tisdag 30 december 2008

Tävlingsåret 2009

I de flesta tidningar och program på TV sammanfattas just nu det gågna året. Jag vill blicka framåt mot tävlingsåret 2009. Hur ser det ut? RB konferensen som hölls för några veckor sedan gav ju ett dystert resultat för oss el-buggyförare när det visade sig att ingen klubb tog på sig varken Sverige Cup eller RM. Men intresset att ordna nationella tävlingar finns ute bland klubbarna så länge vi förare kör racen. Jag skickade några frågor till Kai Koivuranta i Trelleborg för att höra vad de har på gång till sommaren 2009.



Kristofer: Ni har Sveriges grymmaste bana varför är ni inte intresserade av att ordna Sverige Cup eller RM 2009?

Kai Koivuranta: Vi kommer att köra i Trelleborg nästa år 2-3 maj och 22-23 augusti. Skall träffa Daniel nu i helgen och prata om att vi vill köra både RM och/eller SC dessa datum.

Min kommentar: Daniel Persson (bbq) är elkontakt inom RB.

Kristofer: På Sverige Cupen i Sjöbo 2008 var det få startande i både 2WD och 4WD. Vad tror du det låga antalet startande beror på?

Kai: Antalet startande i Sjöbo beror mycket på att dom kör sent på säsongen. Sen har vi ju fått ett uppsving av många förare i Skåne men dom ville inte lösa licens till en tävling så sent på hösten, men i Trelleborg så är dom 5-6 till nästa år som skall åka med på tävlingar.

Kristofer: Har du något tips på hur man skall få ner buggyfolket i Mellansverige till Skåne?

Kai: Tyvärr har jag ingen idé om varför killarna i Mellansverige inte vill köra ner hit, det tar inte mer än 5-6 timmar. Säsongen i Skåne är betydligt längre än där uppe så varför inte racea en tävling till. Tror att det flesta börjar tänka på inomhus säsongen lite väl tidigt där uppe.

Tack Kai!

Analys
Brist på racing 2009 behöver vi förmodligen inte oroa oss för då det nu finns många förare inom elbuggy och många banor som ordnar lokala tävlingar. Söderhamn kommer säkerligen köra sitt Majrace i början av sommaren och Örebro sitt Fredriks minne i augusti. Sen har vi Falun som ordnade ett riktigt bra race i juni 2008. Gärna en repris 2009! I Skåne kördes det Syd Cupen i Trelleborg, Sjöbo och Tomelilla under hela sommaren. Med en växande skara förare i Skåne kan den cupen bli riktigt rolig. 2009 har vi också Nordiska Mästerskapen på MHF Skarpnäck att se framemot. Men blir detta den enda stortävlingen? Jag hoppas inte det. Lokala tävlingar i all ära, det behövs också några race som är större och som debutanter kan ta poäng för att klassa upp sig. Viktigt för motorsporten är också att de bästa förarna i Sverige får tävla emot varandra i stora tävlingar. Risken är annars att elbuggy inte får den goda utveckling som vi hoppades på när vi såg antal startande i SC i Örebro och på RM:et på Skarpnäck. Vad jag hoppas på är att någon klubb i Mellansverige tar på sig ansvaret att ordna en SC 2009 och att vi förare tar oss ner till Skåne och Trelleborg för att köra en SC eller ett RM där nere. Med två eller tre stora nationella tävlingar om året med många förare tror jag att vår motorsport skulle få möjlighet att växa sig ännu större. Elbuggy är tävlingsåret 2009 helt klart den bästa klassen med borstlösa motorer och LiPo. Enklare väg till bra racing finns inte. Nu saknas bara lite fler visionära klubbar. Heja Trelleborgs MK och MHF Skarpnäck!

Inga kommentarer: