söndag 27 februari 2011

What have you guys broken?

Titeln på detta inlägg låter lätt oroande, men är hämtat från en diskussionstråd på Kyosho forum där det pratas om vilka delar som man kört sönder på sin Ultima SC (tråden finns HÄR). Den typen av diskussioner brukar vara ganska bra om man inte vill köpa på sig en extra reservdelsbil, utan vill köra lite budget men samtidigt ha känslan att man har de delar som brukar gå sönder. Nu brukar ju standardfrasen vara att det alltid är den delen på bilen man inte har som reservdel som också går sönder. Den typen av skråck har jag inte så mycket tillövers! Då är det bättre med lite fakta och enligt killarna på Kyosho forum är det följande man kör sönder på Ultima SC:

• Rear hinge pin mount
• Rear shock tower
• Front bumper
• 4.8mm ball on the rear hub
• Rear hubs

Inte så mycket!

Utifrån detta och från tidigare erfarenheter med RB5:an skulle jag nog välja att ha följande i reservdelslådan:

• UM128 (4.8 mm Ball Stud)
• UM502 (Front Suspension Mount)
• UM505B (Front Knockle & Hub Carrier Set)
• UM508B (Gear Box Set)
• UM509 (Diff. Gear Set)
• UM519 (Rear Hub)
• UM555 (Front Shock Stay)
• UM556 (Rear Shock Stay)
• UM564-82 (Spur Gear)
• UM602 (Bumper & Support Set)
• UM606 (Suspension Arm Set)
• 97021H (4.8 mm Ball End Set)

lördag 19 februari 2011

Drevras

Så här har det sett ut de två gångerna jag kört med min Ultima SC-R (japp, har bara kört vid två tillfällen!). Senast var det i sista finalen på Indoor Racet i Furulund när jag raceade om andraplaceringen. Snopet att behöva bryta för att bilen inte håller! Jag har några olika teorier varför detta har inträffat:

Teori nummer ett: mellandrevet är klent och håller inte för den extra kraft som uppstår på grund av de tunga hjulen på en Short Course (hände aldrig på min RB5 och den har lättare hjul).

Teori nummer två: diffen är för hårt spänd och av denna anledning lossnar det bitar (på något sätt) från diffen som pajar drevet.

Teori nummer tre: mellandrevet sitter lite löst i transmissionshuset och på grund av skakningar går sönder.

Teori nummer fyra: diffen glappar i sidled och skapar någon form av problem som ger slitningar på mellandrevet.

Jag har bestämt mig för att det är teori ett och två som är problemet (eftersom det är lättast att fixa!). Och har av denna anledning inhandlat lite nya prylar (nya prylar löser ju alltid problem, eller hur?).

UMW513 är det starkare mellandrevet som kan köpas som extra tillbehör. Skall se om det är tillräckligt samtidigt som jag är noggrannare med att inte dra åt diffen för hårt. Och så samtidigt kunde jag inte låta bli att göra den där millimeter förskjutningen av motorn som sitter på de nya RB5 bilarna. Kostade några extra hundralappar och kommer förmodligen inte göra mig till någon snabbare förare men jag var spänd att få ta del av denna, vid det här laget, gamla lösningen. För denna uppdatering av SC-R behöver man både UM523 och UM524.

UMW513 och UM524 monterat!

UM523 monterat! I UM523 satsen följer också de fyra lite längre skruvarna med. Tanken med denna förändring är att bilen skall bli bättre balanserad men frågan är om man (läs jag) märker det på en Short Course. På bilden syns också motorfästet UMW509 som är ett extra tillbehör och som jag tidigare hade på min RB5:a. För att få rätt på distanser och kullager kan det vara bra att läsa instruktionen för denna uppgradering, den finns som en pdf-fil HÄR.

Så här långt har jag alltså fortfarande inget svar på varför jag har fått drevras, men får se när jag har möjlighet att prova den här lösningen.

fredag 18 februari 2011

Tebo goes Short Course

De flesta har säkert redan tagit del av den här setup:en som Jared Tebo kör på sin SC-R. För er som inte gjort det, här är den! Bilen blir mycket lugnare med denna inställning jämfört med original.

måndag 14 februari 2011

Mini-Z i vardagsrummet

För att ha möjlighet att köra lite extra RC hemma har jag plockat fram min gamla, gamla mini-z och byggt en bana i vardagsrummet (som enkelt går att ta isär och förvara i förrådet). Insperation till detta kommer från en diskussionstråd på RSB där det finns ett antal exempel och tips på hur man får detta att fungera. Utgångsmaterialet är en träningsmatta som finns att köpa på varuhuset Jula. Varje packet kommer om fyra delar som kan sättas ihop och för denna bana jag har byggt så har jag införskaffat fyra stycken packet.

För att få lite racingkänsla har jag använt mig av en nålfiltsmatta som jag klippt till och klistrat fast med Karlssons klister (fast det fungerade inte så bra, utan nålfilten släpper). Jag har också sprayat nålfilten med vitfärg och satt ditt målade stoltassar som curbs (fungerar inte heller så bra då de lossnar när man kör på dem). Ett annat problem är kanterna mellan mattorna, ibland studsar bilen på dessa. Det är, med andra ord, en del intrimning kvar för att få banan att fungera perfekt!

Från Hudik Hobby har jag köpt några meter självhäftande banmarkering. Denna banmarkering är väldigt skonsam mot bilens kaross. Tyvärr går den snabbt sönder, vilket resulterar i att vardagsrummet blir täckt av svart skumgummi. Jag har tejpat mina med silvertejp.


Och har kör jag några varv! Vad gäller min körning finns det en hel del i övrigt att önska sig. Just nu vill jag lära mig hålla linjen och göra mindre misstag. Drömmen är att kunna köra mini-z så att det ser ut som det var scalextric jag körde, men det är uppenbart ganska långt till det!

Däcken jag använder är gummidäck, slicks från GPM och inhandlade hos Kullagergrossisten. Har inte provat så mycket mellan olika grader men 10 grader fram och bak fungerar bra för mig.

Förutom att köra så mycket jag hinner, har jag planer på att köpa två packet träningsmattor till och bygga ut den delen av banan som på filmen är närmast kameran. Med sex mattdelar skulle jag kunna få till en lite långsammare och knixigare del på banan också, skulle jag kunna behöva. De två mattdelarna som då blir över kan användas för att förlänga raksträckan samt delen innan chickanen.

fredag 11 februari 2011

Från en tävling

För inte så länge hade Short Course RC News en sammanfattning på Short Course-bilarna från Toy Fair 2011 (det inlägget hittar du HÄR). I den rapporten hittar man mycket 4WD: Durango:s DESC410R, Associated:s SC10 4×4, Venom:s The Gambler, Losi:s Ten SCTE 4WD. Schyssta bilar alla, frågan är bara vilka man kommer hitta i Sverige och, framför allt, vilka det kommer att finnas reservdelar att snabbt tillgå när man kör sönder något. Efter att ha tittat igenom denna rapport kan man fråga sig vad hittar man på de lokala racen i Sverige. Här kommer en liten bildkavalkad från Micro Indoor Raceway den 6 februari.

Christoffers vinnarbil, en HongNor SCRT10 4WD.

Christoffer kör Novaks Havoc Pro Short Course fartreglage med en 550-motor från Novak. Ett bra system som gav bra fart och skapade inte mycket värme i grejerna.

Christoffers pappa Krister kör också, en SC10 2WD från Associated i RTR utförande.

Roger kör HPI Blitz 2WD, kort och gott.

En ny kaross till Rogers Blitz, tävlingens snyggaste!

Niklas kör Traxxas Slash 4WD och hans son 1:8 Buggy el. För dagen var Slashen utrustad med...

...Proline:s Caliber.

Mikael kör en stridsvagn! Blev påkörd bakifrån i ett av kvalen och min lätta SC-R flög all världens väg.

Min Kyosho Ultima SC-R och meckplats för dagen. Jag körde med Proline:s Sniper M3 och de fungerade väldigt bra i Furulund, enormt fäste.

Med andra ord: sex olika bilmärken på tävlingen och tre som körde 2WD och tre som körde 4WD. Och en salig blandning på däckfronten.

tisdag 8 februari 2011

Racekalendern återuppstår

Det har varit lite si och så med Racekalendern här bredvid men jag lovar nu att skärpa mig. Här kommer du att hitta de tävlingar som körs i Sverige när det gäller klasserna 1:10 2WD, 4WD och SC.

Själv anmälde jag mig idag till Indoor Final Racet i 1:10 SC den 13 mars i Furulund. Hoppas få lite tid att träna något till detta tillfälle, även om det inte ser ljust ut på den fronten just nu.

Har också lagt upp Euro Offroad Series - EOS - i Tomelilla på TMK Raceway. Det blir grymt!

måndag 7 februari 2011

Race på Micro Indoor Raceway

I söndags, den 6 februari, var det dags för tredje omgången av Indoor Racet i Furulund. Körde första racet (läs HÄR), stod över det andra och såg framemot denna tredje gång. Till detta tillfälle var det sex stycken anmälda i Short Course och det känns ju som en rätt bra uppslutning. En del av de som körde första racet var inte där, samtidigt som det var några nya. Kort sagt, klassen växer!

Det är inför varje race en ny banlayout och det är verkligen roligt att folket på Micro Indoor Raceway anstränger sig för att skapa nya utmaningar. Jämfört med det första racet var söndagens layout bättre, det var en bana där körningen flöt på bättre men också var mer utmanande. Hoppet i kurvan innan rakan var svår att få till bra, liksom det stora hoppet som här är mitt i bilden. Det fanns också ett parti med ordentliga ojämnheter där det gällde att välja rätt spår.

En av finalerna i 1:8 Buggy el, här med Micke Pålsson i pole position med sin Mugen Seiki. Micke slutade också som segrare i sin klass.

På bilden ovan är det Mikael Olsson - Sjöbö MK - som är i farten, här i 1:8 Buggy el, men lite senare också i 1:10 SC.

Sista inställningarna innan final i 1:10 SC.

Från höger: 3:an, 1:an och 2:an i SC 1:10: Christoffer Nicklasson blev vinnare, Roger Olsson tog andra plats och så undertecknad fick åka hem med en liten buckla som dock snabbt beslagtogs av barnen. Men hur som helst, det blev några riktigt bra tillfällen med tajt racing. Roger och jag hade en bra fajt i sista finalen där vi körde om andra platsen men tyvärr rasade min växellåda och jag fick ställa bilen vid sidan. Hade också några roliga fajter med Niklas Björk i kvalen. 1:10 SC är helt perfekt om man söker en klass med bra racing. Vinnaren, Christoffer Nicklasson, rådde ingen på denna söndag, utan han var outstanding i sin körning.

Sista racet för vintern på Micro Indoor Raceway körs den 13 mars, anmälan görs HÄR.

lördag 5 februari 2011

Nytt race och nya grejer

I morgon är det tänkt att jag skall köra 1:10 SC-tävling i Furulund. Har inte rört bilen sen senaste tävlingen så ikväll har det skruvats och limmats däck. Var tvungen att göra en beställning på däck hos ReservdelsRC och måste säga att jag var mycket nöjd med servicen. Bra sortiment på SC-däck har det också. Har dock bara hunnit limma Prolines Sniper däck, men hoppas att det skall fungera ok. Fick bli en mindre beställning hos Autopartner RC också, lite reservdelar. Nu är det bara hoppas bilen och tävlingsnerverna håller.