tisdag 24 februari 2009

Ghea Racing & RB5

Det svenska racingföretaget Ghea Racing har tagit fram Bulkhead (bilden) samt bakre infästningar för bärarmarna till Ultima RB5. Produkterna är tillverkade i mässing. Bulkhead:en väger 35 gram och skall användas för att tynga ner framvagnen och öka styrningen på RB5:an. Kan komma till stor nytta när vi nu skall börja köra med de lätta LiPo:sarna. De bakre infästningar för bärarmarna finns i olika utförande för att påverka anti-squat vinkeln samt toe in vinkeln bak.

Produkterna användes av Mats Angseryd och Niclas Månsson under helgens tävlingar i Norrtälje.

Mer info om produkterna finns på Ghea Racings hemsida som du hittar HÄR.

söndag 22 februari 2009

Tävling nr 5 i Mellansvenska Elbilscupen

Mats Angseryd - MHF Skarpnäck - under träningen med sin RB5.

Den femte anhalten i Mellansvenska Elbilscupen var i helgen Norrtälje och klubben Norrtälje RCM. Femton stycken buggyförare hade slutit upp och det skulle bli två fyllda finalheat. Banan var intryckt i en liten och trång gymnastiksal men arrangörerna hade lyckats få till det riktigt bra för oss som åkte buggy.

Banan
Klubben i Norrtälje hade utifrån förutsättningarna verkligen lyckats skapa en bra bana för buggy. Det är inte helt enkelt att få in hopp och hinder som både skall skapa svårigheter för buggyförarna och snabbt gå att ta bort så att track kan ut och köra på banan. Men i Norrtälje hade man lyckats!

Under förarställningen var två hopp placerade relativt nära varandra. En del förare tog båda hoppen i ett hopp och hade man tillräcklig fart - och mod - gick det bra. Bandelen avslutades med en hårnål.

Sen följde en svag böj där man lagt ut banmarkeringar. Riktigt förrädiskt! Många förare - inklusive mig själv - satsade gärna lite för mycket här vilket lätt resulterade i en rullning. Bansträckningen avslutades med ett hopp och sedan en S-kurva.

Efter S-kurvan var det ett nytt litet hopp och sedan ut på den korta raksträckan. Denna avslutades med en svepande kurva som ledde in i ett nytt kurvigt parti med ett hopp.

Kval

Uppställning inför en av kvalomgångarna.

Efter två träningsheat var det dags för första kval av tre. I Heat 1 körde PerErik Nordman - SMK Dala Falun - snabbt och jämnt. Han såg snabbt svårslagen ut. Niclas Månsson - MHF Skarpnäck - hängde också på bra. I den första omgången kval var de enda två förarna med varvtider under elva sekunder. I heat 2 körde Johannes Edrén - MHF Skarpnäck - snabbt och låg på en femteplats efter första omgångens kval. Bästa debutant! I andra omgången var topp tre oförändrat med Mats Angseryd på en tredjeplats. Johannes klättrade upp en placering efter en mycket jämn körning. Fästet började nu komma smygande i banan. I den tredje omgången hade Magnus Modin - Uppsala RC - fått fart på sin bil och knep den slutliga tredjeplatsen i kvalet. Mats och Johannes åkte ner var sin placering.

Magnus Modin satsar med sin B4 i en av kvalomgångarna. Fick upp farten i tredje kvalet och kunde kvalificera in på en tredjeplats till A-finalen.

Uppställningen inför A-finalen var därmed följande:

1. PerErik Nordman - SMK Dala Falun - RB5

2. Niclas Månsson - MHF Skarpnäck - RB5

3. Magnus Modin - Uppsala RC - B4

4. Mats Angseryd - MHF Skarpnäck - RB5

5. Johannes Edrén - MHF Skarpnäck - RB5

6. Calle Pledger - MHF Skarpnäck - RB5

7. Roy Gjemble - MSK Kvarnvingarna - B4

8. Jimmy Steén Röjsel - SMK Dala Falun - xxx-cr


Final

PerErik var snabb i första A-finalen.

Lördagen hade gått från tidig morgon till eftermiddag och det var dags för finalerna. PerErik Nordman förvaltade sin TQ-position väl i första A-finalen och kunde ohotad köra hem finalseger. Han var tämligen överlägsen med 29 varv och 11.933 sekunder, jämfört med tvåan Niclas Månsson på 27 varv 00.273 sekunder. Jämför man genomsnittstiden per varv i denna första final var PerErik en sekund snabbare än Niclas. Calle Pledger hade nu också fått upp farten och kunde köra in på en tredje plats.

I andra A-finalen fick Johannes upp farten och kunde köra in på en tredjeplats.

Final två gjorde PerErik en repris på första finalen. Han hade därmed plockat hem segern i deltävling 5 i Mellansvenska Elbilscupen. Grattis! Placeringarna under var förändrade och nu knep Mats Angseryd andraplatsen och Johannes Edrén tredjeplatsen. Det var därmed öppet om andra- och tredjeplatsen inför sista A-final.

PerErik efter segern med pappa Gustaf Nordman. Han kör 1:10 Stock 27 för SMK Dala Falun och blev den här dagen elva.

PerErik körde också sista finalen och kunde relativt enkelt plocka hem denna. I fältet under utspelade sig en hårdare kamp. Mats pressade för att få till en bra placering men hamnade bakom en bil som han skulle varva och kom inte om. Frustrerad satsade han för mycket i dubbelhoppen under förarställningen och körde sönder framvagnen. Några varv senare bröt Niclas med kraschad bakvagn. Calle Pledger fick inte till körningen i denna sista final och efter några misstag var han ute ur leken. En som det rullade snabbare för var Magnus Modin som lyckades köra in på en andra plats, varvet förre Johannes. Magnus tog därmed andraplatsen och Johannes tredjeplatsen.

Medan Magnus fick uppfarten i sista finalen...

...gjorde Mats ett misstag som slutade med kraschad bil.

Egna insatser

Själv slutade man näst sist. Inte så roligt men till mitt försvar så var de andra tretton förarna framför mig väldigt duktiga. Skulle verkligen behöva träna mer på banor likt den i Norrtälje. I sista finalen fick jag till en bästatid på 11.962 sekunder vilket är bra, men inte tillräckligt om de andra varven är nere på 13 och 14 sekunder. Har svårt att hålla spårvalet varv efter varv och måste träna på detta. Däremot gör jag inte så många misstag och det är ju bra! I de två B-finalerna behövde jag bara ta hjälp av kurvvakt en gång.

Vill passa på och tacka Andreas Wadell - SMK Dala Falun - och Mats Angseryd för hjälp med inställningarna på bilen!

Tack Rolf Karlsson för 1:1 körningen till Norrtälje!

Och tack Norrtälje RCM för en väl genomförd tävling och rolig buggybana!

torsdag 19 februari 2009

Byggprojekt Lazer ZX-5 FS, del IV

Efter att man fått rätt på styrningen är det dags att montera ihop bilens drivning. I ett första steg bygger man ihop dels slirkopplingen, dels de två differentialerna. Därefter är nästa steg inmontering av enheterna samtidigt som differentialerna då byggs in i sina respektive transmissioner. Kör man Ultima RB5 känner man igen sig en hel del när man bygger ihop dessa enheter då de har samma princip för uppbyggnad. Dock skiljer sig en del delar åt eftersom de skall passa två olika bilar.

Slirkopplingen är uppbyggd på samma sätt som på RB5 där det ligger två lameller på var sin sida om huvuddrevet och som sedan trycks ihop av två diskar i aluminium. Min erfarenhet från RB5 är att detta är en bra och fungerande lösning. Materialvalet i lamellerna är också bra och de håller länge.

Lamellerna är i två olika färger; röd och vit. Genom att köpa till en röd och en vit lamell ges tre olika kombinationer: röd-vit, röd-röd och vit-röd. På så sätt kan olika effekter på slirkopplingen uppnås.

Huvuddrevet sitter också mer skyddat på FS än vad det har gjort på tidigare Lazer-modeller. Lazern har varit känd för att det gått åt många huvuddrev när sand och grus kommit in i bilen och tuggat sönder drevet. Förhoppningsvis blir det lite mindre av detta på den nya Lazern. Dock är det samma gamla plastdrev som inte är speciellt slitstarkt. Tipset är att ha många i reserv.

Här är differential och ingående drev. Uppbyggnaden av differentialen är densamma som på RB5 och min erfarenhet är att den fungerar väldigt bra. Vad man dock behöver göra är att bytta ut 3/32-kulorna mot keramiskakulor och så slippa plant brickornas anläggningsyta mot kulorna. Hur man gör detta har jag skrivit mer om HÄR.

I en av Jared Tebos Set Up:er finns denna bild som visar att han kör med TC outdrives (Källa: Petitrc.com). Jag har försökt hitta mer info om detta men inte lyckats. Vet någon var man kan köpa dessa "outdrives"?

söndag 15 februari 2009

Byggprojekt Lazer ZX-5 FS, del III

Efter att bärarmar fram och bak monterats på chassit är nästa steg i byggandet motorfästet och servoräddaren. Lazer ZX-5 FS levereras med det blå motorfästet som tidigare har varit option. Kvalitén känns hög. Däremot har Kyosho valt en billigare plast i den främre, vad de kallar, "Center Mount" - alltså den del som övre chassiplattan skruvas fast i. Som option kan köpas "Carbon Composite Center Mount & Stiffener Set" (LA212H). Man får då en stor karta med delar där man bara har nytta av, om jag förstått det rätt, "Center Mount" och en del av servoräddaren. Jag är tveksam till att det är värt att satsa pengar på att få "Center Mount" i bättre kvalité, däremot ser servoräddaren ut att kunna behöva starkare plast. Så det blir kanske till att beställa en sådan karta trots allt.

Enligt bruksanvisningen behövs inte skruvlås på de undre skruvara till motorfästet. Jag tycker alltid det känns konstigt att inte ha skruvlås på skruvar som gängar i någon form av metall. Alltså; på med lite skruvlås. Skruvarna under servoräddaren skall också ha skruvlås, fast det står i byggbeskrivningen.

Här är de klenare delarna av servoräddaren! Kan kanske vara värt att uppgradera till "Carbon Composite". Vad man inte behöver fundera på är att bytta ut lagren till två stycken flänskullager 3x6x2,5 (jag köper mitt på Kullagerhuset och det finns HÄR). Med ett flänskullager kan man spänna muttrarna under servoräddaren ordentligt utan att vara rädd för att den skall gå trögt.

Racekalender 2009

Har lagt upp en racekalender för 2009 i vänstra menyn (endast race i Sverige). Klickbara länkar så klart! Och så kommer kalendern att uppdateras regelbundet.

edit. Höger menar jag så klart! Har fortfarande inte riktigt lärt mig det där med höger och vänster. Var väl en trött kille i förstaklass.

lördag 14 februari 2009

Vinterträning VIII

Osäkert in i det sista om jag skulle orka åka och köra på "Stubben" i fredags. Hade spenderat sex timmar på Tekniska museet i Stockholm med mina två barn och var mer eller mindre helt slut. Men jag tog mig samman och åkte iväg. Tillfällena att köra kommer sällan när man är småbarnsförälder.

Det blev en lyckad kväll. Fortsatte att testa lite olika set up:er, slipade ner ytterligare ett par däck och limmade ett par nya framdäck. Tycker det fungerar väldigt bra att köra med slicks inomhus. Man hänger ju inte med de andra som tränar på nabbat men att kunna glida lite med bakvagnen och uppleva lite utomhuskänsla är värt nästan alla frånåkningar en sån här kväll.

Har för övrigt anmält mig till den femte omgången av Mellansvenska Elbilscupen som arrangeras av Norrtälje RCM (körs nästa lördag den 21 februari). Det blir den sista för min del den här säsongen. Kommer inte ha möjlighet att köra de två avslutande då jag är uppbokat på annat. Trodde verkligen att jag skulle få möjlighet att komma iväg på fler men så blev/blir det inte. Trist!

Och till sist; Daniel Persson har lagt ut en teaser om LiPo-listan som kommer HÄR. Spännande, spännande!

torsdag 12 februari 2009

Byggprojekt Lazer ZX-5 FS, del II

Byggandet av Lazer ZX-5 FS börjar direkt på chassit vilket är spännande då man ser hur bilen växer fram. Efter en del mindre slipningar av chassit är det dags att börja skruva. Det första steget är att få ihop bärarmarna och underdelen av transmissionen fram. Kyosho håller hög kvalité på sina delar och det är inga problem att få allt att passa bra från första början.

De första stegen av byggandet klart! När man bygger ihop bärarmarna fram och bak kan det vara bra att ha tillgång till Kyoshos "3x5mm Sim Set" (order nr. 96641) för att bygga bort onödigt glapp. Själv behövde jag lägga i några extra brickor bak men inga fram.

Med lite diff-fet på skruvarna går gängningen av plasten lättare.

Från boken ”Radio Contral Car Manual" har jag hittat ett tips på hur man gör sitt eget bärarmsaxel brotchverktyg att rengöra bärarmarna med. Genom att fila upp nyckeln kan man lätt få bort gjutrester inne i hålen på bärarmarna. Kyosho brukar dock inte ha så mycket gjutrester i sina bärarmar.

I byggsatsen följer bärarms-"bushar" i stål. Väldigt bra och skönt att man inte behöver köpa detta som option. De tidigare i plast eller delrin har inte hållit så länge.

Också mycket tacksamt att man valt den främre bärarmshållaren i aluminium och inte plast. Denna del får utstå mycket slitningar vid krockar. Mellan hållaren och infästningen ligger också en plastinstans som kan byttas ut mot olika storlekar för att påverka bärarmarnas lutning. Smart konstruktion!

Nästa steg i byggandet är att få ihop bakvagnen. Den påminner en del om framvagnen och bland annat transmissionen är identisk. Sista steget i denna byggprocess är att skruva fast bakre "kofångaren". När man skruvar fast den i transmissionen trycker man samtidigt åt bärarmarnas infästningar så att en del av det glapp som fanns tidigare försvinner. Man får också se upp så att man inte drar åt denna skruv för hårt så att bärarmarna går trögt. De skall alltid gå väldigt löst och ledigt.

tisdag 10 februari 2009

Byggprojekt Lazer ZX-5 FS, del I

Varför väljer man Kyosho? För den självgoda attityden hos Kyosho Corporation så klart!

Det var ett tag sedan man byggde en bil från låda men nu är det äntligen dax. Har införskaffat mig en Lazer ZX-5 FS för att till sommaren komplettera mitt tävlande i 2WD med en del starter i 4WD. Målet är att ha bilen körklar till april och då börja träna inför sommarens drabbningar. Det kommer därför bli en byggtråd här på bloggen under februari och mars där jag beskriver byggandet av Lazern. Tanken med denna tråd är att ge lite tips till er som aldrig har byggt en RC-bil förut men nu vill komma igång. Jag hoppas också att ni som kört Lazern ett tag vill kommentera bygget och komma med värdefulla tips och idéer på hur man kan göra en bra bil bättre. I denna första del börjar jag med att presentera byggandets filosofi och vilka verktyg jag använder mig av vid byggandet.

Ett första råd är att alltid läsa och titta igenom byggbeskrivningen. Ett andra råd är att alltid läsa och titta igenom byggbeskrivningen. Och ett avslutande tredje råd är alltid läsa och titta igenom byggbeskrivningen. Att börja bygga hejvilt är oftast ingen bra början, utan med lite förberedelser om vad man ger sig in på brukar det gå bättre. I de bruksanvisningar som följer med byggsatserna ges oftast en mängd värdefulla tips som man som nybörjare har stor nytta av att läsa. Jag kan också rekommendera boken ”Radio Contral Car Manual. The complete guide to buying, building and maintaining” och kapitlet "Building a radio control car", här ges värdefulla tips (recension på boken hittar man HÄR).

Att få ihop en bil är oftast inget svårt, dock kommer man säkert göra en del mindre misstag på vägen som man lär sig av. Fördelen med en byggsats är ju att man alltid kan börja om från början om något blir fel. Mycket är vunnit om man från början har bra verktyg. I de medföljande bruksanvisningarna brukar en rad verktyg presenteras som antingen följer med byggsatsen eller som man får rådet att införskaffa. Själv tycker jag att följande verktyg gör byggandet enklare (lödkolv och karossborr borträknad):

Några riktigt bra insexnycklar och hylsnycklar underlättar bygget.

Övriga verktyg är spårskruvmejslar, muttermejsel, tång och en lämplig turnbucklenyckel.

Sen behöver man bra verktyg för att avlägsna plastdelarna från kartorna och snygga till dem. En sax och en bra avbitare är en bra början. En vass hobbykniv bör också finnas till hands och lite våtslippapper. Sen är det mitt hemmagjorda bärarmsaxel brotchverktyg, mer om det längre fram.

Ett skjutmått är aldrig fel att ha tillgängligt när man snabbt vill hitta rätt skruv.

Nu är det bara att sätta igång med byggandet!

Bilen är inköpt på Wentzels hobby i Stockholm, som för övrigt har fått en hemsida som man hittar HÄR.

lördag 7 februari 2009

Vinterträning VII

Medan det pågick en tävling i Mellansvenska Elbilscupen, närmare bestämt i Nyköping, passade jag själv på och åka och träna. Jag vet, man är tråkig och egentligen borde man ha åkt till Nyköping. Men jag orkar inte åka på alla tävlingar denna vår men träna däremot behöver man ju. Senaste jag var nere på "Stubben" och körde var i slutet av december så det var ett tag sen.

På vägen i träningslokalen satt nu denna snygga affisch designad av Lasse B4 på klubben. Så nu är det bara att boka datumet 27 och 28 juni. Mer info kan hittas på tävlingens officiella blogg som finns HÄR. Även oOple.com har en tråd om tävlingen och den hittar man HÄR.

tisdag 3 februari 2009

Och så var det en tävling till

Som alla säkert redan vet kommer MHF Skarpnäck ordna en tävling i form av träning på ”Stubben” den 21 mars. Det blir 2WD och om jag förstått det hela rätt även 1:18. Det är Niclas – Nille – Månsson som står bakom upptåget och det kan bli nästan hur kull som helst. Klicka in på MHF Skarpnäcks hemsida och läs mer på forumet under Offroad (EL). Själv är jag anmäld och tror det kan bli en bra täningstävling inför sommarens bataljer. Och för er som aldrig kört på ”Stubben” kanske det till och med kan vara värt en resa till Stockholm. Om inte annat så får man hoppa en massa.

måndag 2 februari 2009

Äntligen!

Nyhet 1

Äntligen har det nu utannonserats att Kyosho kommer att släppa en uppföljare till Ultima RB5 kallad Ultima RB5 SP Edition. Inte jättemånga nyheter på den nya bilen men nu slipper de som vill börja köra RB5:an att köpa både bil och de massor av uppdateringar som kommit de senaste två åren. Bra tycker jag! Frågan är bara vad vi som inte tänkte köpa ny 2WD i vår behöver komplettera för att ändå kunna stoltsera med en SP Edition på sommarens buggytävlingar.

På Red RC kan man läsa närmare vilka nyheter som kommer på SP Edition. Nyheten finner man HÄR. Sammanfattningsvis finns följande förändringar på den nya bilen:

• Längre bärarmarna bak, samma bärarmar som finns på Lazer ZX-5 FS.

• En stor förändring är en ny upphängning av bärarmarna och en förändring av transmissionen. På Red RC kan man läsa: "The lower rear suspension mounts on the chassis are revised to accommodate the longer suspension arms. The IFMAR legal maximum width is maintained by moving the suspension mounts 2mm towards the center of the chassis. The transmission housing is also modified to fit the new suspension mounts" (Källa: Red RC).


• Det låga bakre stötdämpartornet och de kortare cylindrarna i stötdämparna.

• En annan ”nyhet” är att bilen kommer med stötdämparna ”Velvet Coated Shocks”. De har också funnits ett tag men de flesta i Sverige kör fortfarande på de gamla standard stötdämparna som följer med RB5. I Kyosho informationen om stötdämparna skriver man: ”Threaded caps at both the top and bottom of the shock are included for easier maintenance and they allow the shocks to be built as an emulsion shock, or with optional volume-compensating bladders”.

• Den nya bilen kommer med starkare kulledshus.

• De bakre hubbarna är av den nyare varianten med endast ett håll istället för tre.

• Kyosho har förstått att de gamla "turnbuckle" i stål inte fungerade något bra och levererar bilen med något som håller.

• Fram är det nu de oranga fjädrarna som gäller.

• Och så till sist; den nya SP Edition levereras med karossen “Sword”. Har inte sett någon ordentlig bild på den karossen från nu och jag tycker den ser helt okej ut.

Frågan är då vad man behöver köpa nytt till sin gamla RB5? Om man redan har köpt UMW510 med bärarmar, hubbar, stötdämparfäste bak och så vidare, använder sig av de starkare kulledshusen (UM112H), har byttat "turnbuckle" till något som fungerar så måste det vara följande:

• Bärarmar bak
• Bärarmsfäste bak
• Den nya transmissionslådan
• Karossen
• Stötdämparna fram behövs byggas om med den nya cylindern

Det enda som det ännu, vad jag vet, finns beställningsnummer på är bärarmsfäste bak och transmissionslådan. Bara att vänta!

Vad jag tycker Kyosho kunde ha satt på den nya RB5 är det svarvade motorfästet (UMW509).

Nyhet 2




Nya fälgar bak till Lazer och Ultima kommer också. På Kyoshos hemsida skriver man: "Latest wheel design is a must have option for serious racing". Okej! W5202Y är ordernummer för den gula fälgen och W5202W för den vita fälgen.

Källa: Kyosho.com