggar och några stycken forum där man i stort kan få all den information som man behöver för att bli kunnig och insatt i denna hobby. Man begränsas inte heller till en lite klick människor i sin klubb utan kan ta del av tankar och funderingar från alla världens hörn. Tänk bara på följande: MHF Skarpnäcks forum om offroad (el) har 1031 trådar och 8525 inlägg, RSB.se har 636 trådar och 9951 inlägg om eloffroad och oOple.com har allt som allt 26236 trådar och 259042 inlägg. Snacka om mycket information om en rätt liten hobby. Och intressant! Så det så Schulman.

Vad skulle man då kunna önska sig mer av? Ja, det finns en del saker som jag skulle välja läsa mer om. Bland annat saknar jag bra blogginlägg om alla race som går runt om i Sverige. De filmer som man hittar på Youtube duger oftast inte. Kvalitén är för dålig. Då är det roligare att läsa en text om racet och se på några bra och välutvalda bilder. Jag skulle också vilja ha lite mer opartiska tester om alla nyheter som kommer. Inlägg som belyser både fördelar och nackdelar med en ny bilmodell eller en ny motor. Mycket av de här testerna hittar man i forumen men de har ofta en förmåga att bli väldigt partiska.

Oavsett vad Schulman tycker så är våra gemensamma forum och våra personliga bloggar intressanta för att utveckla vår hobby. Själv skall jag försöka bli lite bättre på att uppdatera och skriva inlägg som intresserar nybörjaren.

tisdag 7 juli 2009

Något gammalt, något nytt

Har nu äntligen fått lite tid att fixa till bloggen. Racekalendern är uppdaterad med Fredriks minne den 8 augusti. Skulle varit roligt att köra tävlingen med sitt speciella upplägg (speedway start) men resan från Skåne upp till Örebro är för lång. Satsar nu på att få möjlighet att köra RM i Trelleborg. Helst skulle jag vilja köra både 2WD och 4WD men står just nu utan fartreglage sedan det brann upp på NM. Om det bara blir en klass så kommer det bli 4WD. Fick definitivt mersmak för det på NM:et.

Sen är jag peppad på SCS i både Tomelilla den 29 augusti och i Sjöbo den 12 september. Sjöbo har definitivt en av mina favorit banor.

Sen kör danskarna en offroad cup - Offroad DRCMU - också och det hade varit enormt roligt att få komma över och köra ett race där. Kanske kan bli något på Midtjyllands RC-Arena den 5 september. Mer om deras tävlingar hittar man HÄR.

Jag har också lagt upp två nya bloggare i min lista. Markus RC Blog och Hottuna RC buggy. Roligt att det nu är så många som bloggar. Själv skall jag försöka vara lite flitigare på att uppdatera, men kan inget lova. Just nu går allt tid åt att vara hemma med barnen och förberedda flytten.

fredag 3 juli 2009

NM på Green Hill

Här kommer en sen uppdatering av Nordiska mästerskapen dag 2, alltså 4WD på söndagen. Det blev en välförtjänt seger till PerErik Nordman - SMK Dala Falun - på Green Hill. I 4WD var han relativt ohotad i de två första A-finalerna och hans snabbhet och säkerhet tog honom till seger. Själv debuterade jag som 4WD-förare och dessutom första accet på bana sedan tävlingen inne på Stubben i april. Nervöst, nervöst.

För egen del började dagen inte så bra. Hade limmat två framdäck med, vilket jag inte viste, de gamla fälgarna fram till Lazern. Detta resulterade i att bilen inte gick ner i besiktningslådan. Som tur var fick jag köpa ett par nya däck av PerErik och så hade jag ett par godkända fälgar i reservlådan. Det blev att ta ut bilen på den första jungfrufärden som var första, och enda, träningsomgången. Vad jag snabbt kunde konstatera var att det är roligt att köra 4WD.

Efter detta lyckades jag sedan bränna ett fartreglage och köra sönder ett stötdämparfästebak. Kai var dagens hjälte när han lånade ut ett av sina fartreglage till mig. Stort tack Kai du räddade min dag! Han på grund av haveriet bara köra två kvalomgångar och blev siste man i sista finalen. Fick starta på ruta 11 och nu kunde det ju bara bli bättre.


A-finalerna

Om min egen körning aldrig verkar bli bättre så var det desto roligare att se på de 10 förare som tog sig till A-final. Här blev det riktig bra och sevärd racing.

Per-Erik tog TQ och såg mycket säker ut i sin körning under kvalen.

PerErik skapade sig en liten ledning som han sen höll under den första finalen. Här tätt följd av Mikael Johansson, MHF Skarpnäck. Obs bakgrunden! Roligt att det kom många besökare under dagen.

PerErik bjöd på snygg körning även i A-final 2. Christoffer Svensson - Staffanstorps HS - och Mikael Johansson och Ketil Pettersen - Trondheim RC Bil Klubb - låg tätt bakom. PerErik gick in som segrare även i denna final och blev därmed vinnare. Stort grattis PerErik!

Johannes Edrén - MHF Skarpnäck - tog sig till A-final och startade från ruta 10. Roligt var det också att Mattias Forsberg - MHF Skarpnäck - tog sig till A-final. Starkt jobbat!

PerErik stod över sista finalen och det blev en öppen strid om de sista pallplatserna. Här är det Ketil Pettersen som var bra med i striden. Vann denna sista final gjorde Christoffer Svensson som därmed kunde ta hem andra platsen följd av Mikael Johansson.

Några av bilarna från A-finalen.

Lite bilder från dagen

Dallas Mathiesen var dagens domare. Riktigt, riktigt roligt att klubben hade fått ditt honom. En stort internationellt namn inom sporten. Hans son Fredrik var under dagen mekaniker åt Christoffer Svensson.

51 startande! Mycket folk och härlig racekänsla.

En del pappor kör andra mekar. Här Mikael Johanssons pappa.

PerErik vid mekbordet.

Den här Schumachern brukar man inte se så ofta i Sverige. En del norrmän körde med bilen och jag tycker det är en av de snyggare 4WD-bilarna just nu.

Hur gick det?

När det drog ihop sig till final samlade jag ihop mig och fick till några bra race i mina två finaler. Speciellt i sista finalen hade jag ett riktigt roligt race med Marco Schenk - MHF Skarpnäck - där jag på de sista varven hade en liten ledning men där han körde lite fortare och närmade sig. Men jag höll ihop och lyckades gå förre in i mål. Körde upp mig fem placeringar och hamnade på en 47-plats. Första 4WD-racet för mig och första gången jag körde 4-WD på bana. Det var riktigt roligt och förmodligen fortsätter jag med 4WD under sommaren och låter 2WD vila ett tag.

Alla på MHF Skarpnäck hade gjort ett enormt bra jobb. Allt funkade perfekt under hela dagen. Banan och anläggningen var super. Synd bara att man inte kan skryta att man varit en del av det.