torsdag 23 april 2009

Renovering av Ultima RB5 III


Det fjärde och näst sista steget i renoveringen av RB5:an är att få rätt på bakvagnen. Denna byggs ihop i steg sexton till tjugosex i byggbeskrivningen. På min egen bil sitter uppgraderingskittet med de "nya" - är inte så nytt längre - tornet, bärarmarna, hubbarna och kortare stötdämparhus. Jag satte på detta inför vintersäsongen och dessa delar är av denna anledning i bra skick. Annars är det just bakvagnen som får ta mycket stryk och om delarna inte är slitet så är de ofta nya eftersom de precis körts sönder. För egen del sitter där nu en ny T-platta och några bärarmar och har också gått under vintern.

I steg sexton byggs stötdämparfästet ihop och det bör man kontrollera extra noggrant då man ofta landar på det när man misslyckas vid hopp. Skruvarna som stötdämparna sitter på är ofta skadade och bör byttas. I steg sjutton är det bulkheaden och tillhörande "Ball stud:s" som skruvas ihop och det är delar som också får ta mycket stryk (se bild). På min bil var dessa delar hela och får därför sitta kvar ett tag till.

I steg arton byggs T-plattan. Titta extra noggrant vid skruvhålen då det lätt blir sprickor här. Är plattan sönder så satsa på en platta i komposit (UMW505). Något dyrare men min erfarenhet är att den håller bättre (men köp två direkt för du kommer köra sönder även den).

Kostand för två skruvar: 6 kronor

I nästa steg (nitton och tjugo) monteras bärarmarna på T-plattan. Bärarmar och infästningar är utsatta så kontrollera att de inte är skadade. Lite glapp i bärarmsinfästningarna får man räkna med och jag brukar inte vara för snabb på att bytta ut infästningarna. Några av bussningarna var dock slitna på min bil och byttes ut. Jag hade några över från bygget av Lazer:n men annars finns det tre olika modeller att välja på. Original i plast (LA213), i delrin (LAW32) eller stål (LAW39). Det billigaste alternativet är de i plast (dock måste de byttas ibland vilket man inte behöver göra med de i stål).

I steg tjugoett och tjugotvå skruvas transmissionen på T-plattan samt motorskyddet. Motorskyddet kan ibland vara lite slitet men det fungerar bra även så.

Kostnad för LA213: 68 kronor


I steg tjugotre byggs drivaxlar och hub. Kontrollera så att hub:en är hel och inte "ball stud:en" böjd. Kullagrerna kotrolleras likt tidigare och rengörs samt smörjs. Mina rullade på bra men kommer förmodligen snabbt slitas när jag börjar köra ute. Drivaxlen är en kritisk del och det brukar ofta vara lite glapp i dem. Eftersom de är relativt dyra är min åsikt att hellre köra slut dem än att köpa nytt. Mina egna glappar något men de får hänga med ett tag till.

Om inte "Clamp Whell Hub" (order nr. LAW30) sitter på så är detta en bra investering. Man kan också fundera på att bytta muttern (läs mer om detta HÄR).

I steg tjugofem och tjugosex byggs stagen. Bytt "Ball end:sen" om de är böjda.

Sammanlagt kostnad så här långt (steg I, II och III): 381 kronor


Nu är det bara stötdämparna kvar att renovera sen är bilen klar för sommarens drabbningar.

fredag 17 april 2009

Renovering av Ultima RB5 II



Renoveringen fortsätter. Just nu har jag fixat till transmissionen, steg elva till femton i byggbeskrivningen. Här har jag inte gjort en regelrätt renovering utan under vintern har jag köpt på mig delar för att kunna montera in en ny transmissioner och ha den gamla som reserv. Tanken är att snabbt kunna bytta vid tävling om diffen rasar eller om kuggarna åker. Men i det här inlägget kommer jag inte skriva så mycket om den nya transmissionen utan om renovering av den gamla (som fortfarande fungerar bra).

I steg elva byggs diffen. Om diffen fungerar bra kan man komma undan med att göra en enkel ombyggnad. Hur man gör det kan man läsa HÄR. Gå igenom alla delar och kontrollera att de är hela. "Outdrives:en" får ta mycket stryk och bör kontrolleras noggrant liksom själva drevet och kulorna. Diffen i min bil är i bra skick och jag bygger om diffen och bytter ut drevet (UM509).

Kostand för UM509: 55 kronor

I steg tolv passar jag på att bytta ut mellandrevet som ingår i UM509 (obs att dreven alltid skall monteras in i på samma sätt då de slits i rotationsriktningen). Kolla huvudaxelen (bilden) extra noggrant och att tänderna inte är slitna samt att axeln inte är böjd och därmed vobblar. Huvudaxelen kostar runt 200 kronor och är en tråkig utgift att behöva lägga ut. Vid köp av begagnad bil hade detta varit en av de grejer jag hade tittat på för att kunna förhandla om priset. Gå också igenom kullagren och rengör dem samt smörj upp dem. Kullagren i min transmission rullade på fint.

Lägg motorfästet mot ett plant underlag och kontrollera att det inte är böjt. Är det lite böjt och man inte vill betala för ett nytt kan man försöka böja det rätt lite försiktigt.

I steg femton byggs transmissionen klart med huvuddrev och slirplattor. Kyoshos huvuddrev är rätt kast och av mjuk plast så kuggarna åker titt som tätt. Fick bytta mitt huvuddrev (LA206.78), vilket kostar 56 kronor. Mina slirplattor (LA205) har jag aldrig bytt och de är rejält slitna. Nya kostar 126 kronor. Kontrollera att slirdiskarna är plana och hela.

Kostnad för LA206.78 + LA205: 182 kronor

Sammanlagt kostnad så här långt (steg I och II): 307 kronor

torsdag 16 april 2009

Inför premiärtävlingen i Trelleborg



Säsongens premiärtävling i Trelleborg närmar sig och jag är nog inte den enda som längtar till att få ratta buggy utomhus. Att man dessutom har fått till en SC-tävling i Trelleborg är desto roligare. Just idag den 16 april är 12 förare anmälda. Än så länge en låg siffra men desto roligare att det är förare från större delen av Sverige. Vad sägs om Väst-8 (Göteborg), SMK Dala-Falun (även om PerErik bor i Stockholm), Ljusdals MS och så ett gäng från MHF Skarpnäck i Stockholm. Fler namn kommer självklart att droppa in så det här kan bli hur roligt som helst. Gör själv din anmälan HÄR. För att ta tempen på Trelleborg skickade jag iväg ett gäng frågor till Kai Koivuranta och till Jonas Johansson, båda kör för Trelleborgs MK.

Kai.

Kristofer: Trelleborgs MK satsar på två stora race i år, SC och RM. Roligt! Kommer vi att få se en come back av en av Sveriges mesta OR-klubben de närmaste åren?

Kai Koivuranta: Japp har fått full support från huvudklubben att utöka verksamheten för ungdomar. Med allt vad detta innebär (stora tävlingar mm.mm). Har planer på att köra rubbet igen SM, NM, EM och avsluta med VM, men måste beta av alla innan tror att dom skulle bli tokiga om jag hittar på för mycket sånt igen:-)

Kristofer: Det har varit många stora race på banan i Trelleborg. Kan du nämna de största och vilka år de kördes?

Kai: SM 1995 Niklas Håkansson Trelleborgs MK vann 4WD. NM 1997 Teppo Kauppinen Finland vann 2 WD Teemu Leino Finland vann 4WD. Tror att Daniel Asper och Fredrik Matthisen var bästa svenskar. Och så körde vi EM 2000.

Kristofer: Vilka stora förare har varit i Trelleborg och kört?

Kai: Jukka Steenari, Finland (7ggr EM mästare), Craig + massa andra från England. Hubert Höngil Österrike + alla andra topp förare från övriga Europa vid EM-2000.

Hupo vann 2WD 2000 med en Losi XXX.
Jukka vann 4WD 2000 med en Losi-XX4WE.

Kristofer: När kördes de första racen i Trelleborg? Själv var jag ju där och tävlade i slutet av 1980-talet.

Kai: Banan anlades 1986 och 1:a tävlingen kördes 1987, den så kalade Ladusvängen.

Kristofer: Ligger förra årets slinga kvar eller har ni gjort några ändringar i banlayouten?

Kai: Den ligger kvar med vissa ändringar (lol). Vi har lagt om vallen med mattan (kör inte upp och vänder)

Bilder på den gamla banan finns HÄR.

Kristofer: Några nya hopp?

Kai: Nä inga nya men dom gamla är ändrade lite grann för att få bättre flyt i banan. Vi har gjort en gigantisk feldoserad kurva, 2 meter hög, i stället för monsterhoppen längst bort. Nu kallad Pimpscorner (Daniel har aldrig gillat den kurvan).

Kristofer: Det var lite tunt med egna förare från Trelleborgs MK på förra årets race. Hur ser det ut den här säsongen?

Kai: Till SC ställer klubben upp med 4 förare resten får hjälpa till att köra tävlingen

Kristofer: Du är själv anmäld det här året, förra året fick du och många andra klubbmedlemmar agera funktionärer. Har det löst sig i år så ni själv kan köra?

Kai: Efter som Trelleborgs MK är en stor klubb som arrangerar allt från RB till Rally så har vi inom RB hjälp till vid Rally tävlingar, så ställer dom andra upp och hjälper oss tjänster och gentjänster (Jonas och jag kommer från Rallysidan från början).

Kristofer: Jag lyckades vinna över dig på Green Hill på förra sommarens RM, kommer jag ha någon chans att upprepa det på din hemmabana?

Kai: Varför inte! Banan är ny för i år och jag hinner inte träna tillräckligt innan SC. Men tänk på att vi kör på lera och inte på astroturf. Blir mycket halare. Sen kommer frågan på våran bana: Lipo eller Nimh? Vi har testat Lipo kontra Nimh och vi fick vikta upp bilen rejält (samma vikt som med nimh) för att få bilens inställningar att passa banan!

Tack Kai!

Gänget i Trelleborg.

Jonas Johansson är en av Trelleborgs hemmaförare. Han kör Team Associated B4, med en LRP X11 7.5T motor och ett LRP Sphere competition 07 reglage. Drivkällan är Intellect 5000 lipos. Han har en Futaba 3PM 2.4Ghz sändare.

Kristofer: Har du kört premiären ännu?

Jonas: Ja premiär turen gick idag 13/4 och jösses vad rattrostig man är.

Kristofer: Vad är din upplevelse av årets bana i Trelleborg (förutom att den är Sveriges bästa)?

Jonas: Det har blivit några ändringar sen förra året, så det är bättre flyt i körningen nu men den är hal.

Kristofer: Till första tävlingen är det begränsningar på däck till Team Losi Big shot och Proline Hole shot. Vilka av de två däck kör hemmaförarna på i 2WD respektive 4WD? Vad föredrar du själv?

Jonas: Har inte hunnit testa så värst mycket på årets bana men just nu skulle jag välja Bigshot däcket till 2WD, 4WD åkarna har inte visat sig än men skulle nog tro att dom med kör på Bigshot

Kristofer: Du kör med LiPo den här säsongen. Kommer du vikta bilen något inför racen på er bana? Hur mycket?

Jonas: Ja det är en väldigt bra fråga, men jag tror att jag kommer att vikta upp den. Hur mycket? en tegelsten så den ligger som ett strykjärn på banan... eller jag vet inte än, skall testa lite vid nästa körning.

Kristofer: Har du någon bra Set Up för B4:an till banan som du vill dela med dig av?

Jonas: Jag är värdelös på setuper så jag brukar köra standard setupen och försöker ta mig fram med den :)

Tack Jonas!

Min Set Up för RB5:an på Trelleborg liknar den som jag använde på tävlingen i Sjöbo förra året och den Set Up:en hittar man HÄR.

tisdag 14 april 2009

Renovering av Ultima RB5 I

Lagom till påsk känns det som ett bra tillfälle att påbörja en renovering av RB5:an till säsongens första race i Trelleborg. Gjorde en större genomgång på bilen innan vintersäsongen och har sedan kört måttligt med den under vintern. Men det tar hårt på delarna att köra på ”Stubben” så det kan vara värt att inspektera varje del av bilen lite extra noggrant. Har därför bestämt mig för att följa bruksanvisningen och renovera steg för steg. Lägger samtidigt upp lite text och bilder om detta här på bloggen. Kan tänka mig att det finns ett intresse för detta för alla som planerar att köpa en begagnad RB5:a men är osäker på vad som behövs byttas och vad det kostar. Kommer därför också skriva ner kostnaderna för denna renovering.

Min filosofi för renoveringsprojektet är att göra det så billigt som möjligt. Alltså, hellre fortsätta köra med en del som är lite sliten men helt okej än att byta. De delar som är defekta kommer givetvis att byttas ut. Bilen är i hyfsat bra skick och jag har kört aktivt med den under en utomhussäsong och en och en halv inomhussäsong. En hel del delar är utbytta under dessa säsonger.

De första tio stegen i bruksanvisningen är byggandet av framvagnen. Här är del ett till tre och sju till nio ihopbyggt och genomgått. Inget bytt. Plastdelarna var i bra skick. "Front suspension mount" (UM502) får ta mycket stryk och bör undersökas noggrant. Passade på att bytta ut denna del till en GHEA "Bulkhead fram Mässing RB5" som bland annat Everöds RC säljer, men inget som är nödvändigt för att få RB5:an att fungera bra.

Kullagren kontrolleras att de rullar bra och rengörs sedan. Lite ny olja och de rullar bra. Ett av de fyra kullagren börjar bli slitet fram men det får hänga med lite till.

"Ball cups:en" är alltid utsatta och en del byter ut dessa till större tävlingar. Själv kör jag med dem tills de går sönder. Kyoshos nya hårdare "Ball cups" (UM112H) håller bra.

Servoräddaren, steg fyra och fem, skruvas sönder och inspekteras. Kullagren oljas. Allt helt och inget att bytta. Kulledsdammskydd är bra att ha när man kör på våra dammiga banor. Mina slet jag ut förra säsongen så nu åker det på nya (UM145).

Kostnad för UM145: 64 kronor

Framvagnen monteras på chassit i steg sex, i steg 10 monteras stötdämparfästet. Jag kör på original chassit och det är vid det här laget rejält repat. Eftersom det inte har några andra skador fortsätter jag köra med det. Skruvarna för stötdämparnas infästning upp tar mycket stryk och brukar vara böjda. Byter ut dessa för en kostnad av cirka 6 kronor.

Kostand för två skruvar: 6 kronor

Sammanlagt kostnad så här långt: 70 kronor

lördag 11 april 2009

Det handlar om vikt

Det här är kanske redan överspelat och gammal skåpmat men jag har länge funderat på inlägget och skriver det därför. Med de nya lätta LiPo:sarna kommer vi få helt nya möjligheter att pressa vikter i både 2WD och 4WD. I just 2WD har det varit så att många tidigare viktat sin bil för att få en bil som upplevs som lugnare. Men under våren har det kommit signaler från bland annat USA att man tack vare LiPo:s har börjat jaga gram och köra 2WD vid den lägsta viktgränsen som tillåts enligt reglementet. Först skrev Jimmy Röjsel på sin blogg (HÄR) om några nya mjuka fjädrar som Losi släppt och nu senast skrev Lars Jonsson om Ryan Maifields Set Up från Cactus classics där Ryan just valt den lägre vikten (inlägget hittar du HÄR). Så min fundering är om vi kommer att se detta gramjagande i Sverige till sommaren eller om vi kommer fortsätta vikta bilarna och köra 2WD à la 1700 gram.

Personligen tror jag på de tyngre bilarna på våra svenska banor och det av en enkel anledning: de blir så snabbt uppkörda och därmed ojämna och hålliga. Det hela handlar om ”Sprung weight” och ”Unsprung weight”, alltså att få ett relativt tungt chassi som blir som en projektil över ojämnheterna när bilen väl börja röra sig och så lätta och lättrörliga bärarmar som snabbt anpassar sig till ojämnheterna (det som är ”Unsprung weight”). Bilen blir så klart inte lika snabbt i kurvorna, men att vara snabb i kurvorna har man ingen nytta av om bilen flyger och far all världens väg. Fördelen då med LiPo och viktning är att vi ytterligare kan sänka bilens Center of gravity genom att lägga vikterna under accen till exempel. Daniel Persson har menat att vi härigenom kommer kunna sänka 120-150 gram med 0.5-0,8 millimeter, vilket ändrar bilens Center of gravity rejält.

En annan fördel med en tung bil är att den inte blir så känslig på Set Up:er. Set Up:en har förmodligen inte Ryan några problem med, men för en b-förare som mig är en mindre känslig bil guld värd eftersom jag oftast inte får till det.

Så; har du inhandlat nya vikter i vår eller plockat fram Dremlen?

torsdag 9 april 2009

LiPo beställt

Nu har jag beställt mina LiPo för sommaren: två stycken Corally LiPo Saddle Pack. 4200 mah och 35C känns som en bra början för både min 4WD och min 2WD. Kan hända att jag kompletterar med en eller två Stick Pack på 5000 mah och 25C under sommaren. Priset hos Corally Sverige är just nu 790 kronor vilket är överkomligt tycker jag framför allt med tanke på att man inte behöver beställa utomlands och att Corally alltid gör bra racegrejer. Enda nackdelen skulle möjligtvis vara att man valt Deans T-kontakt och inte Guldkontakter på Saddle Packet (men det passar mig eftersom jag alltid kör med Deans).

Corallys Lipos (artnr. 48251 och artnr. 48243) är EFRA och SBF godkända.

Mer info finns HÄR.

fredag 3 april 2009

Sommarcupen 2009

Smk Dala Falun förra året. PerErik Nordman diskuterar däcksval eller nåt med förare på ställningen.

Nu ligger Sommarcupens tävlingsdatum ute på www.sommarcupen.se. Följande tävlingar kan man se framemot:

2009-05-23 Smk Söderhamn
2009-06-13 Smk Dala Falun
2009-08-29 Smk Söderhamn
2009-09-05 Amf Årsunda

Roligt att det blir race i Årsunda!

torsdag 2 april 2009

Byggprojekt Lazer ZX-5 FS, del VII

När vi körde den organiserad träning på "Stubben" för någon vecka sedan hade jag med min ZX-5 och fick då några tips som jag tänkte dela med mig av. För det första har jag alltid undrat varför bärarmarna på både ZX-5 och RB-5 har skruvhåll som man inte använder. Tydligen är det så att man sätter en skruv där för att förstärka bärarmarna. Niclas Månsson var snäll att berätta detta för mig precis när jag kört in RB-5:an i det stora hoppet på träningen och knäckt av en bärarm precis vid skruvhållet. Så nu sitter det extra skruvar på både RB-5:an och så här på ZX-5:an:

Fram!

Bak!

PerErik Nordman hade också med sin ZX-5:a. Han hade valt att bytta ut alla stag till ASS blåa titanstag. Blev inte klok på om det var för att all metall på bilen skulle vara blå (blåa skruvar var beställda) eller om de nya stagen från Kyosho inte höll måttet. Själv kommer jag att testa mina ett tag och se om Kyosho nu verkligen har tagit sig i kragen och fixat fram ett par stag som håller.

Ett annat tips jag fick av PerErik var att använda skruvlåsmedel på batteri strap skruv från ASS. Tydligen vill de gänga upp sig själv när man kör. Men det är ju ett tips som är lätt att fixa (mer om denna mod finns HÄR).

Lite ny elektronik är beställd men verkar dröja, så jag har bestämt mig för att ta fartreglaget och motorn i RB-5:an och förra över det till ZX-5:an. Känns som inomhus säsongen är slut här uppe i Stockholm nu och jag behöver verkligen köra några acc utomhus och testa det där med 4WD.