söndag 22 februari 2009

Tävling nr 5 i Mellansvenska Elbilscupen

Mats Angseryd - MHF Skarpnäck - under träningen med sin RB5.

Den femte anhalten i Mellansvenska Elbilscupen var i helgen Norrtälje och klubben Norrtälje RCM. Femton stycken buggyförare hade slutit upp och det skulle bli två fyllda finalheat. Banan var intryckt i en liten och trång gymnastiksal men arrangörerna hade lyckats få till det riktigt bra för oss som åkte buggy.

Banan
Klubben i Norrtälje hade utifrån förutsättningarna verkligen lyckats skapa en bra bana för buggy. Det är inte helt enkelt att få in hopp och hinder som både skall skapa svårigheter för buggyförarna och snabbt gå att ta bort så att track kan ut och köra på banan. Men i Norrtälje hade man lyckats!

Under förarställningen var två hopp placerade relativt nära varandra. En del förare tog båda hoppen i ett hopp och hade man tillräcklig fart - och mod - gick det bra. Bandelen avslutades med en hårnål.

Sen följde en svag böj där man lagt ut banmarkeringar. Riktigt förrädiskt! Många förare - inklusive mig själv - satsade gärna lite för mycket här vilket lätt resulterade i en rullning. Bansträckningen avslutades med ett hopp och sedan en S-kurva.

Efter S-kurvan var det ett nytt litet hopp och sedan ut på den korta raksträckan. Denna avslutades med en svepande kurva som ledde in i ett nytt kurvigt parti med ett hopp.

Kval

Uppställning inför en av kvalomgångarna.

Efter två träningsheat var det dags för första kval av tre. I Heat 1 körde PerErik Nordman - SMK Dala Falun - snabbt och jämnt. Han såg snabbt svårslagen ut. Niclas Månsson - MHF Skarpnäck - hängde också på bra. I den första omgången kval var de enda två förarna med varvtider under elva sekunder. I heat 2 körde Johannes Edrén - MHF Skarpnäck - snabbt och låg på en femteplats efter första omgångens kval. Bästa debutant! I andra omgången var topp tre oförändrat med Mats Angseryd på en tredjeplats. Johannes klättrade upp en placering efter en mycket jämn körning. Fästet började nu komma smygande i banan. I den tredje omgången hade Magnus Modin - Uppsala RC - fått fart på sin bil och knep den slutliga tredjeplatsen i kvalet. Mats och Johannes åkte ner var sin placering.

Magnus Modin satsar med sin B4 i en av kvalomgångarna. Fick upp farten i tredje kvalet och kunde kvalificera in på en tredjeplats till A-finalen.

Uppställningen inför A-finalen var därmed följande:

1. PerErik Nordman - SMK Dala Falun - RB5

2. Niclas Månsson - MHF Skarpnäck - RB5

3. Magnus Modin - Uppsala RC - B4

4. Mats Angseryd - MHF Skarpnäck - RB5

5. Johannes Edrén - MHF Skarpnäck - RB5

6. Calle Pledger - MHF Skarpnäck - RB5

7. Roy Gjemble - MSK Kvarnvingarna - B4

8. Jimmy Steén Röjsel - SMK Dala Falun - xxx-cr


Final

PerErik var snabb i första A-finalen.

Lördagen hade gått från tidig morgon till eftermiddag och det var dags för finalerna. PerErik Nordman förvaltade sin TQ-position väl i första A-finalen och kunde ohotad köra hem finalseger. Han var tämligen överlägsen med 29 varv och 11.933 sekunder, jämfört med tvåan Niclas Månsson på 27 varv 00.273 sekunder. Jämför man genomsnittstiden per varv i denna första final var PerErik en sekund snabbare än Niclas. Calle Pledger hade nu också fått upp farten och kunde köra in på en tredje plats.

I andra A-finalen fick Johannes upp farten och kunde köra in på en tredjeplats.

Final två gjorde PerErik en repris på första finalen. Han hade därmed plockat hem segern i deltävling 5 i Mellansvenska Elbilscupen. Grattis! Placeringarna under var förändrade och nu knep Mats Angseryd andraplatsen och Johannes Edrén tredjeplatsen. Det var därmed öppet om andra- och tredjeplatsen inför sista A-final.

PerErik efter segern med pappa Gustaf Nordman. Han kör 1:10 Stock 27 för SMK Dala Falun och blev den här dagen elva.

PerErik körde också sista finalen och kunde relativt enkelt plocka hem denna. I fältet under utspelade sig en hårdare kamp. Mats pressade för att få till en bra placering men hamnade bakom en bil som han skulle varva och kom inte om. Frustrerad satsade han för mycket i dubbelhoppen under förarställningen och körde sönder framvagnen. Några varv senare bröt Niclas med kraschad bakvagn. Calle Pledger fick inte till körningen i denna sista final och efter några misstag var han ute ur leken. En som det rullade snabbare för var Magnus Modin som lyckades köra in på en andra plats, varvet förre Johannes. Magnus tog därmed andraplatsen och Johannes tredjeplatsen.

Medan Magnus fick uppfarten i sista finalen...

...gjorde Mats ett misstag som slutade med kraschad bil.

Egna insatser

Själv slutade man näst sist. Inte så roligt men till mitt försvar så var de andra tretton förarna framför mig väldigt duktiga. Skulle verkligen behöva träna mer på banor likt den i Norrtälje. I sista finalen fick jag till en bästatid på 11.962 sekunder vilket är bra, men inte tillräckligt om de andra varven är nere på 13 och 14 sekunder. Har svårt att hålla spårvalet varv efter varv och måste träna på detta. Däremot gör jag inte så många misstag och det är ju bra! I de två B-finalerna behövde jag bara ta hjälp av kurvvakt en gång.

Vill passa på och tacka Andreas Wadell - SMK Dala Falun - och Mats Angseryd för hjälp med inställningarna på bilen!

Tack Rolf Karlsson för 1:1 körningen till Norrtälje!

Och tack Norrtälje RCM för en väl genomförd tävling och rolig buggybana!

1 kommentar:

Wadde sa...

Jag hjälper till när jag kan:)