fredag 20 mars 2009

Byggprojekt Lazer ZX-5 FS, del VI

Bygget går vidare och FS:en är faktiskt färdigbyggd nu men saknar elektronik och en målad kaross. Så i det här inlägget tänkte jag presentera de sista stegen i det faktiska bilbyggandet. Elektroniken skall in senare och just nu väntar jag bland annat på ett nytt fartreglage, så vi får se när jag kan presentera de sista stegen till körklar bil.

I byggstegen 30 till 33 byggs främre hjulupphängningen ihop. Inga svårigheter här egentligen utan det är bara att följa bruksanvisningen. Det kan vara bra att ha tillgång till Kyoshos "5x7mm Sim Set" (order nr. 96643) för att bygga bort onödigt glapp i drivningen. Fram la jag till en 0.1 "Sim" för att få bort ett litet glapp. Bak behövdes det ingen.

Jag har också köpt till två packet "Clamp Whell Hub" (order nr. LAW30) för att bytta ut de hubbar i plast som följer med i byggsatsen. Kan tyckas som en onödigt dyr investering (tillsammans blir det runt 300 kronor). Men de i plast fungerar inte då det inte går att dra åt muttern tillräckligt hårt vilket gör att muttern gängar ur sig under körning och hjulen riskerar att lossna. Vad som också skall testas i sommar är dessa muttrar:

Det här är Team Magics "4mm Special Wheel Lock Nut" (best. nr. 111160) som bland annat finns att köpa på Cargel Racing. På Mellansvenska Elbilscupen i Norrtälje snackades det en del om denna typ av muttrar och en del körde dem på test. Dessa muttrar hade man köpt på Ikea (vet inte om det är Ingvard Kamprad som startat Ikea Racing eller om man är tvungen att köpa bokhyllan Billy för att få tag i dessa muttrar). På bilen nu har jag satt ditt några muttrar i aluminium som jag tror är Thunder Tigers "Låsmutter M4" inöpt på Everöds RC Hobby förra sommaren.

Fram har jag valt att bytta ut original plastmuttern mot en i stål. Konstruktörerna på Kyosho har säkert någon bra förklaring varför den här muttern skall vara i plast, men det behöver man kanske inte bry sig om. Var dock noggrann med att inte spänna muttern för hårt så att bussningen i stötdämparen trycks samman och försvårar dess arbete. Muttern skall bara precis ligga emot bussningen.

Framvagnen klar! Stötdämparna är riktigt roliga att bygga och fungerar utmärkt. Fettade in alla O-ringar med Green Slime från ASS (kan köpas på till exempel Everöds RC Hobby).

Bak har jag gjort samma ändringar som fram, alltså "Clamp Whell Hub" och mutter. Här syns också bytet av skruven som håller axeln på plats till en med 2 millimetershuvud istället för 1.5 millimeter (samma bytte av skruv är gjord fram). Skruven följer med i en sats skruvar till RB5:an som Kullagergrossisten säljer, vet inte om skruven följer med i skruvsatsen till Lazer men det gör den säkert. Fördelen med ett 2 millimetershuvud är att man inte gängar ur huvudet lika lätt som med 1.5:an. Nackdelen med just den skruv jag använder är att den är lite för lång och måste kappas. Tråkigt arbete.

Klar!

2 kommentarer:

TommO sa...

Muttrarna finns på IKEA's byten och återköps-avdelning. Gratis!

Kris sa...

Oj, gratis! Det är sällan man kan få tag på någon inom denna hobby utan att betala en massa. Skall snarast ta mig till Ikea. Tack för tipset Tommy!