måndag 26 september 2011

Ny banlayout

TMK Raceway har inför RM:et ändrat banlayouten och under den gångna helgens sydcupen-tävling var det möjligt att testa den nya sträckan. Personligen tycker jag det har blivit en svårare bana, främst för att det nu finns partier som är både snabba och knixiga. En annan kommentar som hördes om banan var att det fanns få partier att köra om på. Vad det innebär på RM:et återstår att se. Hur som helst, här är lite bilder och en video på layouten.

Första partiet är det samma som från förra layouten.

Längst bort kör man nu rakt fram och att få rätt på partiet med lilla hoppet och S-kurvan var inte helt lätt eftersom man inte riktigt ser var man ligger i banan.

Platåhoppet är det samma men efter 180 gradaren följer sen ett långt svepande parti som jag tyckte var ett roligt nytt inslag på banan. Det går fort. Sen får man titta på bilden ovan för att få ihop sträckningen.

Efter den stora hoppsektionen, samma som tidigare, har man tryckt ihop banan så att den är i smalaste laget.

Nytt är också denna resultattavla. Hade svårt att följa mina egna resultat under racen men helt klart bra när man tittar på racen.

Avslutningsvis, en liten film som kanske bättre åskådliggör TMK Raceways nya banlayout. Kai Koivuranta, Trelleborgs MK, kör ett träningsvarv med sin Losi 22.

söndag 25 september 2011

Sydcupen final

Finalen i Sydcupen avgjordes på TMK Raceway (Onslunda) i lördags den 24 september. Det var en hel del förare som dök upp och många dubblade i klasser också (och en del var riktigt "serious about racing" och körde i tre klasser). Själv kämpade jag mig igenom två klasser: SC stock och 4WD. Men den stora klassen, läs flest startande, var SC Modified. I Skåne är det klassen som växt mest denna sommar och det kändes också som mest stod på spel i finalerna. Det var mycket tävlingsnerver och tre riktigt roliga finaler att titta på. Roger Olsson - Sjöbo MK och bilden ovan - TQ:ade och var riktigt snabb,men i finalerna körde sen Christoffer Nicklasson snabbast och vann två av de tre finalerna. Men det var mycket race om första platsen och det var också en massa race om alla de andra platserna. Klart sevärt!

2WD är en av mina favoritklasser men tyvärr var det inte många anmälda denna dag. Fem startande och inte oväntat tog Otto Ausfelt - SMK Helsingborg - TQ. Många av de som körde 2WD körde också 4WD, som ett sätt att träna inför RM:et den 15 och 16 oktober. I 4WD såg jag inte så mycket, blev mest varvad av alla bilar.

Men min favorit från denna helg får ändå vara SC stock. Sju, eller var det åtta?, startande bilar var helt godkänt. Körde själv två ganska stabila kval och lyckades kvala in som bil nummer tre. I finalerna gick det sen inte riktigt lika bra och i första finalen tappade jag en placering men hade en del bra race. Andra finalen blev jag påkörd på första varvet och hamnade sist. En vanlig företeelse i SC! Lyckades sen aldrig komma upp mig utan körde bort mig helt. I sista finalen gick jag ut hårt och låg vid något tillfälle tvåa men lyckades inte hålla detta och körde in som trea, eller om det nu var fyra. Oavsett placering, blev det för egen del mycket bra racing där jag verkligen fick kämpa för mina placeringar.

Inför starten i SC Modified.

Roger TQ.

Kval i SC Modified.

tisdag 20 september 2011

Onslunda X2


Till helgen är det avslutande race i Sydcupen-serien. Finalen körs i Onslunda, vilket också ger lite möjligheter till träning inför kommande RM (på samma bana). Har anmält mig till 4WD och SC stock till helgen. Har nu också bestämt mig för att köra både 2WD och 4WD på RM:et den 15 till 16 oktober. Har kvar min gamla RB5 men den ligger i delar, har plockat reservedelar från den till min SC-bil. Men det blir till att sätta samman den. Arbetet påbörjat.

söndag 18 september 2011

Ny blogg

Under "Andra som bloggar om RCbuggy" hade jag nu tänkt börja lägga till länkar om de som bloggar om 1:8 buggy. Nytt intresse från min sida! För att markera dessa länkar avslutar jag dem med (1:8). Först ut är Robban Anderssons blogg.

Har du en länk till din egen blogg eller till någon annans blogg, så skicka gärna över den till mig!

fredag 16 september 2011

Ny bild


Har letat runt på nätet efter bilder på den RB5:a som kördes på VM:et i Finland eftersom den bild jag publicerade nedan kanske inte var en bild på den "nya" bilen. I stort sätt har jag bara hittat det här. Inte mycket. Och även här är det väl rätt osäkert om det är bilen som kördes i VM. Men precis som i den tidigare publicerade bilden ser man att RB5:an här har ett toppdäck i kolfiber för att styva upp chassit, men så mycket mer ser man inte. Även på på oOple.com finns en bild som avslöjar ungefär lika mycket/lite (se HÄR).

Kan ingen läcka en bild på bilen? Det blir ju så mycket roligare då!

onsdag 14 september 2011

Fel bil(d)

Bilden publicerad på inlägget nedan verkar inte vara den nya RB 5:an. Ber om ursäkt för detta misstag. Är det någon som har en bild på hur bilskrället ser ut?

tisdag 13 september 2011

Nya (new) Kyosho?

På VM:et i Finland var det mycket hush hush kring Kyosho:s 2WD, om jag förstått det hela rätt. Man fick helt enkelt inte ta bilder på bilarna utan kaross. 2WD var inte heller något förarna fick ta med sig hem efter VM, utan den tog företaget tillbaka. Av denna anledning har det varit svårt att hitta bilder på 2WD. Efter en del letande hittade jag en bild på Internet. Är detta möjligtvis den nya bilen?




Som man kan se på bilden är chassit förstärkt av en övre kolfiberplatta. Kyosho skall också kört med ett längre chassi än vad som är original idag. Det går också att se en del andra förändringar på bilden: som ett dämpartorn bak i kolfiber och ett annat bakfäste som ser ut att gå mer in över chassit. Men frågan är om detta verkligen är den RB 5 som kördes av Tebo & co på VM?

Personligen är jag kritisk till att Kyosho valde denna strategi på VM:et, det känns väldigt 80-tal. Det företagen säljer bilar på idag är att toppförarna vinner racen och sen lyfter karossen och låter oss köpare se att vi kör/kan köpa samma bilar som dem. Att ha race-bilar som inte går att köpa är helt fel strategi, det kommer Kyosho bara förlora på. För vem vill köpa en RB5 om man vet att Tebo ändå kör med något annat (som han kallar RB5)?



Kring Lazer ZX-5 var det inte samma hush hush. Det var många bilder som togs på den bilen och den har också förarna fått med sig hem. Här ovan är det Mikael Johanssons version på racet på Trelleborgs MK i helgen.

English summary
Is this the new Kyosho RB5 seen in Finland on the Worlds?

Redigerat september den 14, 2011.

måndag 12 september 2011

Sverigecupen söndag


I söndags kördes 4WD i Sverigecupen och SC som supportklass hos Trelleborgs MK. Det senare under det legendariska namnet Stallturen. Själv körde jag båda tävlingarna med följd att jag inte hade tid med så mycket annat under dagen än att köra och fixa med bilarna. Av denna anledning blir det därför ett inlägg med en massa bilder och inte så mycket mer text än det här. Möjligtvis kan jag säga att jag lyckades knipa sista platserna i båda klasserna och startade som bil 10 i 4WD:ens B-final och som bil 10 i SC:ens A-final. Lyckades sen köra upp mig i finalerna, tror jag, men vet inte riktigt vilken placering jag fick till slut. Kan bara konstatera att alla som kör Sverigecupen är väldigt duktiga och det inte riktigt går att köra dessa tävlingar utan att träna.

Men roligt var det! Blev några race för mig också. Och Kai hade fixat till banan så den var helt perfekt. Förmodligen var det sista tävlingen på just denna layout. Nästa gång Trelleborgs MK ordnar tävling är det ny bana.



Ett stort tack till Roger Olsson för all hjälp under dagen och lånet av accar!

fredag 9 september 2011

Sverigecupen fredag


Fredagens träning inför helgens Sverigecup i Trelleborg lockade många förare. Ett stort gäng av mina gamla klubbkamrater från Stockholm var där. Mikael Johansson, som kör för Team Kyosho Sweden, dök upp vid tvåtiden och var snabbt ute på banan. Han har gjort många fina resultat ute på buggybanorna denna sommar och räknas som en av favoriterna den här helgen. Tittade lite på hans 4WD-körning och man kan inte bli annat än imponerad. Den nya Kyosho går väldigt fint.


De åtråvärda priserna!

För egen del blev det några accar med både SC-bilen och 4WD:en. JConcepts "Double Dee's" på 4WD:en var klockrent, blev en väldigt rolig bil att köra. I morgon stannar jag hemma med familjen men på söndagen är det race.

måndag 5 september 2011

Sten, Sax, Påse

Just nu är det de här däcken som ställer till det, eller snarare sagt de påsar de ligger i. Inför SC i Trelleborg har instruktioner kommit att däck och foams skall medtagas till tävling i oöppnad förpackning för att man på plats skall limma däcken med rätt foams och få dem godkända. Info om detta har kommit på en tråd i rsb och i inbjudan har det stått att läsa: "Sverigecupen köres med standard foams från J-Concept!!!Med andra ord dom som följer med däcken,Inga andra foams är tillåtna...." (Källa). Själv har jag haft för mycket att göra för att ha tid att riva upp däcken från sina påsar, men det verkar vara andra som varit ivrigare. Instruktioner om hur detta skall lösas kommer snart.

Vad gäller förfarandet att begränsa både däck och foams på tävling, samt genomföra en kontrollerad limning på tävling tycker jag är en utmärkt ide. Äntligen en utveckling i rätt riktning som innebär mindre kostnader för alla och mer rättvisa race. Om vi fortsättningsvis kan få in detta system på alla tävlingar kommer det i framtiden inte vara några problem, då är alla inkörda på vad som gäller och planerar efter detta på tävlingarna. Är alltid ett stressmoment att limma däck på tävlingsdag eftersom det är så mycket annat som skall göras, men å andra sidan kan man se det som så att det tillför en extra dimension till dagen: det gäller inte bara att få till körningen utan också mekandet måste fungera.

lördag 3 september 2011

Furulund Electric Indoor Race Track

Micro Indoor Raceway blir till vintern Furulund Electric Indoor Race Track, vilket betyder samma plats men att det nu är Furulunds RC klubb som håller I ruljansen. Vecka 42 drar säsongen igång och banan kommer att vara öppen för 1:8 el, 1:10 OR och 1:10 SC. Info om detta finns på klubbens hemsida som man hittar HÄR.

 Själv hoppas jag att klubben nu ordnar samma typ av race som gick på Micro Indoor Raceway i vintras. Det var avslappnat och trevligt. Kändes som alla hade möjlighet att få testa och tävla, samtidigt fanns det möjlighet för de lite bättre att race på en högre nivå. Det var också rätt längd på tävlingsdagarna när det var klart lite in på eftermiddagen. Ett plus för egen del är att jag nästan bor granne med banan.