måndag 23 mars 2009

Alla dessa val!

Nu kom ju äntligen SBF:s lista över tillåtna LiPo:s i Sverige (finns som pdf HÄR). Och den kompletterar Efra:s LiPo-lista som kom för några veckor sedan (finns som pdf HÄR). Man kan ju också fortsätta att köra med NiMh om man vill (och då finns listan HÄR (även den som pdf). Förutom att då köpa nya batterier måste man ta en funderare på vilka motorer och laddare som man kanske bör investera i. På den organiserade träningen på "Stubben" i lördags körde några stycken med LiPo och det var kanske därmed också den första gången i Sverige som LiPo användes under mer tävlingsliknande förhållande i 1:10 OR. Jag passade på att fråga runt och ta lite bilder på vilka grejer som användes och vilka motorer man tänkte köra med till sommaren.

Laddare
Man kan lugnt konstatera att valet av laddare aldrig har varit enklare. Om det tidigare har varit mycket filosofi om vilken laddare man skall ha och hur man skall ladda, verkar nu allt fungera (nästan). Urvalet i lördags var stort:

Mattias Forsberg körde med två laddare från Orion av "Clubman" sort.

Daniel Persson körde med laddaren Speed Power från Speed Passion.

Thomas Pettersson har en laddare av märket Mystery.

Daniel Björquist laddade med en Swallow AC/DC EQ laddare.

Ronny Gutå hade nog den minsta och billigaste laddaren, en Graupner LiPo charger 4.

Anders Oxonius hade en stor laddare från Graupner, en ULTRAMAT 16.

Och slutligen; Stefan Svensson laddade med en Hot Power.

Motorer
Jag passade också på att fråga vilka motorer som man skulle välja till sommarens race.

Mattias Forsberg körde med en LRP X12 och kommer att fortsätta med detta i sommar. Han kommer ha köra med följande:

2WD: 7.5 och 8.5
4WD: 5.5 och 6.5

Daniel Persson kör också LRP X12 med det nya XX-reglaget, också det från LRP. Följande motorer kommer han ha:

2WD: 7.5 och 8.5
4WD: 5.5 och 6.5

Stefan Svensson körde med en LRP X11 6.5 och skulle fortsätta med det under sommaren.

Slutligen pratade jag med Thomas Pettersson och han berättade att det var Novaks Light-motorer som gällde. I 2WD stod det mellan en 6.5 eller 7.5 och i 4WD kommer han att köra 5.5.

Hoppas det kan vara till hjälp för er som inte bestämt er. Själv kommer jag att också köra med LiPo även om jag körde med mina gamla NiMh i lördags. Fortsätter ladda med min Swallow AC/DC EQ laddare, den kommer att fungera bra att börja med (måste köpa till en sådan där skyddspåse bara). Kan hända att jag köper något mindre under säsongen, men först när jag sett vad alla andra använder (att följa strömmen är min melodi denna sommar). Till min 2WD är en Novak Ballistic 7.5 beställd och i min 4WD kommer jag till en början fortsätta köra med min Orion 5.5 som jag köpte förra sommaren.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Jag kommer att köra X-11 7.5 i min B4, sen får vi se om det funkar eller ej. just nu ligger mina IP 5000 Lipo accar och väntar på första test körningen.

Kris sa...

Låter som en bra kombination! Tänk om man ändå hade allt liggande. Just nu känns det långt borta att man skall ha två bilar rullande på LiPo om en månad. Men, men det skall säkert gå att ordna.

Var har du inhandlat dina LiPo:s? Och vilken laddare kommer du att köra med?

Unknown sa...

Jo skönt att man har allt som behövs, synd att man inte kan testa det nu bara :( Men banan är snart klar (förhoppningsvis) och då skall det hård testas :)

Jag beställde mina lipos från rc-mushroom gick hur smidigt som helst och till hyfsade pengar, och jag kommer att använda den laddaren jag redan har dvs Swallow AC/DC EQ

TpParts RcXtreme sa...

Med all säkerhet blir det Vampire Lipos Saddle 4200 2st...

Kris sa...

Vampires LiPos verkar vara ett riktigt bra val. Som det ser ut just nu verkar det bli två stycken Lipos Saddle från Corally för min del. Har inte hört så mycket om dem egentligen men Corally brukar göra bra race-grejer.


P.S. För dem som vill läsa mer om dessa så finns de här: http://www.vampire-racing.com/index.html

Kris sa...

Jonas: då får vi se om Swallow AC/DC EQ håller måttet. Hade varit skönt att slippa köpa en ny laddare också.

Wadde sa...

Jag har en Graupner lipo charger 4 till salu,

Sånn som ronny har

200kr kan du få den för=)
Använt den en gång,

Mvh//AndreasWadell

Kris sa...

Varför bara en gång Andreas? Är den inget bra?

P.S. Ursäkta sent svar, har varit på resande fot.

TpParts RcXtreme sa...

Hittade Intelects 4200 saddle..65 dollar packet e enl mig riktigt bra. 2 st sådana o man e räddad....Vampire e fortfarande en het kanidat. Även Yongtong från Kina, har 4600 saddle, 20c