lördag 23 februari 2008

Träning III

Egentligen finns det inte så mycket att skriva om denna tredje träning mer än att den var väldigt givande. Hann under träningen köra fyra laddningar och därmed ett antal varv på en helt nylagd bana som var riktigt svår. Framför allt var det de olika hoppen, där en del av dem var lagda på ett sådant sätt att man var tvungen att ha rätt hastighet in i hoppet för att inte slå en volt med bilen och lägga den på tacket. Mycket tid av träningen gick åt att få in rätt rytm och komma in i hoppen med rätt hastighet och rätt vinkel.

Försökte också bli lite djärvare i hoppen. Eftersom jag inte har fått in en perfekt körteknik och är lite varsam för att inte ha sönder delar på bilen, blir min körning på visa partier av banan lite väll långsam. Framför allt försökte jag på denna tredje träning vara lite djärvare i trippeln där jag normalt glider över alla tre hopp. Nu försökte jag mig på att glida över det första hoppet för att sedan dra på och hoppa över de två sista hoppen. Fick inte riktigt till det under träningen, utan hamnade oftast med chassit uppe på det sista hoppet. Måste alltså träna, träna, träna.

Differentialen fungerade utmärkt under hela träningen. Tycker mig dock märka ett begynnande rassel, men den kommer hålla några träningar till. Hoppas jag!

Differential I

Differentialen har under en längre tid rasslat och kärvat, så efter förra träningen var det dags att bygga om den. Detta är första gången jag bygger om differentialen efter det att jag satte ihop bilen. I de flesta recensioner och diskussioner ute på Internet om RB5:ans differential framhävs det att de stålkulor som följer med byggsatsen inte riktigt håller i längden, utan att det är bättre att satsa på de mer hållbara keramiska kulorna. De senare kulorna är dyrare. Så för att göra ett litet test skall jag nu först bygga om differentialen med nya stålkulor och nya differentialbrickor och observera hur många laddningar det går att köra innan differentialen börjar kärva igen. Därefter kommer jag att bygga om differentialen med keramiskakulor och observera hur många laddningar det går att köra på dessa.



Här är hela transmissionen isär plockad. Det mesta är i fint skick och verkar inte slitet. Dock har axiallagren – kullagren som sitter vid differentialen – slitets ut vid körning och huvuddrevet har nötts något i kanten.



Renoveringen av differentialen med differentialbrickor (UM119), stålkulor (UM120) och differentialens ”thrust bearing” (BRG14TS) till en total kostand av 338 kronor. Till detta kommer huvuddrevet (LA206-76) 48 kronor och axiallagren (BRG100) 78 kronor.

Den nyrenoverade differentialen fungerar utmärkt och transmissionen rullar på utan motstånd. Nu får vi se hur länge detta håller! Återkommer med en rapport.

söndag 10 februari 2008

Go ahead, jump.

Might as well jump, jump!
Go ahead, jump.
Get it and jump, jump!
Go ahead, jump.

(Van Halen)



Träning II

Fredagens träning var en av de mer lyckade. Fick i ordning bilens inställningar, motorn fungerade utmärkt och det blev några riktigt bra rundor på banan (och utan att jag körde sönder något). Att det blev lyckat var tack vare alla tips från Kyoshos teamchef Fredrik Mathiesen, som var nere på klubben och tränade med sin Ultima RB5. Fick bland annat testa en högre kula framtill på ”Bulkheaden” och genast försvann den kraftiga understyrningen. Det visade sig också att jag kör på en för hård gummiblandning på däcken fram, vilket föranleder mig att köpa nya framdäck till nästa träning.

Att studera Fredrik Mathiesens körstil på den knixiga banan var mycket inspirerande – här finns ett och annat att lära sig. När Mathiesen hade hitta rätt spårval på banan och rätt inkörsfart på hoppen gick varv efter varv snabbt, mjukt och felfritt. Vad jag lärde mig var att jag måste träna på den mjuka körstilen och att göra så få fel som möjligt. Träningen inomhus är utmärkt för detta, då här finns många och svåra hopp där man kan nötta in körteknik. Snabbheten får komma senare.

Jag har tidigare lovat ett omdöme på mitt motorval Orion Method V2 13x2. Efter att nu har kört några laddningar med motorn måste jag säga att jag är mycket nöjd. Den är snabb och har bra kraft för att skapa möjligheter att klara av de allra svåraste hoppen. Tillsammans med accarna Orion Rocket Pack 3900 mAh blir det också långa körtider, vilket är bra för mig som måste träna, träna, träna. Den där riktiga kraften som gör att bilen skyter iväg som en racket saknas, men det beror nog mest på mina accar (trots dess namn). Det som jag inte riktigt får till är lödningen av motorkablarna. Kontaktytorna på motorn är kraftigt värmeavledande så att det mest blir kallödningar med min lödkolv på 60 w. Under fredagens träning blev jag tvungen att löda om ett antal gånger och förra veckans träning slutade med, som jag skrivit tidigare, en mindre rökutveckling. Måste alltså köpa en kraftigare lödkolv.

tisdag 5 februari 2008

Träning I

I helgen var det dags att testa den nya motorn och de nya inställningarna. Tog mig tidigt ner till lokalen på MHF Skarpnäck med fulladdade accar. En ny och knixig bana var lagd och jag fick snabbt ut bilen. Ganska omgående märkte jag att inställningarna inte alls fungerade. Bilen var kraftigt understyrd och ville mest dra sig ut ur kurvorna. Speciellt i kurvan innan raksträckan - där man drar på för att få med sig fart ut - kanade framvagnen ständigt ut ur kurvan och in mot väggen. Vid något tillfälle lyckades jag också kana in i väggen, vilket resulterade i att jag körde sönder infästningen på vänster stötdämpare. Klumpigt av mig, men jag får samtidigt också skylla på Kyoshos konstruktörer. De har inte riktigt lyckats med stötdämpartornet fram. I vissa lägen ligger stötdämparna emot tornet, vilket gör att infästningen på stötdämparen får utstå all kraft om man kör in i något föremål. Två infästningar gick sönder i lördags (vilket var exakt det antal infästningar jag hade i reserv). Även om jag är emot dyra options kanske det är värt att investera i Kyoshos ”Carbon Composite Front Shock Tower”, då de är tunnare och gör det möjligt att ha alla inställningar på stötdämparna utan att de ligger emot. (Infästningarna kostar 100 kronor som reservdelar och tornet kostar 160 kronor. Med enkel matematik kan man säga att jag hade tjänat in tornet om jag hade köpt det först och inte behövt köpa dubbel uppsättning infästningarna för sammanlagt 200 kronor) Vad gäller inställningarna kommer jag att fortsätta testa mig fram och får lov att återkomma med tips (om man nu kan kalla inställningar för en kraftigt understyrd bil för ett tips).

Motorn då? Jo, den gick väldigt bra den första accen även om jag nog hade satt på en för liten piong. Vid andra accen tappade den farten efter en stund. Jag körde vidare, trodde först att det var accen som började ta slut, men efter fem minuter stannade bilen helt. När jag kom fram till bilen såg jag att det rök från/runt motorn och när jag tog upp den märkte jag att piongen hade lossnat. Båda kablarna till motorn hade också släppt och hängde nu fast endast via kolens ledningstråd. Runt motorn fanns något klet som var fastbränt och som jag senare fick skrapa bort med skruvmejsel. Det verkar dock inte vara själva motorn som rök, utan snarare ludd från nålfiltsmattan som hamnat runt motorn. Förmodligen har accen flyttat sig när jag gjort ett hopp med bilen och samtidigt dragit loss kablarna från motorn. Kablarna har hängt kvar i kolens ledningstråd och skapad ginster som gjort att luddet börjat ryka. Det fanns ingen tid att fixa motorn på klubben, utan jag fick lov att åka hem.

Det var den helgens träning!